Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 04Deltag

TEST: iPad 4 med retina-skærm og iPad mini – med 4G/LTE

iPad på speed

2012 bød på hele to iPad-lanceringer. Først fik vi den nye iPad med højopløst retina-skærm, og senere på året kom iPad mini samt en opgradering af retina-iPad'en. Nu er de to nyeste modeller klar i udgaver med 4G/LTE, som tilmed virker i Skandinavien. Hold på hat og briller, for vi har testet dem begge.

Skrevet af / 07/02/2013 - 15:03
iPad 4 med retina-skærm og iPad mini – med 4G/LTE
Peter Gotschalk

Vi spoler tiden et års tid tilbage, til det tidlige forår 2012, hvor de fleste gadget-elskere venter spændt på Apples lancering af det produkt, vi tror, kommer til at hedde iPad 3. Den 7. marts er dagen kommet, og Apples topchef, Tim Cook, lancerer ”den nye iPad”, som nok er en smule tungere og tykkere end iPad 2, men til gengæld imponerer med en højopløst såkaldt retina-skærm med hele 2048 x 1536 pixels og en pixeltæthed på 264 ppi. Og så har den tilmed LTE – altså det vi i daglig tale kalder 4G – siger Cook fra scenen, og så kan vi næsten ikke få armene ned. Lige indtil det altså går op for alle de iPad-hungrende masser i Europa, at ”den nye iPad” kun understøtter LTE i USA og Canada og ikke i Europa. Øv!

Men allerede et halvt år senere, i oktober 2012, lancerer Apple hele to nye iPad-modeller, nemlig ”fjerde generation iPad med retina-skærm”, som vi vælger at kalde iPad 4 for ikke at brække tungen, og iPad mini. Og tænk engang, de kommer begge i LTE-udgaver, der understøtter de fleste LTE-frekvenser i Europa. Nemlig 700c, 850, 1800, 1900 og 2100 MHz, og så kan vi ellers godt smide armene i vejret igen! Med mindre man altså bor i Sverige, hvor operatørernes LTE-netværk fungerer i frekvensområderne 800, 900 og 2600 MHz. Fan också!

I både Danmark og Norge er der operatører, som anvender 1800 MHz-båndet til LTE, men det er ikke alle operatørerne, og der er under alle omstændigheder ikke dækning over det hele. Derfor er det en god ide, at du checker med din operatør både med hensyn til frekvensbånd og dækning, inden du investerer i en iPad 4 eller en iPad mini med LTE.

Det sagde vi også i går
Vi har allerede testet iPad mini, og det samme gælder for så vidt også for iPad 4. Sidstnævnte er nemlig helt magen til ”den nye iPad”, som vi testede i foråret (i Lyd & Billede #5/2012, red.) på nær den nyeste version af iOS, som blandt andet giver iPad’en Siri-funktionalitet, europæisk LTE-understøttelse, nyt Lightning-stik og så en ny 1,4 GHZ dual core A6X-processor, som får iPad 4 til at yde næsten tre gange så meget som forgængeren. Faktisk scorede ”den nye iPad” ikke højere i vores testprogram Geekbench end den nye iPad mini gør, nemlig omkring 760. Til sammenligning opnår iPad 4 en score på 1785, hvilket er helt på linie med den Android-baserede ASUS Transformer Pad Infinity (testet i Lyd & Billede #9/2012), som ellers er den hurtigste tablet-computer, vi har testet hidtil. Hvorom alting er, så står vi ved alle vores øvrige vurderinger og konklusioner omkring såvel iPad som iPad mini. Og vi gentager gerne de vigtigste pointer her, hvis en enkelt læser eller to skulle have glemt dem.

Om iPad med retina-skærm skrev vi blandt andet: Det korte af det lange er, at iPad stadig er ubestridt konge over tablet-computerne. Det skyldes selvfølgelig til dels iOS og Apples eget univers af musik, film og apps, som vi ikke er kommet ind på i denne test, men også hvis vi bare kigger på hardware, design og kvalitet, er der ingen tablet-computer på markedet, der kommer op på siden af iPad. Den høje opløsning giver en pixeltæthed på 264 pixel pr. tomme. Tekst, grafik og billeder bliver derfor meget skarpere, og læsbarheden er enhver anden tablet på markedet i dag overlegen. Så længe ingen af konkurrenterne kan lave et så helstøbt og fuldendt produkt, har de ikke en chance for at skubbe iPad’en af tablet-tronen! Hele testen kan du læse her!

Og iPad mini begejstrede os stort set lige så meget. Herom skrev vi: iPad mini giver en fuldstændig iPad-oplevelse, men i et betydelig mere lommevenligt format. Til trods for at den er så lille og tynd, har man alligevel fået plads til en imponerende stor skærm, hvis eneste ulempe er, at den ikke er helt så skarp som storebrødrenes retina-skærme. Og kan man nøjes med den mindre model uden 3G og 16 gigabyte lagerplads, så er den ikke engang specielt dyr. Det her er ikke en iPad for dem, der ligger hjemme på sofaen. Det er en iPad, man altid kan – og vil – tage med sig. Hele testen kan du læse her!

Skærmbillede 2013-02-07 kl. 15.43.54

4G/LTE
Men er der så overhovedet nogen grund til at skrive en ny anmeldelse? Gør 4G/LTE virkelig en forskel? Det korte svar på dét spørgsmål er: Ja!

Et pænt stykke over 40 Mbit/s er hvad, vores LTE-netværk (på 1800 MHz-båndet) i praksis leverer i download-hastighed, mens vi måler den gennemsnitlige upload-hastighed til cirka 10 Mbit/s. Og i hverdagsbrug bliver disse tal oversat til en brugeroplevelse, der er så lynhurtig, at vi aldrig har oplevet noget lignende! Især iPad 4 imponerer, da kombinationen af 4G/LTE og de mange kræfter, den nyeste iPad har fået med A6X-processoren, giver tablet-computeren samme reaktionstider og hastighed som en laber, rød sportsvogn – en af de dyre vel at mærke! Apps starter omgående, hjemmesider loader med lynets hast i Safari-browseren, men også hvis man skal have adgang til tungere filer via cloud-tjenester som Dropbox, går det som en leg. Man kan bladre mellem store billeder lige så let, som hvis fysisk befandt sig i iPad’ens lager.

Streaming af film og musik via tjenester som Netflix og Spotify er det nye sort, så det skulle selvfølgelig også prøves via 4G/LTE. Først kastede vi os over musikken via den nye streamingtjeneste, Rdio, fra Skype- og Kazaa-stifterne Niklas Zennström og Janus Friis. Behøver vi at sige, at det ikke var noget problem at streame musikken i den højest mulige kvalitet? Kort og godt gav Rdio kombineret med 4G/LTE os præcis den samme musikoplevelse, som havde vi lyttet til sangene lokalt lagret i iPad’ens iTunes-bibliotek. Og det samme må vi sige om Netflix, som vi tilmed fik adgang til til via VPN, da denne anmelder har snydt sig til en amerikansk konto. VPN begrænser båndbredden en del, men det mærkede vi ikke noget til, mens vi kiggede på første afsnit af Netflix’ egen serie, House of Cards. Der blev stadig streamet i HD-kvalitet, og der var ingen problemer med afbrydelser og ”buffer”-pauser.

Splinten i vor broders øje
Der er vitterlig ingen bjælke i Apples eget øje, der spænder ben for brugeroplevelsen med iPad og iPad mini. Tværtimod har man kureret den børnesygdom, som fik sidste forårs ”nye iPad” til at blive forfærdelig varm. Man kunne have frygtet noget lignende med de nye modeller på grund af batterislugende LTE-adgang, men det er ikke tilfældet. Tværtimod oplever vi ikke kortere batterilevetider med hverken iPad 4 eller iPad mini, selvom vi er online og har masser af internettrafik i flere timer!

Det eneste problem, vi kan komme i tanke om, men som til gengæld bør fremhæves, er, LTE-netværket i sig selv. Der er stadig for mange ”huller” i netværket, når man bevæger sig rundt i byen. Og hvis det ikke er pointen med mobilt internet, at man kan bruge det på farten, hvad er så? Vi må håbe, at operatørerne kommer efter det, for der er ikke meget sjov ved at sidde med en iPad 4 eller iPad mini med LTE i hænderne og i vantro stirre på på forbandede E (der står for Edge) i skærmens øverste, venstre hjørne!

Konklusion
Både iPad 4 med retina-skærm og iPad mini kan man uden at blinke betragte som de bedste tablet-computere i deres respektive klasser. Og med 4G/LTE bliver de bare bedre! Med hastigheder, der langt overstiger det, som de fleste brugere har derhjemme via ADSL, er det mobile internet for alvor blevet sjovt. Hjemmesider loader lynhurtigt, og streaming går som en leg. Især iPad 4, som kombinerer den hurtige internethastighed med en ny og kraftfuld processor, får os til at smile smørret. Det er svært at være utilfreds, når apps starter, nærmest bare man tænker på dem, og indholdet i skyen er lige så let tilgængeligt, som det indhold, man har lagret lokalt!

Skærmbillede 2013-02-07 kl. 15.43.30

Home mener

Skærmen (iPad 4) Stærk processor (iPad 4) 4G/LTE (iPad 4 + iPad mini) Let og tynd (iPad mini) Stor skærm ift. størrelsen (iPad mini) Fremragende byggekvalitet (iPad mini) En smule tung (iPad 4) Ingen retina-skærm (iPad mini)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Denne foldbare mobil er OnePlus’ svendestykke

Det bedste iPhone-valg

Grøn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsætter med at imponere

Vildere tablet får du ikke

Lille og lynhurtig, men designet trænger til en opdatering

Til dig med Samsung-mobil

Farvel Lightning-stik!

Scroll to Top