: BlackBerry Z10

En overflødig telefon

Har verden brug for endnu et mobilt operativsystem? Vi tror det ikke, og BlackBerry Z10 har ikke overbevist os om det modsatte.
Lyd & Billede mener
BlackBerry 10 er intuitivt God lyd
Elendig batteritid BlackBerry 10 mangler apps
Specifikationer
  • Operativsystem: BlackBerry 10
  • Skærm: 4,2" 768 x 1280, 356 ppi
  • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
  • Hukommelse: 2 GB ram / 16 GB lager (+ microSD op til 64 GB)
  • Kamera: 8 MP (1080p video) + 2 MP (720p video)
  • Trådløst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
  • Mål: 130 x 65,6 x 9 mm
  • Vægt: 135,4 g
  • Batteri: 1800 mAh
Annonce
Annonce
forfatter

BlackBerry har aldrig været noget stort mærke på disse kanter, men blandt forretningsfolk rundt omkring i verden, især i Nordamerika, var en BlackBerry-mobiltelefon ”i gamle dage” den eneste fornuftige og pålidelige måde at få adgang til emails, kontakter, kalender og andre vigtige forretningsdata på, når man var på farten. Men så kom iPhone og Android, og gennem de seneste par år har BlackBerry, ligesom Nokia, kæmpet med dalende salg og røde tal på bundlinien. Research In Motion (RIM), det canadiske firma bag BlackBerry, har været gennem et generations- og image-skifte, hvilket også har ført til en navneændring, så virksomheden i dag hedder det samme som produktet: Slet og ret BlackBerry.

blackberry-logo-27

Den typiske BlackBerry-telefon kom i tidligere tider typisk med tastatur, men nu hvor BlackBerry gerne vil gøre sine hoser grønne på det lukrative forbruger-marked, er den nyeste smartphone fra firmaet, BlackBerry Z10, en ren touch-baseret fornøjelse. Præcis som konkurrenterne fra Apple, Nokia, Samsung, HTC, Sony og hvad de ellers hedder alle sammen. Det specielle ved BlackBerry Z10 er, at denne smartphone er baseret på det canadiske firmas helt eget mobile operativsystem, BlackBerry 10, og det er da også operativsystemet, vi kommer til at fokusere mest på i denne test. For telefonen i sig selv er ikke specielt spektakulær.

Hardware
Det første ord, der falder os ind, når vi skal beskrive BlackBerry Z10, er ”kedelig”. Forsiden er præget af skærmen (ikke fremstillet af Gorilla Glass) på 4,2”, der ikke går helt ud til kanten, men er omkranset af en tynd ramme. Ligesom en plasticbjælke for oven og for neden også afgrænser skærmområdet. Bagsiden er fremstillet af plastic, som er betrukket med en nopret overflade, der gør telefonen mere ”skridsikker”. Nogle brugere vil sætte pris på, at bagcoveret kan tages af, så man kan komme til batteriet, men det kan der også være brug for, hvilket vi vender tilbage til lige om lidt…

blackberry_z10

Annonce

Fysiske knapper er der få af. På toppen sidder tænd/sluk-knappen, mens man på højre side har placeret tre knapper, der styrer henholdsvis volumen op og ned samt Afspil/pause. Lydkvaliteten er hæderlig og bestemt ikke den dårligste, vi har hørt.

Det samme gælder kameraet. Især bagkameraet på 8 MP tager gode billeder, men brugerfladen tager tid at vænne sig til. BlackBerry Z10 har ingen dedikeret kamera-knap – heller ikke i kamera-app’en – så man tager billedet ved at røre skærmen med fingeren. Man kan også zoome ind og ud samt fokusere, hvis man i stedet bruger to fingre på skærmen, men det er bøvlet, for man kommer nemt til at tage et billede i stedet for. Faktisk kan man også bruge volume-knapperne til at skyde sit billede, men ikke til at zoome ind eller ud, hvilket havde givet mere mening. Komplet ulogisk, synes vi.

Største kritikpunkt er og bliver dog batteritiden, der er decideret ringe. Vi modtog et helt dugfrisk testeksemplar, der blev ladet op en hel nat efter alle kunstens regler, inden telefonen blev taget i brug, men allerede dagen efter – efter lidt sporadisk brug – tabte vores testeksemplar pusten efter en halv dag. Faktisk bliver man helt glad for, at plasticbagsiden på BlackBerry Z10 kan tages af, for så kan man da i det mindste have et ekstra batteri med sig for en sikkerheds skyld. Det er bare for ringe, at BlackBerry ikke har formået at få mere batteritid ud af denne telefon al den stund, at producenten har styr over alle aspekter af produktet, både hardware og software.

BlackBerry_z10_wechselakku

BlackBerry 10
Vi kritiserede lige før kamera-app’en for ikke at være intuitiv nok, men måske er problemet i virkeligheden, at vi har vænnet os til en anden måde at bruge vores smartphone på. Selvom der er store forskelle på iOS, Android og det nye Windows Phone 8, så er der visse grundlæggende funktioner, som fungerer på samme måde (hvorfor de store producenter har travlt med at sagsøge hinanden for alle mulige patentbrud), men BlackBerrys eget, mobile operativsystem, BlackBerry 10, er helt sit eget. Og spørgsmålet er, om verden har brug for endnu et mobilt operativsystem, og om BlackBerry 10 har en reel chance for at overleve.

Annonce

blackberry-z10-update

Først og fremmest skal man vænne sig til det totale fravær af knapper til at hjælpe med navigationen. Skal man tilbage til hjemmeskærmen? Så fører man fingeren i opadgående retning fra den nederste kant under skærmen. Fører man fingeren nedad fra den øverste kant over skærmen får man en værktøjsmenu, der passer til den app eller den funktion, man er i gang med på det pågældende tidspunkt.

BlackBerry Hub er beskedcentret, der holder styr på alle typer meddelelser lige fra emails, telefonopkald og sms’er til opdateringer og chatbeskeder via Facebook og Twitter. Man kan komme direkte til BlackBerry Hub fra en hvilken som helst app blot ved at føre fingeren opad fra skærmens nederste kant og så til højre. Det er smart, men hvis man har mange forskellige konti, mister man hurtigt overblikket i Hub’en, og vi foretrak hurtigt at kigge på beskederne under deres respektive konto i stedet for i den samlede oversigt.

cb_130320_blackberry_z10_001

Apps henter man ned via BlackBerry World, men her støder man også ind i et af de store problemer, et lille operativsystem som BlackBerry 10 næster uvægerligt må lide under. Nemlig fraværet af kendte og populære apps. Vi kan finde Skype og Dropbox, men Evernote, Netflix og Instagram må vi kigge i vejviseren efter. Det hjælper heller ikke, at mange apps i BlackBerry World er konverteret fra ældre Android-apps, hvilket har som konsekvens, at de tit er flere generationer bagud i forhold til de samme apps til iOS og Android. Det gælder blandt andet apps som Facebook og Twitter. Et ordentligt kort findes heller ikke til BlackBerry 10. Google Maps kan man glemme alt om, og det kort, der følger med telefonen, fungerer, men heller ikke mere.

Annonce

340485

Konklusion
Alt-i-alt er BlackBerry Z10 en blandet fornøjelse. Den virker lidt billig og plastic-agtig til prisen, batteritiden er helt i hegnet, og BlackBerrys helt eget operativsystem kræver tilvænning. Det er i og for sig både brugervenligt og intuitivt, men lider under en katastrofal mangel på gode apps. BlackBerrys historie og baggrund taget i betragtning giver det god mening, at firmaet fortsat satser på en egen platform, men de skal anstrenge sig noget mere, hvis de skal kunne klare sig på forbrugermarkedet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Nu kan du også lede efter ting, der ikke er lavet af Apple.
Den nye Nokia X-serie af smartphones er udviklet til at opfordre brugerne til at beholde deres smartphone i længere tid med tre års garanti, sikkerhedsopdateringer og Android-versioner.
I dag løfter Lenovo sløret for den nye version af gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byder blandt andet på en Snapdragon 888-processor, 5G og otte virtuelle taster.
Kommer i hele seks forskellige farver.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.