Samsung Galaxy Note Edge

Samsungs forvredne Note

En bøjet skærm tiltrækker mange blikke, men tilfører den også noget, eller er det bare en gimmick?
Lyd & Billede mener
Alle fordelene fra Galaxy Note 4 inklusive den smarte S Pen. Utrolig skarp skærm trods den store størrelse. Kantskærmen skiller sig virkelig ud fra mængden.
Mindre batteri giver dårligere batteritid. Den bøjede skærm gør ikke telefonen specielt meget lettere at bruge. Formen gør den derimod ubekvem at holde på.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.4.4
  • Skærm: 5,6" S-AMOLED 1440 (+ 160) x 2560, 524 ppi
  • Processor: 2,7 GHz Snapdragon 805 quad-core
  • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 128 GB)
  • Kamera: 16 MP + 3,7 MP
  • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC
  • Mål og vægt: 151 x 82 x 8,3 mm / 174 g
  • Batteri: 3000 mAh, 18 timers taletid
forfatter

Noget af det sjove ved Samsung er, at de ikke er bange for at kaste et eksperiment op i luften og se, om det lander på benene. Da vi så Galaxy Note Edge på IFA-messen i efteråret, sagde de, at den kun ville komme på udvalgte markeder. Men den har åbenbart solgt så godt, at den nu lanceres i Skandinavien. Og ikke nok med det: Som det blev afsløret på MWC-messen, vil Galaxy S6 også komme i en version med bøjet skærm. Så det må vel være en rigtig god idé?

Samsung-Galaxy-Note-Edge-black-web-460x515

Udseende og design
Det er ikke til at komme uden om, at Edge næsten er identisk med den almindelige Galaxy Note 4. Derfor vil vi ikke sige så meget om resten af telefonen, men henvise til vores tidligere test af Note 4. Derimod vil vi se på den åbenlyse forskel, at skærmen så at sige løber ud over kanten. På indersiden sidder der ganske enkelt et OLED-panel, som jo er bøjeligt. Men man er endnu ikke kommet så langt, at man kan gøre hele mobiltelefonen bøjelig; den er stadig godt beskyttet bag hærdet glas.

Samsung-Galaxy-Note-Edge-curved-screen-460x191

Problemet er, at med en almindelig bagside monteret bliver højrekanten på telefonen en meget skarp vinkel. I det lange løb er den ikke særlig behagelig at hvile fingrene imod. Det sker også let, at man ved et uheld kommer til at trykke på et af ikonerne ude på kantskærmen. Det bliver dog lidt bedre, hvis man sætter en ekstra skal på, såsom Samsungs eget Flip Cover. Men det har også været nødvendigt at flytte on/off- og volumenknapperne til andre, dårligere egnede steder.

Samsung-Galaxy-Note-Edge-clock-460x187

I brug
Samsung har virkelig forsøgt at udnytte kantskærmen så meget som muligt. På startskærmen dukker der f.eks. almindelige apps op derude, hvilket giver mere plads til andre ting på hovedskærmen. På låseskærmen kan man så få notifikationer og vejrudsigter op samt se, hvor mange ulæste beskeder man har. Når man griber den smarte pen for at bruge notefunktionen, har man hele skærmfladen til rådighed, da ikonerne er flyttet ud på kanten. Der er endda kommet en praktisk lineal.

Samsung-Galaxy-Note-Edge-toolbar-460x137

Men det er et problem, at der ikke er nogen apps – ud over Samsungs egne – der bruger den ekstra skærm til noget. Starter man Gmail, Evernote eller Maps, så er den inaktiv. Og hvis man kalder kantskærmen frem, indskrænker den faktisk hovedskærmen, så knapperne i højrekanten bliver svære at trykke på. Ganske vist er der enkelte app-udviklere, der har benyttet chancen og lavet mere eller mindre anvendelige apps. Men de kendte mangler stadig.

samsung-galaxy-note-edge-apps-460x707

Skærm
Der er ingen tvivl om, at opløsningen på hovedskærmen er helt vanvittig, og at den derfor er utrolig skarp. Med den ekstra lille kantskærm får man desuden 160 pixels mere at lege med i bredden. Det lyder ikke af meget, men er fuldt tilstrækkeligt til at vise ikoner i en ordentlig størrelse og få betydelig mere tekst med end i f.eks. almindelige notifikationer. Og takket være en punkttæthed på 524 ppi er også lille tekst helt læselig.

Kamera
Ligesom Note 4 har Note Edge formentlig Samsungs hidtil bedste kamera. Det brillerer udendørs, og den optiske billedstabilisering giver skarpere billeder selv i dårligt lys.

Kameraknapperne er selvfølgelig flyttet ud på kantskærmen, men betjeningen er faktisk blevet dårligere. Udløseren flytter sig afhængigt af, hvordan man holder kameraet, og man kan jo ikke mærke den med fingeren. Og at tage selfies med pulsmåleren lyder som en god idé, men den er jo dækket, hvis man har et flip-cover på.

Samsung-Galaxy-Note-Edge-camera-buttons-460x323

Ydelse
Eftersom indmaden er den samme som i Note 4, får vi også lige så fremragende resultater i vores præstationstests. De to er simpelthen – sammen med Nexus 6 – de hurtigste Android-telefoner på markedet.

Men der er en lille forskel på hardwaren. Edge har nemlig et lidt mindre batteri end Note 4. Trods mere skærm. Samsung hævder, at de har optimeret strømforbruget, men vi oplever alligevel, at man skal oplade Edge lidt for ofte.

samsung-galaxy-note-edge-antutu-460x596

Konklusion
Samsung Galaxy Note Edge er i princippet en almindelig Note 4, men med den ekstra, bøjede skærm i kanten. Spørgsmålet er, om det er tusind kroner mere værd. Det synes vi ikke. Den bøjede skærm er en sjov idé og i visse tilfælde praktisk. Men samtidig gør den telefonen mere besværlig at holde på.

Hvis du stadig gerne vil have en smartphone med bøjet skærm, så vil konceptet formentlig være mere finpudset på Galaxy S6 edge, som også – efter hvad vi har set – bliver mere anvendelig.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.