TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

: JVC DLA-X30B

Super sortniveau (specielt anbefalet)

Med knivskarpt billede, fænomenalt sortniveau og gnistrende dynamik, er JVC´s billigste 3D-projektor et fund.

Af / 24/03/2011 - 19:57
JVC DLA-X30B

Lyd & Billede mener

  • Klasseledende sortniveau Meget god billeddynamik
  • Ingen CMS-kalibrering Svag billedprocessering på hurtige bevægelser

For de fleste hjemmebiografentusiaster holder det ikke bare med 120 tommer. Billedkvaliteten skal også være på plads. Med flere og flere 3D-titler tilgængelig på film er den ekstra dimension også blevet vigtig. Ikke for alle, men nok til at fleste projektorer i dag kan vise film i 3D. Så må det være op til den enkelte, at vurdere hvor vigtig 3D faktisk er. Hvis man ser ni ud af ti film i 2D alligevel, er der ikke nogen ide i at prioritere maksimal billedkvalitet i 3D. Det er nemlig ikke muligt – endnu – at få både i pose og i sæk. Epson EH-TW9000W er et godt kompromis, som utvivlsomt vil gøre 3D-entusiasterne lykkelige. Men for mange kan JVC´s nye DLA-X30B være et bedre valg.

I hvert fald hvis man stort set ser film og spiller konsolspil i 2D. For X30 har nogle specielle kvaliteter, som konkurrenterne næppe kan opvise magen til.

Projektoren deler teknologi med de dyrere og teknisk avancerede X70 og X90. På papiret ser specifikationen ikke særlig imponerende ud. Kontrastomfang på 50.000:1 er ikke alverden, heller ikke 1300 lumen lysstyrke, men som så ofte før, handler X30 ikke om teoretiske muligheder, men hvad den kan i praksis.

Sort
Og det er ikke småtterier. Her får man sortniveau rivalerne ikke klarer at hamle op med, en superstille blæser, billeddynamik som får en til at spærre øjnene op og en skarphed, som er klasseledende. Alle, der leder efter et godt sortniveau, behøver ikke lede længere. Dette er projektoren. Samtidig er den meget bedre en forgængeren til at få detaljer, konturer og kontrast i sorte dele af motivet frem. Den har også integreret blænde (iris), som kan aktiveres og arbejder med 16 forskellige lysåbninger, hvis man ønsker et endnu bedre sortniveau. Testen blev foretaget på et Dreamscreen Tab V3 med grå dug og gain på 1,0, som fungerer fortræffelig med projektorens dybe sortniveau. Og giver bedre kontrastgraderinger end et hvidt lærred.

Farvestyring
Selv om sortniveauet er nok så godt, er der ikke meget at glæde sig over, hvis ikke også farvebalancen er på plads. På X30 har JVC udeladt sit mest avancerede farvestyringssystem (CMS), men det er fint muligt at justere alle komplementær og sekundærfarver. Næsten til perfektion, bare tag et kig på kalibreringsbalancen. Den har heller ikke de dyrere modellers THX 3D-modus eller ISF-støtte til kalibrering, alligevel er det fuldt muligt at få gamma, gråskala og farvegengivelsen langt bedre med kalibrering. Selv om X30 slet ikke ser så værst ud lige ud af kassen med grundindstillinger – måske kalibrering med det blotte øje – er det, ikke uventet, meget at hente på en ordentlig kalibrering.

Annonce

Konklusion
Selv uden CMS er det muligt at få et spektakulært billede fra JVC DLA-X30. Med klassens bedste sortniveau og knivskarp fokus, bliver det rigtig fedt på et 106 tommers lærred. Hvis man lægger stor vægt på 3D, er Epson TW9000 et bedre valg, men på 2D handler det om hvad man foretrækker. Og så dukker Sony HW30 op med et alternativ. Men ingen af dem har det samme smæk i billedet, med dybsort som et vanedannende fundament. Pakkeprisen med to par briller og 3D-sender er absolut konkurrencedygtig, men denne projektor må kalibreres, hvis den skal yde sit allerbedste.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “JVC DLA-X30B”

  1. Morten Engels Ryming

    Jeg købte DILA X30 tilbage i 2012 og har den stadig. Den imponere mig hver gang -selv i en tid med 4k. For har vi egentlig brug for 4k?

    For nogle år siden, begyndte jeg at kigge mig om efter en JVC projekter med 4k. Det endte op med at hvis jeg skulle have en tilsvarende projektor som min X30, så snakkede vi langt over 50.000 kr. Dertil skulle min OPPO bluray afspiller udskiftes da den kun kan opskalere almindelige bluray til 4k. Jeg begyndte at læse op på opløsning på video for som fotograf ved jeg nemlig at det ikke kræver en særlig stor opløsning at printe store billeder pga betrakningsafstanden som man ser et billede fra. Ingen går helt tæt på for at se detaljerne og har man intet at sammenligne med, vil man aldrig vide om der rent faktisk er flere detaljer! Jeg fandt ud af at da min i sin tid kom frem med 720P og 1080P, var 720 udviklet til broadcast da man sjældent har behov for ultraviolet skarpe billeder til nyheder. Ironisk nok bliver nyheder i dag sendt og optaget i langt dårligere kvalitet nogle gange end 720 da reportageoptagelser typisk sendes fra en telefon over nettet. Kigger vi på 1080P, blev opløsningen låst fast da men ikke mente at en højere opløsning ikke ville give mening. Og hvorfor så ikke det? Jo. Det er faktisk rimelig simpelt. Man er ikke tættere på en skærm/lærred end bredden. For er man det, skal man dreje hovedet og det er ikke bekvemt. Er man bredden væk fra skærmen, svare det til at hver pixel er 0,9mm stor. Det kan det menneskelige øje ikke se når man er skærmens bredde væk. Med andre ord så gider 4k pludselig ikke mening da man kun kan se den ekstra skarphed ved at komme tættere på skærmen. Det giver mening til computerbrug men ellers ikke. HDR! Jo der er HDR på 4k som der ikke er med 1080P. Men nu er projektorer ikke oplagt til at gengive HDR som i overhovedet. Det betyder også at de film man ser i biografen IKKE er i HDR. Med andre ord, er film mastered uden HDR til at begynde med da film skal ses i biografen. Nu har jeg netop valgt af have en projektor til at se de fleste af mine film på netop for at få biografoplevelsen og ikke tv/nyheds oplevelsen som med video. Det skal lige siges at jeg også har et rigtig fint og dyrt 4k tv. På det grundlag droppede jeg ideen om at opgradere min projektor og bluray Setup. Også selvom jeg har købt nogle 4k bluray skiver hvor der også følger en almindelig bluray skive med. Her har jeg så lavet et par berigende test efterfølgende hvor jeg har haft lånt en god 4k afspiller. Jeg satte mine 4k skiver op med de selv samme 1080P skiver som var med fra samme mastering. Når jeg upscallerede 1080P bluray udgaverne og sammenlignede dem med 4k udgaverne, var de upscallerede 1080P til 4k rent faktisk flottere end de dedikerede 4k bluray. Det skal stadigvæk siges at jeg skulle tæt på skærmen for at se det.. også tættere på end bredden. Det endte rent faktisk med at jeg benyttede mit digitale Hasselblad mellemformat kamera til at tage billeder af skærmen med begge udgaver af filmen på til sammenligning efterfølgende.

    Så jo jeg beholder min x30. Den er fantastisk og har kørt upåklagelig i 13 år nu med et enkelt pærreskift 🙂

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

Nyhed! LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
49 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!