SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Lenovo Yoga Tablet 10

Forspildte chancer

Lenovo Yoga Tablet ville være den perfekte tablet, hvis man kun skulle bruge den med sine ører og hænder. Men den dårlige skærm er en decideret deal-breaker.

Lyd & Billede mener

Ergonomisk og lækkert design Bedste tablet-lyd til dato Lang batterilevetid
Grotesk ringe skærm Så langsom at det ødelægger brugeroplevelsen
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skærm: 10,1" IPS, 1280 x 800
 • Processor: 1,2 GHz MTK quad-core
 • Hukommelse: 1 GB ram
 • Lager: 16 GB (+ microSD op til 64 GB)
 • Kamera: 5 MP (bag), 1,6 MP (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Tilslutning: Micro USB
 • Mål: 261 x 180 x (3-8,1) mm
 • Vægt: 610 g
 • Batteri: 9000 mAh
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2490 kr

Lenovo har overhalet firmaer som Acer, HP og Apple som verdens største pc-producent, og nu vil firmaet også gøre sine hoser grønne på det lukrative tablet-marked. Derfor har Lenovo ved tre samtidige arrangementer i Los Angeles, Beijing og Milano (hvor Lyd & Billede var til stede) lanceret to nye og prisbillige Android-baserede tablets, som skal tage kampen op mod konkurrenter som Google Nexus 7 produceret af ASUS og LG G Pad 8.3.

Lenovo Yoga Tablet kommer med to forskellige skærmstørrelser på henholdsvis 8” og 10” – i denne test har vi kigget på 10”-modellen – og et ret specielt design, som minder om noget, vi tidligere har set fra Sony med det japanske firmas første tablet – Sony Tablet S – der var kileformet for at give et bedre greb om produktet. Indrømmet, Yoga Tablet minder også en hel del om Apples bluetooth-baserede Wireless Keyboard, men det er sikkert en tilfældighed…

lenovo-yoga-tablet-01-640x637

Nuvel, Lenovo Yoga Tablet kommer altså med et slags cylinderformet håndtag, der har flere funktioner. For det første giver håndtaget plads til et kraftigt batteri, der ifølge Lenovo garanterer en batteritid på hele 18 timer (til sammenligning byder Apples nye iPad Air på 10 timers batteritid). For det andet gør håndtaget, at brugeren kan holde tablet-computeren med kun én hånd i længere tid ad gangen uden at blive træt i hånden, og for det tredje virker håndtaget også som en stand, der både lader brugeren stille Yoga Tablet på et bord i en 110 grader vinkel og hæver skærmen en smule, hvis tablet-computeren bliver lagt fladt på en overflade.

lenovo-tablet-yoga-10-front-detail-16

Strømlinet ergonomi
Hvis man nu tænker, at et så radikalt anderledes tablet-design må og skal kræve en del tilvænning, så tager man fejl. Faktisk er det specielle design noget af en genistreg, der både virker intuitivt og samtidig giver en mere ergonomisk brugeroplevelse – især når man holder tablet-computeren med en hånd. Af gode grunde vejer Yoga Tablet mere i cylinder-enden, men eftersom det er i denne ende, man holder sin tablet, er vægtfordelingen sådan, at balancepunktet rykker helt tæt på hånden, og dermed bliver produktet meget nemmere at holde i lang tid ad gangen. Muligheden for at lade Yoga Tablet stå af sig selv på sin stand gør produktet perfekt som en lille skærm på toilettet eller i køkkenet, og så trækker det blot op i vores vurdering, at Lenovo har fremstillet Yoga Tablet i lys aluminium med sans for detaljer og en nærmest perfekt byggekvalitet. Her er et produkt, der nærmest emmer af kvalitet. Især i forhold til prisen.

Lenovo-IdeaPad-B8000-F1-06

Flere roser
Og når vi nu er i gang med at skamrose Lenovo Yoga Tablet, så kan vi passende slå et slag omkring lydkvaliteten, der også overgår det meste, de efterhånden mange konkurrenter på tablet-markedet kan diske op med. Med fremadrettede, eksterne stereohøjttalere og Dolby Digital Plus software byder Yoga Tablet simpelthen på den bedste lyd, vi har hørt fra en tablet-computer til dato. Punktum. Den eksterne lyd er lige så god som den, mobiltelefonen HTC One kan præstere med de såkaldte BoomSound-højttalere, der ligeledes er fremadrettede stereohøjttalere placeret på hver sin side af smartphone-skærmen. Med hovedtelefoner bliver oplevelsen med Yoga endnu bedre. Lydbilledet får alle frekvensområderne med – også dybdebassen – og volumen er kraftig uden forvrængning.

Det er selvfølgelig lækkert, når man ser film, hvilket er en oplagt måde at bruge sin Yoga Tablet på, når den nu kan stilles og holdes på så mange forskellige måder. Men der skal mere end god lyd til, hvis en film skal eller blot et videoklip skal blive en god oplevelse. Nemlig en god skærm, og her kommer vi desværre til et punkt, hvor Lenovo Yoga Tablet kommer til kort.

Dårligste tablet-skærm i mands minde
Skærmen er nemlig lige så elendig, som lyden er god. Først og fremmest er opløsningen blot på 1280 x 800 pixel, hvilket godt og vel svarer til SD-opløsning, og dernæst ser farverne nærmest forvaskede ud. Ikoner og skrifter er pixelerede og uskarpe, og for at sætte prikken over i’et lider skærmen også under ret kraftigt gulstik. Billeder i høj opløsning skal man ikke prøve at vise på skærmen, så tror man bare, der er gået noget helt galt med farver eller fokus, og film skal absolut ikke vises i HD-format. Alt andet end SD-video bliver ligesom billederne uskarpt og kantet.

Kort og godt har vi aldrig set noget lignende. Og da slet ikke på en 10,1”-skærm. Konkurrenterne i samme prisklasse, LG G Pad 8.3 og Google Nexus 7 2013 Edition, kommer med henholdsvis 1920 x 1080p og 1920 x 1200p på væsentlig mindre skærmarealer, så det kan ikke have været for at spare penge, Lenovo har valgt at udstyre Yoga Tablet med så ringe en skærm. Men nogen anden, fornuftig forklaring kender vi ikke.

Lang i spyttet
Vi kan heller ikke svare på, hvorfor Yoga Tablet får så lidt ud af den indbyggede processor, som tilfældet er. Der er tale om en 1,2 GHz-processor med fire kerner, men når vi benchmarker tablet-computeren med Geekbench 3 får vi en miserabel score på 324 (single-core) og 1069 (multi-core) vredet ud af maskinen, og det er vores dårligste testresultat hidtil. Til sammenligning opnår Nexus 7 et resultat på 579 (single-core) og 1851 (multi-core) i samme test, mens LG G Pad 8.3 svinger sig op på 619 (single-core) og 1845 (multi-core). Og her er der altså ikke blot tale om arbitrære tal, der ikke siger noget om den reelle brugeroplevelse. Vi oplever at apps starter langsomt på Yoga Tablet, og så snart en app kræver bare en smule ressourcer, så bliver den lang i spyttet som en gammel Trabant. Eksempelvis var et ofte benyttet program som Google Earth absolut ikke begejstret for at blive afviklet på Lenovos tablet-computer, og det er ellers en af den slags apps, som man ofte bruger på sådan en mobil enhed. Det burde bare fungere!

Lenovo-IdeaPad-B6000-F-01

Konklusion
Uanset hvor meget vi gerne vil holde af Lenovo Yoga Tablet, så kan vi ikke få os selv til at anbefale dette produkt til andre. Nuvel, designet er nyskabende og byder på en praktisk og ergonomisk brugeroplevelse. Lyden er helt i top, og i det hele taget kunne Yoga Tablet bare have været årets bedste tablet-computer til budgetpris.
Men på et par ekstremt vigtige punkter er kæden simpelthen hoppet af for den kinesiske producent. Vi må bare konstatere, at skærmkvaliteten er så ringe, at der decideret er tale om en deal-breaker. Og dertil kommer en så langsom ”motor”, at man knap nok ved, om man skal grine eller græde.

Vores råd til Lenovo er derfor helt klart: Hold fast i design og formfaktor. Behold den gode lyd, men få så for alt i verden sat en bedre skærm i den tablet – og en bedre processor, mens I er i gang – og lancér så ellers Lenovo Yoga Tablet 2 så hurtigt, som det er menneskeligt muligt. Med det nuværende produkt får I aldrig foden inden for på tablet-markedet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
5 kommentarer

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Apple iPad Air (2020)

  Vejl.pris 7499 kr Bedste iPad Air til dato

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Vejl.pris kr Et heftigt dilemma

  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Vejl.pris 9499 kr Fantastisk tablet til både underholdning og produktivitet

  reMarkable 2

  Vejl.pris 3380 kr Digital notesblok
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.