Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Shure SRH1840

Bedst i klassen

At vælge hovedtelefoner er blevet stadig vanskeligere. Markedet flyder over af forskellige varianter i alle prisklasser. Tidligere var der en håndfuld producenter med et sobert udvalg af hovedtelefoner – nu er antallet af producenter så stort, at vi næsten ikke længere kan tælle dem. Og udvalget er enormt.

Skrevet af / 29/08/2012 - 00:10
Shure SRH1840
Lasse Svendsen

Desværre er det ikke det samme som, at kvaliteten blomstrer. Mange af de hovedtelefoner, vi har testet de seneste år, leverer middelmådig lydkvalitet. Man må være villig til at betale for god lydkvalitet, og det betyder ofte firecifrede beløb for et par gode hovedtelefoner. Så snævres feltet ind, som det hedder, og kendere vil lede efter de store lydoplevelser blandt kendte mærker som Sennheiser, AKG, Audio-Technica, Denon og Beyer eller nogle af de nyankommne som HiFiMAN, Audeze og Ultrasone.

De færreste vil tænke på Shure. Og det er ikke så underligt. De har holdt sig til lukkede hovedtelefoner til studie og DJ’s, og selv om de bedste af deres produkter – SRH840 og SRH940 – absolut kan hævdes at have høj lydkvalitet, regnes Shure ikke som en spiller i det gode selvskab af etablerede high-end producenter.

Men det kan snart være slut. Shure har lanceret to nye modeller, SRH1840 og SRH1440, som bryder med firmaets traditioner ved at bruge åbne ørestykker. Selvfølgelig er materialevalg – f.eks. stål og aluminium af samme kvalitet, som flyindustrien bruger – med til at forstærke indtrykket af high-end, men til syvende og sidst er det lydkvaliteten og ikke prisen, der fortæller, om lyden er af high-end kaliber eller ej.

Elementerne i SRH1840 på 40 mm i diameter er nyudviklet, med ventilerede polstykker til magneterne for at eliminere kompression. Det skal også give bedre linearitet og holde resonanser på et minimum. Bærekomforten er helt i top og ikke dårligere end f.eks. på AKG K701, som er kendt for deres gode komfort.

Fløjlslyd
Lydkvaliteten er absolut i topklasse. Shure har klaret at lave nogle åbne hovedtelefoner, som lyder fyldigere end sædvanlig for denne type ørestykker, men uden de lukkede ørestykkers følelse af, at lyden er lukket inde i hovedet. De leverer potent bas, er yderst balancerede med fortræffelig sammenhæng og lyder krystalklart fra bas til diskant.

På mange måder får man i pose og sæk med SRH1840. De kombinerer varm og fyldig klang med et åbent og detaljeret lydbillede som få andre. Bassen er ikke lige så rund i kanterne som et par Denon AH-D5000, men den er fyldigere her end på Beyerdynamic T70. Klavertoner får en herlig varm og fløjlsagtig klang. Vokaler – uanset køn – klinger pragtfuldt i de åbne ørestykker. Desuden er det muligt at spille temmelig højt, uden at musikken antager aggressiv eller påtrængende karakter. Dynamikken er lidt mere behersket end fra de billigere SRH1440, men mangler på ingen måde potens.

Plug dem i en god hovedtelefon-forstærker, og de vil yde deres bedste – uanset genre. For SRH1840 klarer balancegangen mellem finesse og klangnuancer på gode indspilninger af klassisk musik såvel som dynamikken og eksplosiviteten i tungere elektrisk musik fint. Beethoven eller Burzum fungerer stort set lige godt.

Konklusion
Shure SRH1840 ligger i en prisklasse, hvor konkurrencen er hård. Men de har en god sag, fordi de kombinerer så mange positive egenskaber og knap nok har nogen negative sider. Det åbne og gennemsigtige lydbillede fungerer i perfekt harmoni med den fyldige klang, som hovedtelefonerne leverer. Hvis man kan leve med, at lyden lækker ud af de åbne ørestykker, kan jeg ikke se, at der findes noget bedre køb i denne klasse for audiofile, som hører meget musik med hovedtelefoner.

Lyd & Billede mener

Fyldig klang Åbent lydbillede Overbevisende realisme Ikke så fleksible justeringer Lækker meget lyd

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Scroll to Top