TESTHuawei Nova 5T

Huaweis nødløsning fra midterste hylde

Huawei Nova 5T er til at leve med, når det nu ikke kunne være anderledes.
Karakter
Huawei Nova 5T
Lyd & Billede mener
Imponerer til prisen med hurtig processor, rigelig hukommelse og deraf følgende god ydelse, og batterilevetiden er mere end godkendt. Især når mobilen også kan oplades hurtigt.
En smule usikkerhed om fremtidige opdateringer og Android-understøttelse. Hukommelsen kan ikke udvides, og kameraet er ikke så godt, som det ser ud på papiret.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 9.1 + Huawei EMUI 9.1
 • Skærm: 6,26″ IPS, Full HD+ (2340 x 1080)
 • Processor: Kirin 980 octa-core
 • Hukommelse: 6 GB RAM / 128 GB lager
 • Kameraer: 48 Mp f/1.8 + 16 Mp f/2.2 ultravidvinkel + 2 Mp f/2.4 bokeh + 2 Mp f/2.4 makro (primært) / 32 Mp f/2.0 (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BEIDOU
 • Mål og vægt: 154,3 x 74 x 7,8 mm / 174 g
 • Batteri: 3750 mAh, 22,5 W SuperCharge
 • Web: https://consumer.huawei.com/dk/
Benchmarks

Vejl. pris 3 699 Produktside
forfatter

2019 har ikke været noget nemt år for Huawei. Den kinesiske mobilgigant blev i maj måned genstand for årets mest omtalte stormvejr i elektronikbranchen, da den amerikanske regering placerede Huawei på den såkaldte Entity List – en sort liste over virksomheder, der ikke frit må få adgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software og andre teknologiske tjenester.

Som konsekvens heraf blev firmaer som Google, Intel og Qualcomm tvunget til at stoppe alt samarbejde med Huawei, hvilket bl.a. betød, at den kinesiske virksomhed bliver afskåret fra at anvende fremtidige udgaver af Googles Android-styresystem i deres kommende mobiltelefoner.

Det forhindrede i praksis Huawei i at basere efterårets flagskibsmodel, Huawei Mate 30 Pro, på Googles tjenester og mobile økosystem, hvorfor den i stedet blev lanceret med Huaweis egen app-butik, Huawei AppGallery, og altså uden Google-apps som Gmail, Google Maps og YouTube.

Derfor tøvede Huawei i de skandinaviske lande med at sende Mate 30 Pro på markedet, og så var gode råd dyre, for den kinesiske mobilproducent havde ikke sendt en mobil på markedet siden forårets prisbelønnede Huawei P30 Pro.

Huawei Nova 5T kommer i tre farver. Crush Blue, Black og Midsummer Purple. Det er sidstnævnte farve, man kan se her på billedet. (Foto: Huawei)

Gammel mobil med nyt navn

Det er her, Huawei Nova 5T – som vi først nu har fået på testbænken – kommer ind i billedet. Mobilen, som blev lanceret af Huawei i slutningen af oktober, var nemlig allerede kommet på markedet i en række andre lande i juni måned under navnet Honor 20. Og var ikke omfattet af den amerikanske boykot. Dermed kunne den sendes i butikkerne i Danmark, Norge og Sverige med alle Googles tjenester og apps.

Men i modsætning til Huawei Mate 30-serien er Nova 5T ikke nogen topmodel. I stedet er der tale om en mellemklassemobil, der prismæssigt befinder sig i samme klasse som Samsung Galaxy A70 og Sony Xperia 10 Plus.

Nova 5T har fire primære kameraer, herunder et 48 megapixel hovedkamera og et ultravidvinkelkamera på 16 megapixel. (Foto: Huawei)

Meget for pengene

Trods mellemklasseprisen kommer Huawei Nova 5T langt hen ad vejen med toptunet konfiguration. Under skærmen sidder der samme octa-core Kirin 980-processor, som Huawei anvender i Huawei P30 Pro og Mate 20 Pro, og desuden er Nova 5T udstyret med 6 gigabyte RAM og 128 gigabyte internt lager, der dog ikke kan udvides yderligere via microSD-kort.

Og ligesom Huaweis nyeste topmobiler kommer Nova med fire primære kameraer, som dog har en lidt anden konfiguration end hos topmodellerne:

 • 16 Mp f/2.2 ultravidvinkelkamera, 117°
 • 48 Mp f/1.8 hovedkamera, ½” sensor, 4-in-1 Light Fusion Technology
 • 2 Mp f/2.4 bokeh-objektiv
 • 2 Mp f/2.4 makro-objektiv

Desuden sidder der et f/2.0 frontkamera med 32 megapixel i et lille udstanset hul på fronten.

Skærmen på 6,26 tommer understøtter HDR10+ og er af typen IPS LCD (2340 x 1080 pixel), mens fingeraftrykslæseren sidder på siden af mobilen – ligesom på den noget dyrere high-end-model Sony Xperia 1.

Batteriet på 3750 mAh understøtter lynopladning, men ingen trådløs opladning. Til gengæld leveres mobilen med 22,5 watt SuperCharger, så Nova 5T kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på 30 minutter.

Med det dedikerede makro-objektiv kan man tage skarpe nærbilleder på ned til 4 centimeters afstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Nova 5T leverer stort set varen

Udadtil gør Huawei Nova 5T ikke noget stort væsen af sig. Skærmen er ikke buet, og den er omkranset af en lidt bredere ramme, end vi er vant til fra de dyrere topmodeller. Bagsiden på vores testeksemplar er i farven Midsummer Purple, som reflekterer lyset på kreative måder, men også samler mere på fedtfingre, end godt er.

Skærmen leverer et skarpt og lysstærkt billede uden at være prangende. Mens lyden er lidt af en skuffelse med blot én lille indbygget højttaler i bunden af mobilen.

Ydelsen er til gengæld imponerende til prisen. Førnævnte Samsung Galaxy A70 og Sony Xperia 10 Plus, der koster ca. det samme som Huawei Nova 5T, er ikke i nærheden af at nå samme resultater i benchmark-tests, og også i daglig brug flyver Nova 5T bare derudad. Et stort bilspil som Asphalt 9 kører i motorolie, og eneste anke er, at mobilen har en tendens til at blive lidt varm, hvis man spiller for længe.

Også batterilevetiden er mere end godkendt.

Hvis man bruger kameraet i “AI-tilstand”, får man fine billeder af normale motiver. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Ved lanceringen af Huawei Nova 5T blev der lagt stor vægt på kameraet. Den kinesiske mobilproducent er blandt de bedste i verden til mobilkameraer, men selv om der som nævnt sidder hele fire kameraer i Nova 5T, er Huawei alligevel slået ind på en alternativ vej med mellemklassemobilen end med kameratopmobilen Huawei P30 Pro.

Hvor sidstnævnte f.eks. havde telelinse, 5x optisk zoom og optisk billedstabilisering (OIS), så må Nova 5T undvære alle tre ting og satser i stedet på at klare ærterne med “kunstig intelligens”.

Det hele er automatisk, og ifølge Huawei skal en AI HDR+ algoritme hjælpe brugeren med at tage skarpe portrætfotos – selv i mørke omgivelser eller modlys – mens Master Intelligent AI identificerer det motiv, man retter kameraet mod, og optimerer billedet derefter. Derudover sikrer AI Image Stabilization (AIS), Auto Exposure Lock (AEL) og Auto Focus Lock (AFL) angiveligt skarpe og detaljerede billeder.

I virkelighedens verden har Nova 5T svært ved at tage skarpe billeder, hvis belysningen ikke er optimal. Den digitale zoomfunktion giver et acceptabelt resultat, mens billeder taget om natten også kan bruges. De er dog ikke i nærheden af at være lige så gode som natbilleder taget med Huaweis egen topmobil, P30 Pro. Og det er faktisk kun helt almindelige billeder taget i dagslys, der bliver helt knivskarpe.

Natmotiver klarer Nova 5T hæderligt, men den kommer dog ikke i nærheden af kvaliteten fra storebror Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Hvis du køber en Huawei Nova 5T, kan du så være helt sikker på, at den kan bruges de kommende par år, hvis ikke den amerikanske boykot af Huawei droppes? Vi tør ikke udstede nogen garanti, men det kan du formentlig. Alle Google-apps og -tjenester vil fortsat fungere på din Huawei-mobil, ligesom sikkerhedsopdateringer af apps via Google Play vil fortsætte. Og da Huawei fortsat kan bruge Open Source-udgaven af Android, vil firmaet kunne sikkerhedsopdatere Android ved selv at pushe opdateringer til Huawei-enheder, når de bliver tilgængelige.

Når det er sagt, så er Huawei Nova 5T på mange måder en rigtig god mobil til prisen. Hvad ydelsen angår, leverer den varen, og både skærm og batterilevetid er absolut godkendt. Man må undvære muligheden for at udvide lagerpladsen, og kameraet er ikke så imponerende, som det ser ud på papiret, men sammenlignet med konkurrenterne går man alligevel ikke helt galt i byen med Huawei Nova 5T.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.