Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iPhone 6 Plus

Endelig en Apple-phablet

Tilstrækkelig lille til at tage med sig og tilstrækkelig stor til at være mere nyttig.

Skrevet af / 27/11/2014 - 17:25
Apple iPhone 6 Plus
Jonas Ekelund

Så fik vi endelig en iPhone med en rigtig stor skærm og et blødere design, der afviger fra de gamle modeller. Alle os, der har syntes, at det var for bøvlet med en iPhone på farten, men ikke ville tage iPad frem, har fået et alternativ. En enhed, der er lille nok til at være i lommen, men stor nok til at kunne erstatte en tablet i en nødsituation.
Spørgsmålet er dog, om det er nok bare at forstørre telefonen uden at tilføje funktioner som på Galaxy Note 4.

iPhone6-34FR-SpGry_iPhone6plus-34FL-SpGry_Homescreen-WEB-460x704

Udseende og konstruktion
Som sædvanlig har Apples designere gjort et fremragende stykke arbejde. Telefonen føles godt i hånden takket være materialevalget og de afrundede kanter. Men det forstyrrer, at kameralinsen stikker ud, hvilket får telefonen til at ligge ustabilt på fladt underlag. Et andet problem med bagsiden er mere æstetisk. Da antennerne nu er anbragt bagpå, har det været nødvendigt at indsætte to plasticstriber, og det ser simpelthen ikke godt ud.

iphone6-gallery1-2014-460x353

Den enorme skærm indebærer, at telefonen er blevet meget større end før, men den er faktisk næsten lige så tynd som iPhone 6. Vi havde dog foretrukket, at den var lidt tykkere. Det havde løst problemet med linsen, givet plads til et endnu større batteri og gjort den mere modstandsdygtig over for bøjning. Selv om risikoen for sidstnævnte er stærkt overdrevet. Alt dette kan selvfølgelig løses med et cover, men det er ærgerligt, at man nærmest er nødt til at bruge sådan et.

Skærm
Jo længere tid der er gået, jo mindre og jo mere forældet har skærmen på iPhone 5S virket. Derfor er det en sand fornøjelse endelig at få en iPhone i phablet-størrelse. Opløsningen er også øget, så der ikke længere kun er tale om Retina-skarphed, men om såkaldt Retina HD. Apps beregnet til det nye skærmformat ser godt ud, og også ældre apps skaleres flot. At den tilbyder almindelig Full HD-opløsning, er glædeligt og betyder f.eks., at film ikke behøver at omskaleres.

display_innovation_large-460x564

Kvaliteten af skærmen kan man bestemt ikke klage over. Det allerede lysstærke IPS-panel er blevet endnu bedre, så skærmen er lettere at læse i sollys. Også kontrast og farvegengivelse er fremragende. Selv om Apple på nogle punkter må se sig slået af Samsung og Sony, har iPhone 6 Plus absolut en af de bedste mobilskærme på markedet.

Kamera
Apple har altid prioriteret nem håndtering frem for mange funktioner. Men selv om det stadig langt hen ad vejen er et peg-og-skyd kamera, så er der flere muligheder end nogensinde før. Der er f.eks. en særlig time-lapse indstilling samt forbedret panorama og slowmotion-video, som kan tage hele 240 billeder i sekundet. Man kan også justere eksponeringen med en simpel fingerbevægelse. Redigeringsautomatikken har fået flere muligheder, men er stadig beundringsværdigt simpel.

camera_left_large-460x371

Den store nyhed ved kameraet er, at det bruger fasedetektion til at finde fokus, hvilket Apple kalder Focus Pixels. Og det går virkelig hurtigt af en mobiltelefon at være og fungerer også ved video-optagelse.

Takket være optisk billedstabilisering får man fuldt brugbare billeder i svag belysning med mindre støj og flere detaljer end før. I dagslys får man som hidtil skarpe og levende billeder med gode farver. iPhone har dermed fortsat det kamera, der giver de mest vellykkede billeder.

iPhone-6-Plus-sushi-bright-web-460x458

Madbilleder er populære uanset om belysningen er god eller dårlig.
Madbilleder er populære uanset om belysningen er god eller dårlig.

Lyd
Musikafspilleren har desværre ikke fået nogen åbenlys forbedring, men med så mange gode musik-apps på markedet betyder det ikke så meget. Højttalerlyden er blandt de bedre, selv om det stadig kun er i mono. Med hovedtelefoner får man god og kraftig lyd.

Opkøbet af Beats Audio ser indtil videre ikke ud til at have sat sig nogen spor. Vi ser dog frem til at høre musik gennem et par hovedtelefoner med Lightning-stik for at se, hvor stor forskel det gør.

I brug
Den øgede skærmstørrelse giver plads til flere ikoner på skærmen, og man kan se mere af websiderne på én gang. Desuden kan nogle apps i liggende tilstand giver ekstra indhold, ligesom på iPad. Det er faktisk en så dramatisk forskel, at man nu kan lade sin iPad ligge i mange tilfælde, hvor den tidligere var nødvendig. At kunne dobbeltklikke på hjemknappen for at flytte ikoner inden for tommelfingerrækkevidde er praktisk, hvis man er tvunget til at bruge én hånd.

smart_right_large-460x663

Men det, der først og fremmest gør den nye iPhone god i brug, er det nye iOS 8. At kunne svare direkte på beskeder, diktere svar på dansk og bruge sit eget tastatur er meget praktisk. Med flere kilder er søgning blevet meget mere nyttigt. Vi synes også godt om helse-app’en, som udnytter barometermåling af højdeforskelle. Og for dem, der kører Mac OS, er integrationen mellem computer og mobil eksemplarisk. Vi savner heller ikke pen eller split-screen mere, end vi gør på iPad, hvilket vil sige overhovedet ikke.

sensors_large-460x350

Desværre er mange af forbedringerne ikke brugbare for os her i Skandinavien. Ordforslag under skrivning virker kun på engelsk, og stemmestyringsprogrammet Siri forstår stadig ikke vores mærkelige sprog. Det trådløse betalingssystem Apple Pay er en spændende teknologi, som virkede forbilledligt simpel ved demonstrationerne. Men vi stiller os tvivlende over for, om Apple vil få held til at overbevise banker og butikker om, at de skal introducere det i Skandinavien inden for en overskuelig årrække.

Ydelse
Den nye 64 bit A8-processor skulle være mere energieffektiv end forgængeren, men der er bestemt ikke noget i vejen med ydelsen af den grund. I Geekbench satte iPhone 6 Plus ny rekord med 1.615 point (single-core) og 2.911 (multi-core). 3D-grafik er blevet næsten 20 procent hurtigere. Desuden har vi fået dobbelt så hurtig overførsel takket være understøttese af den nyeste Wi-Fi standard. iPhone-6-Plus-3D-bench-460x817

Selv om det er svært at lave en præcis måling og sammenligning af batterilevetiden, oplevede vi efter få dage en markant forskel i forhold til iPhone 5S. Sidstnævnte skal lades op dagligt, mens de nye 6-modeller ikke har nogen problemer med at klare sig i to dage. Ergo er der hold i Apples påstand om en mere strømbesparende arkitektur. Og havde de bare tænkt batteribesparelsen ind i iOS 8, så havde den sikkert kunnet køre endnu længere.

Konklusion
Tidligere har dem, der havde brug for en stor smartphone til deres arbejde, måttet vælge Apple fra. Den nye iPhone 6 Plus har ikke kun fået en stor skærm med forbløffende klarhed, men er også blevet mere nyttig med flere anvendelsesmuligheder. Skærmkvaliteten er blandt ​​de bedste på markedet, og kameraet er lynhurtigt og pålideligt. Med iOS 8 er telefonen om muligt blevet endnu mere fleksibel og er faktisk et brugbart alternativ til iPad i lommeformat.

Home mener

Skærmen er fremragende og har endelig fået en ordentlig størrelse. Som sædvanlig kan man mærke, at der er tale om en topmodel. Den er hurtig som bare pokker og har bedre batteritid og bedre kamera. NFC virker kun med Apple Pay. Designet er ikke så stilrent som forventet.

Også i denne test:

iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4

Ingen over, ingen ved siden af

Samsung Galaxy Note 4 er seneste skud på stammen af phablets fra firmaet, der opfandt kategorien.

Skærmen er fremragende og byder på en sand eksplosion af skarpe farver og høj opløsning. S-Pen og dens mange funktioner gør Note 4 helt unik, og kvalitetsoplevelsen er overraskende god. Det samme gælder kameraet og lyden, som vi heller ikke har oplevet bedre fra Samsung.
TouchWiz-brugerfladen trækker tænder ud på ydelsen, og operativsystemet byder ikke på globale lydindstillinger.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kongen af prisvenlige mobiler er tilbage

Foldbar (næsten) uden at gå på kompromis

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Scroll to Top