Har du 15.000-20.000 kroner, der brænder i lommen, og er du på udkig efter den ultimative 2-i-1 laptop, så har Microsoft måske, hvad du leder efter. Surface Book er en hybridmaskine, dvs. både tablet og laptop i ét, og har tidligere været forbeholdt det amerikanske marked. Nu kommer maskinerne dog endelig til Skandinavien efter deres oprindelige lancering tilbage i oktober 2015. Det naturlige spørgsmål er så: Har den været værd at vente på?
https://youtu.be/XVfOe5mFbAE
En lækker hybrid
Lad det være sagt med det samme: Surface Book er en laptop for sig og kan derfor ikke direkte sammenlignes med hverken Apples MacBook Pro eller andre 2-i-1 maskiner, selv om det er nærliggende pga. det meget stilrene og lidt industrielle design.
Den nærmeste slægtning er i stedet Microsofts egen Surface Pro 4, med hvem Surface Book har mange ligheder. Begge er lavet i solid sølvfarvet magnesium og har store touch-skærme. Men her hører lighederne stort set også op.
Surface Book er en hybrid-pc, en 2-i-1-maskine, der både kan bruges som laptop og som tablet. Microsoft første, vel at mærke. Dertil er software-producenten gået hele vejen og har skabt en maskine, der både er solid og lækker, har lang batterilevetid og er lynende hurtig på samme tid. Den slags er dyrt, og Surface Book koster da også spidsen af en jetjager.
En smuk skærm
Særligt den store 13,5 tommers skærm på Surface Book er værd at fremhæve. Det er trods alt også her, det meste af mekanikken sidder. Den er godt 21 procent større end på Surface Pro 4 og har en opløsning på 3000 x 2000 pixel. Grundet dens fremragende sortniveau og farvedybde kunne man godt tro, at der var tale om en OLED-skærm. Betragtningsvinklen er god, men afslører også, at der er lidt rigeligt genskin i glasset.
Som de øvrige Surface-produkter har Surface Book et skærmforhold på 3:2 i stedet for 16:10 eller 16:9, som vi ser på andre tablets. Alt efter hvad man vil bruge maskinen til, kan det både være en fordel og en ulempe. Til film og spil vil man nok foretrække en bredere skærm, mens billed- og tekstbehandling gør sig bedre i 3:2-formatet.
Der er selvfølgelig kameraer på både front og bagside. Det bagerste er ikke meget værd, mens kvaliteten på det forreste er overraskende god. Det bruges desuden til Microsofts egen ansigtsgenkendelses-software, Hello, som man hurtigt bliver afhængig af.
Det dér hængsel
Skærmen – som Microsoft kalder Clipboard – er fæstnet til tastaturet via et specialdesignet hængsel kaldet Dynamic Fulcrum Hinge. Som en metallisk rygsøjle holder det skærmen på plads med sine indbyggede magneter og har desuden et lille trick oppe i ærmet. Ved et tryk på en knap på tastaturet løsnes skærmen nemlig fra hængslet og kan nu afmonteres.
Det tager et par sekunder, hvilket godt kan virke irriterende i starten. Der er dog mening med galskaben. Har du investeret i en maskine med dedikeret GPU, som sidder under tastaturet, skal den frakobles, før du afmonterer skærmen. Maskinen skal derfor lige have tid og lov til at gemme dit arbejde, inden du skiller den ad.
Desværre fungerer denne funktion ikke helt perfekt, og vi oplevede et par gange, at skærmen satte sig urokkeligt fast. Det var vældig irriterende. En nulstilling af det mekaniske hængsel igennem bios var nødvendig for at skille de to ad igen.
Desuden tilføjer hængslet en del tykkelse til maskinen. Grundet sin konstruktion slutter det ikke helt tæt, hvilket betyder en sprække på godt en cm, når maskinen er klappet sammen. Vi havde foretrukket, at maskinen lukkede helt tæt, så skærmen dermed var bedre beskyttet mod snavs og skidt.
Halvsløj tablet
Til trods for at Microsoft sælger Surface Book som en 2-i-1 maskine, er det tydeligt, at det er som laptop, at maskinen er mest anvendelig. Tastaturet indeholder ud over det dedikerede grafikkort også et stort batteri, hvilket Clipboardet i den grad savner, når skærmen kobles fra. Du skal ikke regne meget mere end tre timers brug, før du igen skal finde en stikkontakt. Det er i den lave ende for en tablet.
Dertil føles skærmen simpelthen alt for stor at sidde med i skødet, og kanterne er en anelse for skarpe til, at det føles naturligt. En anden ting, der irriterede en smule, var placeringen af power- og volumenknapperne samt hovedtelefonudgangen. Fordi tastatur og skærm kan skilles ad, giver det god mening, at disse findes på netop skærmen. Når skærmen er koblet til tastaturet, virker det dog som en unaturlig og upraktisk placering.
Maskinens to USB-porte og indgang til SD-kort er til gengæld placeret i tastaturdelen, så dem må du altså undvære, hvis du medbringer skærmen alene. Begge dele har heldigvis en port til det magnetiske ladekabel og kan lades op uafhængigt af hinanden.
Til skærmen hører også Microsofts nye Surface Pen. Den er utrolig god at skrive med og kan hægtes på siden via indbyggede magneter. Den sidder rigtig godt fast
Fremragende laptop
Som almindelig laptop klarer Surface Book sig heldigvis en del bedre. Vores testeksemplar var udstyret med Intels Skylake i5-6300U processor, 8 gigabyte ram og indbygget Nvidia GPU. Som det kan ses på vores testresultater, giver det en ganske fin ydelse, som dog er afhængig af den indbyggede processor.
Har du en maskine med indbygget GPU fra Nvidia, som vores testeksemplar var udstyret med, øges regnekraften betragteligt, men forvent ikke, at maskinen egner sig til moderne 3D-spil. Det er først og fremmest en arbejdshest, og den vil derfor egne sig godt til video- og billedredigering.
Hvor batteriet havde det lidt svært i tablet-mode, ser det heldigvis meget bedre ud, når tastaturet er sat til. Moderat brug og en fornuftig lysstyrke giver omkring 13 timer. Den her maskine kan du roligt tage med dig på farten uden frygt for at løbe tør for strøm lige med det samme.
Konklusion
Microsoft Surface Book er en ufattelig lækker maskine, som for mange kunne være et godt alternativ til Apples MacBook Pro eller Dells XPS 13. Dertil må vi sige, at ja, den har været ventetiden værd.
Desværre er prisen i den meget høje ende. Årsagen hertil skal findes i den aftagelige skærm. Du bør derfor gøre op med dig selv, om det overhovedet er en funktion, du har brug for eller vil komme til at bruge. Er svaret nej, så er Surface Book ikke en maskine for dig.
Vi så gerne, at Microsoft tog den erfaring med sig, som de har fået fra denne første model, og fremadrettet lancerer en maskine uden aftagelig skærm og med en noget lavere pris. Den skal nok blive en succes.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer