Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: Microsoft Surface Pro 6

Microsofts iPad Pro

Microsoft Surface Pro 6 er den bedste hybridcomputer på ­markedet. Men den trænger til fornyelse.

Skrevet af / 09/05/2019 - 09:30
Microsoft Surface Pro 6
Peter Gotschalk

Microsoft Surface Pro 6 er landet på testbænken. Det er sjette inkarnation af Surface Pro-serien, der er Microsofts hybridcomputer og dermed både tablet og computer på samme tid.

Jeg er netop blevet færdig med testen af et andet Surface-produkt fra Microsoft, nemlig Surface Laptop 2. Denne bærbare computer døbte jeg “Microsofts MacBook”, og for at blive i samme jargon er det ret oplagt at kalde Surface Pro 6 “Microsofts iPad Pro”. For den grundlæggende idé er den samme. Surface Pro 6 er til brugeren, som indimellem har brug for en PC-erstatning, men også arbejder mobilt og/eller kreativt og bl.a. får værdi ud af muligheden for at tegne, skitsere eller tage noter direkte på skærmen ved hjælp af Surface Pen.

Udseende og konstruktion

Tidligere fik man netop Surface Pen med i købet, når man investerede i en Surface Pro. Men nu skal man have pengepungen op af lommen, hvis man vil have det vigtigste tilbehør i form af både Surface Pen og det såkaldte Type Cover med til sin Surface Pro 6. Og begge dele er ret nødvendige, hvis man vil have det fulde udbytte af hybridcomputeren, for alene som tablet med Windows 10 er nytteværdien af Surface Pro 6 mere begrænset – man får så at sige kun det halve produkt.

Man bliver nødt til at investere næsten 2.000 kroner ekstra for Surface Pen og Type Cover, hvis Surface Pro 6 ikke blot skal være et halvt produkt. (Foto: Microsoft)

En Surface Pen koster 859,90 kroner, og for Surface Type Cover må du bløde yderligere 999,95 kroner, hvilket bringer den samlede pris for Surface Pro 6 i den testede konfiguration inklusive pen og tastatur op på saftige 14.858,85 kroner.

Med eller uden Type Cover og Surface Pen ligner Surface Pro 6 til forveksling sine sidste to-tre forgængermodeller på en prik. Skærmen er på 12,3 tommer, og et slankt design samt valget af let, men robust magnesium til at fremstille selve tabletten betyder, at den samlede vægt kun sniger sig op på knap 800 gram.

På bagsiden sidder den såkaldte kickstand til at understøtte, at Surface Pro 6 kan stå af sig selv på et bord, og da kickstanden er trinløs, kan vinklen tilpasses efter behov.

Kickstanden på bagsiden er trinløs, så Surface Pro 6 kan vinkles efter behov. (Foto: Microsoft)

Tilkøber man et Type Cover, klikkes det let og elegant på undersiden af tabletten. Og man kommer meget tæt på laptop-kvalitet, da Type Cover er blandt de bedste tilbehørstastaturer på markedet med god taktil følelse og vandring i tasterne samt en meget nøjagtig touchpad.

Til gengæld skal man ikke forvente at kunne bruge ret meget andet tilbehør til sin Surface Pro 6 (ikke uden adaptere i hvert fald – på det punkt minder den en del om iPad Pro), for ligesom forgængerne kommer den med kun to porte, nemlig USB 3.0 og Mini DisplayPort.

Det er mig lidt af en gåde, hvorfor Microsoft ikke for længst har skiftet sidstnævnte ud med USB-C. Det ville have givet mere funktionalitet (bl.a. opladning ved hjælp af powerbank) og flere tilslutningsmuligheder, end man får med den relativt forældede Mini DisplayPort. Tidssvarende er fravalget af USB-C i hvert fald ikke.

Ud over Surface Connect-porten (nederst) kommer Surface Pro 6 kun med 1 x USB-A og 1 x Mini DisplayPort. USB-C glimrer ved sit fravær. (Foto: Microsoft)

Skærm og lyd

Microsoft har også fravalgt OLED, men Surface Pro 6-skærmen – af Microsoft navngivet PixelSense, men der er i virkeligheden tale om et IPS LCD-panel – gør alligevel et glimrende stykke arbejde. Opløsningen er på flotte 2736 x 1824 pixel, og billedet er skarpt og lysstærkt med god kontrast og naturtro farver.

Hvis man mere er til f.eks. Samsungs meget dynamiske, men også ret kunstige farvepalet, vil man nok synes, at skærmen på Surface Pro 6 er lidt kedelig, men jeg er meget begejstret. Også for touch-funktionaliteten, som ikke er helt uvæsentlig for en tablet. Den berøringsfølsomme skærm er meget fintfølende, men det er klart at foretrække frem for det modsatte.

Eneste kritikpunkt i forhold til skærmen er faktisk, at rammen er så bred, som tilfældet er. En halvanden centimeters bredde langs siderne og ellers 1,2 centimeter er igen ikke helt tidssvarende på et produkt, som koster næsten 15.000 kroner i 2019.

Lydmæssigt er Surface Pro 6 heller ikke helt oppe og ringe. De indbyggede højttalere leverer en lyd så tynd som en kop te, der kun har trukket i få sekunder, så skal man føre en fornuftig samtale via Skype eller lignende apps, er det nok fornuftigt at alliere sig med et par gode hovedtelefoner. Med dem på hovedet er lydbilledet til gengæld overbevisende og byder på masser af saft og kraft. Lidt af en blandet landhandel, med andre ord.

Ydelse

Nu har jeg et par steder beskyldt Surface Pro 6 for ikke at være tidssvarende, og det er også min klare holdning, at når det gælder formfaktoren, så trænger denne hybridcomputer til en foryngelseskur. Men hvad udad tabes, skal indad vindes, som man sagde i Danmark i årene efter nederlaget til Preussen og Østrig i 1864. Og med den nye 8. generations processor fra Intel med fire kerner og den nyeste Kaby Lake-mikroarkitektur skal jeg love for, at der er kommet fart over feltet.

I forhold til Surface Pro 4, som er den sidste Microsoft-hybrid, vi har testet, er den samlede ydelse næsten fordoblet, og batteritiden er også blevet markant bedre. Selvfølgelig er Surface Pro 6 ikke noget gaming-monster, men i den testede konfiguration var der ikke ret meget andet, den ikke kunne klare.

(Foto: Microsoft)

Konklusion

Microsoft Surface Pro 6 er ikke gammel vin på nye flasker, snarere ny vin på gamle flasker. For under motorhjelmen er der sket meget, siden forgængeren så dagens lys for knap to år siden. Den nyeste Intel-teknologi sørger for imponerende god ydelse, og batteritiden er også kraftigt forbedret.

Så meget desto mere frustrerende er det, at der ikke er sket en pind, når det kommer til formfaktoren. Surface Pro 6 ligner i hvert fald de sidste to forgængermodeller på en prik og mangler bl.a. noget så basalt som USB-C. Dertil kommer, at hverken Surface Pen eller Type Cover følger med i pakken, hvilket gør den endelige pris, hvis man skal have fuldt udbytte af produktet, temmelig høj.

Karakter
Microsoft Surface Pro 6

Home mener

Ny Intel-mikroarkitektur betyder lynhurtig ydelse og længere batteritid. Desuden flot og lysstærk skærm med god kontrast og naturlige farver. Forældet formfaktor med samme tilslutningsmuligheder som samtlige foregående Surface Pro-modeller. Den meget brede skærmramme er heller ikke tidssvarende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Scroll to Top