I mange år har Apple haft en lidt enklere model for dem, der ikke behøver de nyeste funktioner eller den højeste ydeevne, men stadig vil have en ny mobil. Den såkaldte SE-model opdateres dog ikke så ofte, og da det endelig var tid, fik vi en lille overraskelse, da den i stedet blev omdøbt til iPhone 16e. Måske vil Apple signalere, hvilken generation den tilhører? Eller også vil de fortælle, at den faktisk har et moderne interiør og derfor ikke længere er en telefon i budgetklassen.
Udseende og konstruktion
Mobilen har rundede hjørner ligesom de dyrere modeller, men med skarpere kanter. Kabinettet er aluminium med forstærket glas foran og bagpå, og den er IP68-certificeret mod vand og støv. Actionknappen på siden kan programmeres til forskellige funktioner. Modsat tidligere SE-modeller er den nu udstyret med samme A18-chip som i iPhone 16, blot med en let reduceret grafikkapacitet, hvilket nok forklarer navnet 16e.

Skærm
Skærmen er vokset betydeligt i størrelse fra 4,7 til 6,1 tommer, hvilket er mere standardstørrelse i dag. Det er dog en ulempe for dem, som ønsker en mindre Apple-mobil. En ubestridelig forbedring er, at mobilen nu har en OLED-skærm med bedre opløsning og billedkvalitet samt højere lysstyrke. På nyere iPhones har udskæringen til selfie-kameraet været skjult i dét, som Apple kalder ”Dynamic Island”, et statusfelt, der får brugeren til at glemme, at der sidder et kamera dér. Sådan er det dog ikke med 16e, som stadig har det oprindelige, meget synlige, sorte felt øverst på skærmen, hvilket mange har været irriterede over.

Kamera
Det mest åbenlyse ved kameraet på 16e er, at der kun findes ét. De fleste billige mobiler i dag har som minimum både et standard- og et vidvinkelkamera. Her får vi dog en såkaldt ”fusion camera”, som Apple hævder både er et standardkamera og en ”2x optisk zoom”. Dette er naturligvis ikke sandt; kameraet beskærer blot midten af billedet, altså dét vi kalder digital zoom. Sammenlignet med standardmodellerne har 16e desuden en forældet billedstabilisering og portrættilstand.
Når det er sagt, så er det stadig et iPhone-kamera, hvilket betyder, at det klarer sig rigtig godt i langt de fleste situationer. Og det moderne 48 megapixel-kamera er milevidt bedre end det gamle 12 megapixel-kamera, som sad i den tidligere iPhone SE. Natbillederne er ikke fremragende, men heller ikke dårligere end hos konkurrenterne, og farverne trækker mod det varme. I modsætning til iPad Air har selfie-kameraet faktisk FaceID, så man slipper for at bruge fingeraftryk.
Brug
At Apples iOS er nemt at bruge, er der nok ingen tvivl om. Når det gælder AI, er Apple som bekendt blevet tvunget til at udsætte sine mere avancerede funktioner. For den nye smarte Siri-assistent findes der i skrivende stund ikke engang en lanceringsdato. Apple har derfor kraftigt reduceret løfterne om, hvad telefonen kan klare. I beskrivelsen står der nu kun, at Apple Intelligence hjælper dig med at udtrykke dig og ”få ting gjort” på en enklere måde – altså omtrent hvad konkurrenternes første generation af AI kunne. Beder man assistenten om noget avanceret, sender den helt enkelt spørgsmålet videre til ChatGPT. Pinligt, Apple.

Ydeevne
Apple hævder, at 16e er 40 procent hurtigere end iPhone SE3 og dobbelt så hurtig som SE2. Dette stemmer ganske godt overens med vores målinger. Mere interessant er det, at den stort set er lige så hurtig som iPhone 16, hvilket er imponerende for denne billigere model. Endnu mere interessant i denne sammenligningstest er, at processoren er tre gange hurtigere end Android-mobilerne, har tre gange hurtigere grafik, dobbelt så hurtig generel ydelse og hele hundrede (!) gange hurtigere AI-ydelse. Vi var faktisk nødt til at lave et separat diagram for Android-mobilerne, fordi de ikke engang kunne ses i sammenligning med iPhone 16e!


Batteritiden placerer sig midt i feltet med 10 timer og 27 minutter og er omtrent på niveau med de almindelige iPhone-modeller. Underligt nok har mobilen ikke MagSafe, Apples magnetiske funktion, som dels er praktisk til bilholdere, dels sikrer, at opladningsspolen sidder perfekt placeret for optimal ladeeffektivitet. Derimod understøtter den den almindelige, ældre Qi-opladning, præcis som Android-mobilerne.
Konklusion
Hvis man ser bort fra platformen, er dette testens absolut dyreste deltager. Den har kun ét kamera – om end et godt et. Skærmen er i samme klasse som konkurrenternes, og mobilen er lige så robust som dem. Til gengæld udklasserer den de øvrige telefoner med hensyn til ydelse, og den er latterligt meget hurtigere, når det gælder AI. Til gengæld ligger Apple betydeligt bagud, når det gælder om rent faktisk at tilbyde reelle AI-funktioner i mobilen. Realistisk set ved de fleste nok allerede, om de ønsker en iPhone eller Android, så telefonen må også sammenlignes med Apples andre modeller. Den er blevet cirka 30 procent dyrere end den seneste SE-model, men til gengæld er den helt moderne indvendigt, hvilket betyder, at man faktisk får mere for pengene. Dens største konkurrent er snarere iPhone 15, som ikke er specielt meget dyrere.

Også i denne test:
Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G
Oplader hurtigere end lynet!
En prisvenlig mobil med nogle funktioner som imponerer, men andre som skuffer.


Samsung Galaxy A56
Prisvenlig og godt afbalanceret
Samsung har formået at proppe det meste, man kan forlange i denne klasse, ned i én mobil.


Nothing Phone (3a) Pro
Nørdemobil med ægte telefoto
Den meget specielle Nothing Phone er enten noget man elsker eller bliver irriteret på.


Honor Magic7 Lite
Super-robust mobil for en slik
Med et enormt batteri og en imponerende robusthed er det en fremragende hverdagsmobil.


Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!