Bil & Mobilitet Computer Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bedste. Skærm. Nogensinde.

Med Galaxy Tab S har Samsung endelig fået et ægte tablet-flagskib.

Publiceret 11/08/2014 - 09:16
Samsung Galaxy Tab S 10.5
Peter Gotschalk

Samsung Galaxy Tab S

Samsung Galaxy Tab S blev lanceret lige før sommerferien i Madison Square Garden i New York til et arrangement, hvor Lyd & Billede selvfølgelig var til stede.

Tablet-computeren er Samsungs første med den Super AMOLED-skærm, som firmaet længe har brugt i sin populære serie af Galaxy S-smartphones. Præcis som Galaxy S5 er Samsungs aktuelle smartphone-flagskib, er der ingen tvivl om, at Galaxy Tab S er tænkt som firmaets flagskibsprodukt på tablet-markedet, og de direkte konkurrenter ude i butikkerne er produkter som Apples iPad Air og Sony Xperia Z2 Tablet.

Verdens bedste tablet-skærm
På i hvert fald ét punkt slår Samsung Galaxy Tab S begge disse tablets, og det er, når det gælder skærmen. Galaxy Tab S har simpelthen den flotteste tablet-skærm vi har set nogensinde. Punktum.

Skærmbillede 2014-08-08 kl. 14.45.06

Hvor Sony Xperia Z2 Tablet må nøjes med en skærmopløsning på 1920 x 1200 pixel og en pixeltæthed på 224 ppi på en 10,1” skærm, og iPad Air byder ind med en skærm på 9,7” med en opløsning på 2048 x 1536 pixel og en deraf følgende pixeltæthed på 264 ppi, så overtrumfer Galaxy Tab S dem begge med en imponerende skærmopløsning på 2560 x 1600 pixel og en pixeltæthed på 288 ppi (pixels per tomme).

I praksis er skærmen meget lysstærk og klar med skarpe farver og en fantastisk kontrast. Den er bedre i sollys end for eksempel iPad Airs såkaldte retina-skærm, og vores eneste kritikpunkt må være, at farveskemaet er mere dynamisk end nogle brugere måske vil bryde sig om. Med andre ord kan farverne virke lidt påtrængende og kunstige, hvilket man dog til en vis grad kan justere i indstillingerne. Galaxy Tab S har sågar en såkaldt “tilpasset” skærmtilstand, hvor farvetemperaturen og lysstyrken ændrer sig alt afhængig af, hvilken app eller hvilket billede, der skal vises på skærmen. Denne funktion virker blandt andet sammen med Samsungs egne foto-, musik- og video-apps.

Slank, men robust
Skærmen er som nævnt af typen Super AMOLED, som vi ellers kender fra Samsungs high-end smartphones, og denne skærmteknologi har gjort det muligt at gøre denne tablet meget slank og let. Kun Sony Xperia Z2 Tablet er med sine 6,4 mm tyndere end Galaxy Tab S, som med 6,6 mm dog kommer ind på en flot andenplads på tablet-markedet.

Galaxy-Tab-S-10.5_inch_Titanium-Bronze_2

Men hvor vi faktisk syntes, at Xperia Z2 Tablet var blevet en lille smule for tynd, så er Galaxy Tab S bare helt perfekt. Et diskret afrundet kantdesign betyder nemlig, at enheden er nem og behagelig at holde, og selvom den er så let som en fjer, virker den robust og solid. I modsætning til rigtig mange Samsung-produkter giver Galaxy Tab S os en entydig kvalitetsoplevelse, og selvom den faktisk er fremstillet af plastic (i det mindste den mønstrede bagside), så virker det ikke sådan. Nuvel, Samsung Galaxy Tab S føles ikke helt så lækker og luksuriøs som næsten lige så lette (469 gram) iPad Air, men Samsung har afgjort taget et stort skridt i den rigtige retning, både hvad angår design og kvalitetsoplevelse. Stor ros for det!

Gavebod med speederen i bund
Når vi nu er ved roserne, så kan vi også sagtens uddele en hel buket til den samlede brugeroplevelse. Først og fremmest er ydelsen næsten uovertruffen. Samsung Galaxy Tab S er den første tablet-computer, vi har testet, som er udstyret med en octa-core processor – i praksis i form af to quad-core ARM processorer på henholdsvis 1,9 og 1,3 GHz – og i daglig brug er den lynhurtig.

Apps starter omgående og selv meget krævende funktioner kører som i olie. Vores sædvanlige benchmark-test, udført i testprogrammet Geekbench 3, giver et resultat på henholdsvis 926 point (single-core) og 2.745 point (multi-core), hvilket gør Galaxy Tab S en smule hurtigere end iPad Air (1.481 single-core og 2.692 multi-core i Geekbench 3), som indtil nu ellers var hastighedskongen på tablet-markedet.

Hvad funktioner og indhold angår, så er Galaxy Tab S også lidt af en gavebod. Den kommer for eksempel med samme fingeraftrykslæser, som sidder i Samsung Galaxy S5, og den fungerer upåklageligt. Brugerens fingeraftryk kan bruges i stedet for et kodeord til at låse og oplåse enheden, ligesom fingeraftrykket også kan bruges til at bekræfte betalinger med onlinetjenesten Paypal.

Galaxy Tab S understøtter også multitasking og kan køre to programvinduer side om side på skærmen. Det er dog kun bestemte apps, som understøtter multitasking-modus såsom Facebook, Chrome, YouTube og Google Maps. Herudover kommer Galaxy Tab S med en masse gratis indhold og apps. For eksempel tre måneders gratis adgang til tjenester som Google Play Music og Viaplay Sport er en del af pakken.

samsung_galaxy_tab_s_10.5_inch_titanium_bronze_5

Lyden er lidt for tynd
Skal vi være kritiske, så bliver vi nødt til at kigge på lydsiden. Den er absolut ikke ringe på Galaxy Tab S, men vi bliver heller ikke ligefrem blæst bagover. I bogstavelig forstand, faktisk, for selvom lydkvaliteten egentlig er ganske fin, så mangler vi noget styrke og volumen i lydbilledet, uanset om vi bruger hovedtelefoner eller tager chancen med de små indbyggede stereohøjttalere, der sidder i kanten på henholdsvis højre og venstre side af skærmen, hvis man altså betragter tablet-enheden horisontalt.

Man kan justere lyden via en equalizer, som indeholder både en simpel og en mere avanceret brugerflade, og da equalizeren virker på tværs af systemet og kan bruges af andre apps end Samsungs egne, kan man tilpasse lyden til sin egen smag, uanset om man streamer musik via WiMP eller Spotify eller ser film via Samsungs egen video-app – blot for at nævne et par eksempler.

Galaxy-Tab-S-10.5_inch

Konklusion
Samsung Galaxy Tab S er en kærkommen nyhed på tablet-markedet. Den koreanske elektronikgigant har ikke tidligere haft et decideret flagskibs-produkt på tablet-markedet, men det skal vi da lige love for, at de har fået med Galaxy Tab S. Især skærmen med sin ekstremt høje opløsning og fremragende billedkvalitet er uovertruffen på markedet, men design, byggekvalitet, ydelse, funktionalitet og brugeroplevelse fortjener også bifald. Kun lydkvaliteten lader en smule tilbage at ønske, selvom vi dog befinder os i småtingsafdelingen. Vi er primært lettere irriterede over, at lydstyrken ikke er helt høj nok.

Alt i alt fortjener Samsung Galaxy Tab S stor ros. Den har den bedste skærm, vi nogensinde har set på en tablet, og fortjener uden forbehold vores specielle anbefaling.

Home mener

Uovertruffen skærm med smukke farver og høj opløsning. Ydelsen er også i top, ligesom designet er let, slankt og robust. Masser af god funktionalitet og gratis indhold. Lydkvaliteten er egentlig fin, men lydstyrken kunne være bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjakt.se

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Her er LGs rival til Samsungs The Frame og Serif

Scroll to Top