For fem år siden forlod Carl Pei OnePlus og grundlagde Nothing Technology. Han hyrede Teenage Engineering fra Sverige til at stå for grafisk profil og design, og således blev Phone (1) født – en af de mest spændende mobiler i årevis. Den fulgte logisk op med Phone (2) og i fjor den billigere Phone (2a). Mindre logisk kommer Phone (3a) nu, uden at vi har set en Phone 3; den ventes senere i år.

Design og konstruktion
Pro-modellen adskiller sig lidt fra æstetikken ved både tidligere Phones og a-modeller: Bagsiden ligner mindre et vindue ind til kredsløbet og mere et kredsløbsmønster, mens kameramodulet er vokset voldsomt og næsten ser aggressivt ud sammenlignet med de tidligere ‘øjne’. Altså på én gang både mere og mindre teknisk, men stadig lidt vel nørdet for meningmand. Telefonen har fået et flot glas-bagcover i stedet for plast og er helt støvtæt (IP64), men tåler kun vandstænk.

Skærm
Siden forrige model er skærmen blevet lidt højere, med flere pixels, og hjørnerne er mindre afrundede. Men det er stadig en 120 Hz AMOLED med HDR+-farverum. Det særlige er, at lyset i auto kan nå 1300 nit, og visse skærmpartier kan toppe 3000 nit ved HDR-indhold, hvilket nærmer sig Phone 2.
Kamera
Billige telefoner plejer at have både et almindeligt kamera og et vidvinkelkamera (Honor), og topmodellerne tilføjer dertil et telefotokamera. I mellemklassen forsøger producenterne ofte at give indtryk af, at man får hele tre kameraer ved at tilføje et værdiløst makrokamera (Samsung, Redmi). Men Nothing gør noget så usædvanligt som ikke bare at give dig en enkel 2x telelinse, men faktisk en periskoplinse med ægte 3x zoom. Derudover har den hele 50 megapixels opløsning, hvilket giver ekstra detaljegrad. Det sætter vi pris på.
Vi er derimod overraskede over, at vidvinkelkameraet har fået betydeligt lavere opløsning! Og vi er ikke specielt imponerede over billedkvaliteten. Den er ganske vist som forventet i klassen, men med tanke på hvor meget Nothing har hypet kvaliteten, havde vi ventet os mere. Standardkameraet får tæsk af iPhone, og zoomen er bedre hos Redmi. Generelt bruger Nothing for meget billedbehandling, hvilket gør at billederne ofte ser unaturlige eller udtværede ud. Vi syntes dog godt om resultatet af natfoto-funktionen, hvor sensoren kunne opsamle meget lys.
Brug
Den unikke Glyph-brugerflade har kun tre lamper ligesom den tidligere a-model, i stedet for det komplekse mønster med 11 lamper fra 2-modellen. Men når lamperne blinker på bagsiden, kan du være sikker på, at folk omkring dig bliver nysgerrige på din mobil. Blinkemønstre, når nogen ringer, er mest en sjov gimmick, men nedtællinger og fotobelysning er rigtig nyttige funktioner.

Også brugerfladen NothingOS skiller sig ud fra mængden – især hvis man bruger retro-temaet, hvor farveskalaen bliver gråtonet og grafikken får gammeldags pixeleret udseende. Når det gælder AI, læner Nothing sig op ad den nye Essential-knap på siden, som aktiverer en smart notesbogsfunktion. Uanset om man tager skærmbilleder eller laver stemmeoptagelser, samler, analyserer og katalogiserer Essential Space automatisk dine noter.

Hvis man derimod ikke bruger denne type funktioner, bliver knappen mest en distraktion, og jeg ville ønske, at Nothing-knappen kunne bruges til alle mulige ting. Lidt ligesom action-knappen på iPhone, der med tiden er blevet stadig mere nyttig.
Ydeevne
Nothing har sat den seneste generation af Snapdragons mellemklasse-systemchip i mobilen. Dette giver mange moderne funktioner, som man forventer, inklusiv helt acceptabel AI-ydelse i denne prisklasse. Af en eller anden årsag præsterer den lidt bedre end Redmi og klarer sig derfor godt blandt Android-mobilerne, men bliver dog slået af Samsung med deres egne Exynos-chips. Vi kan ikke påstå, at noget som helst føltes langsomt ved daglig brug. Batteritiden ligger på gennemsnitsniveau i testen, og mobilen oplades til 50 procent på 19 minutter.
Konklusion
Dette er ikke en mobil for den, som ønsker at passe ubemærket ind i mængden – den skriger nærmest: ”Jeg er tekniknørd, og min mobil er sejere end din”. Hvis man snarere tilhører gruppen af fotoentusiaster, kan Nothing Phone (3a) Pro være interessant, da den er den eneste mobil, vi kan komme på i prisklassen, som har en ægte 3x optisk zoom. I øvrigt er det en rigtig god mobil med acceptabel ydelse, men som det brede publikum sandsynligvis vil styre uden om på grund af det specielle udseende.

Også i denne test:
Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G
Oplader hurtigere end lynet!
En prisvenlig mobil med nogle funktioner som imponerer, men andre som skuffer.


Samsung Galaxy A56
Prisvenlig og godt afbalanceret
Samsung har formået at proppe det meste, man kan forlange i denne klasse, ned i én mobil.


Honor Magic7 Lite
Super-robust mobil for en slik
Med et enormt batteri og en imponerende robusthed er det en fremragende hverdagsmobil.


Apple iPhone 16e
En næsten moderne iPhone
iPhone’s billigste model er ikke længere i budgetklassen, men man må dog nøjes med ét kamera.


Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!