TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Apple iPad Air 5 (2022)

En vigtig og nødvendig opgradering

Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.

forfatter
Publiceret 16/05/2022 - 13:30
Karakter
Apple iPad Air 5 (2022)
L&B mener
Apple M1-processor, forbedret kamera med “I Fokus”, 5G samt ikonisk Apple-design af høj kvalitet.
IPS-skærmen er ikke tidssvarende og kunne uanset være mere lysstærk.
 • Operativsystem: iPadOS 15.4
 • Skærm: 10,9″ Liquid Retina IPS, 2360 x 1640, 254 ppi
 • Processor: Apple M1 octa-core
 • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 12 Mp 122° ultravidvinkel f/2.4 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS
 • Mål og vægt: 247,6 x 178,5 x 6,1 mm / 462 g
 • Batteri: 28,6 Wh, 20 W hurtigopladning
 • Web: apple.dk
 • Geekbench 5: 1.703 (single-core), 7.115 (multi-core)
 • AnTuTu 9: 1.033.294
 • 3DMark Wild Life Extreme: 4.090
 • GFXBench Metal T-Rex: 3.363,4
 • Basemark Web 3.0: 1.085,46
Vejl. pris 8099Pr. 16/05/2022 Produktside

Rent optisk er der ikke sket noget siden 2020, hvor forgængerversionen af iPad Air så dagens lys. Den opdaterede iPad Air har samme “gamle” design med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, der får tablet’en til at ligne en forvokset udgave af iPhone 4 og iPhone 5 – to klassiske mobiler, der i sin tid stod for noget af det mest ikoniske Apple-design nogensinde.

Skærmen er også den samme, nemlig en Liquid Retina-skærm på 10,9 tommer (med en opløsning på 2360 x 1640 pixel svarende til 264 ppi), og dermed er der stadig tale om en IPS-skærm, hvilket i praksis betyder, at lysstyrken (500 nit) altid opleves som lidt for lav, ligesom kontrast og sortniveau også kunne være bedre. Vi kunne godt have ønsket os, at Apple havde udstyret den nyeste iPad Air med den samme Mini-LED skærmteknologi som iPad Pro.

iPad Air 5 (2022)
2022-versionen af iPad Air kommer i hele fem forskellige farver – space grey, stjerneskær, lyserød, lilla og blå. (Foto: Apple)

Intet nyt under solen

Face ID har heller ikke fundet vej til den nye iPad Air. I stedet sidder Touch ID fingeraftrykslæseren samme sted som for to år siden, nemlig i power-knappen, ligesom den nyeste iPad Air ligesom forgængeren har indbyggede stereohøjttalere, der er blevet placeret horisontalt. På den måde får man god stereolyd, ligegyldigt om man spiller spil eller ser video på sin tablet.

Så langt er der intet nyt under solen. Men selvfølgelig byder 2022-modellen også på et par nyheder, ellers kunne Apple dårligt tillade sig at markedsføre den som en vigtig opdatering.

iPad Air 5 (2022)
Apple iPad Air understøtter Apple Pencil (2. generation) og kommer med iPadOS 15. (Foto: Apple)

Fartmonster

Og det er først og fremmest, når det gælder hastighed og muskler, at den nyeste iPad Air imponerer. Dels fordi den nu (endelig!) kommer med 5G, og dels fordi den ligesom iPad Pro har Apples egen M1-processor siddende under skærmen.

Eftersom M1-processoren er bygget på en ARM-baseret processorarkitektur (og bl.a. kommer med 16 milliarder transistorer, 16-core Neural Engine samt otte processor- og otte grafikkerner), fungerer den lige så godt under iPadOS som med macOS, operativsystemet til Apples “almindelige” computere.

Og vi skal da lige love for, at også iPad Air er kommet på speed med M1. Hvis vi tager udgangspunkt i benchmark-værktøjet Geekbench 5, så er 2022-udgaven af iPad Air mere end 40 procent hurtigere end forgængeren, og når det gælder den grafiske ydelse, er forskellen endnu større.

Det betyder naturligvis også, at iPad Air er bedre end nogensinde til både billedbehandling og videoredigering. Der er simpelthen ingen ventetid overhovedet, når vi leger med filtre eller justerer farver, og både rendering og eksport af videofiler går lynhurtigt.

Kamerafunktion fra iPad Pro

Og så er der selvfølgelig kameraet. Den nye iPad Air har nemlig et helt nyt frontkamera magen til det på den langt dyrere iPad Pro med et ultravidvinkelobjektiv på 122 grader, som understøtter den I Fokus-funktion, som Apple lancerede sidste forår.

USB-C bruges til opladning, overførsel af filer samt tilslutning af eksterne enheder (hvilken kan kræve irriterende adaptere). Vær dog opmærksom på, at USB-C på iPad Air ikke understøtter Thunderbolt 4, hvilket er tilfældet for iPad Pro-modellerne. (Foto: Peter Gotschalk)

I Fokus (også kaldet Center Stage) benytter ved hjælp af kunstig intelligens det nye front-ultravidvinkelkamera til at følge den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller bedsteforældrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinder sig i midten af billedet, bliver man så at sige fulgt af kameraet op til ca. to en halv meter til både højre og venstre, og effekten fungerer upåklageligt og virker meget naturlig i daglig brug.

Det primære kamera er også ganske hæderligt, og selv om det byder mig en del imod at tage billeder med en tablet, så klarer iPad Air opgaven ganske glimrende, hvilket man kan se eksempler på i billedgalleriet herunder.

ipadair2022 galleri1 ipadair2022 galleri2 ipadair2022 galleri3 ipadair2022 galleri4 ipadair2022 galleri5 ipadair2022 galleri6
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Kort og godt er 2022-versionen af iPad Air den bedste af slagsen til dato. Den er meget tæt på at være lige så god som den noget dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruger og vant til at begå sig i firmaets økosystem af apps og tjenester, er iPad Air faktisk det mest oplagte valg, hvis man er på udkig efter en tablet lige nu.

Så meget desto mere frustrerende er det, at Apple ikke er gået linen helt ud, for så vidt angår skærmen. Det er helt åbenlyst, at den lækre, slanke og lynhurtige iPad Air fortjener en skærm med Mini-LED. Lad os håbe, at det kommer med næste opdatering.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv en kommentar

Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Kongen af klapmobiler er tilbage Motorola Razr 2022 beviser, at tredje gang er lykkens gang. Endelig lever Motorolas klapmobil op til sin ikoniske forgænger.
Lang, men middelmådig levetid Nokia X30 5G er den grønneste telefon fra finske HMD, men ydelsen er ikke imponerende.
Huawei: Sådan undgår du HBO's blokade Huawei bekræfter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Topmobiler i 2023 kommer med denne processor Sådan bliver Qualcomms nye processor til markedets dyreste Android-mobiler.
Den perfekte midimobil Google Pixel 7 har stort set alt det, som storebror Pro har – men lidt billigere.
Følg Lyd & Billede