Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Quad ESL-2905

Sublim magi (specielt anbefalet)

At dette er en af verdens bedste højttalere er hævet over enhver tvivl. Ikke fordi de er skrækkelig dyre heller, men de kræver sin mand, hvis man vil ind gennem perleporten til lydhimlen.

Skrevet af / 17/08/2011 - 15:36
Quad ESL-2905
Lasse Svendsen

De fleste af os kan bare drømme om så guddommelig lyd. Ikke fordi indgangsbilletten er astronomisk højt prissat. Tværtimod. Quad`erne er faktisk hver en krone værd og spiller på flere områder bedre end mange dyrere højttalere. Få steder får man så krystalklar og uforvænget lyd, kombineret med lynhurtig dynamik og kirurgisk præcis detaljegengivelse. De, som hører højttalerene for første gang, mister mælet. Og glemmer det aldrig.

Hør disse og dø
Uden en omhyggelig opsætning, vil de aldrig spille mere end godt. Med en omhyggelig opsætning banker de på perleporten til lydhimlen, og når det stemmer med elektronikken, som forsyner højttalerne med musik, er man indenfor.

Glem alt du har hørt om for lidt bas fra elektrostater. De adskiller sig markant fra de allerfleste elektrostatiske højttalere, også forgængerne, ved at de leverer massiv dybbas med eksplosiv kraft.

Højttalerne er ikke svære at drive. De fungerer udmærket med Quads nye Elite Stereo effektforstærker på 90 W. Men de er kræsne. Overgangen til McIntosh MC452 på 450 W gav et meget fyldigere og mere organisk lydbillede. Så fik klangen fra Jerry Douglas dobro guitar vinger. Der, hvor jeg før bare havde hørt knivskarp definition, fik jeg nu klangen fra hele instrumentet ud af højttalerne. Dynamikken fra guitartonerne eksploderede i rummet, kompleksiteten i klangen fra en dobro kom meget bedre frem i lydbilledet. Og de meget tydeligere vokalharmonier i mellemtonen forstærkede live-følelsen betragtelig med en store McIntosh forstærker.

I selskab med Keith Jarret Still Live på LP, hyggede jeg mig enormt. Den svale uanstrengthed fra grammofonlyden gik næsten op i en højere enhed med Quad´erne. Her var en lethed i musikken, som sammen med fortræffelig fornemmelse af akustik gjorde fremførelsen af When I Fall in Love til en lækker oplevelse. Klangen fra klaveret lød som den kom fra en scene længere væk, og ikke så tæt på som på CD-udgaven. Højttalernes nærmest totale gennemsigtighed gav koncertoptagelser næsten mere dybde på LP end CD-versionen.

Højttalerne lader dig høre mange flere nuancer og lader flere klangfarver komme frem, end man troede muligt. Jeg valgte Mozarts Requiem med Cecillia Bartolli og Sir Georg Solti (Decca), og det det gav mig en sublim oplevelse af sorg, frygt og gav gåsehud over hele kroppen. Indspilningen er lavet live, og man hører dybt ind i lydbilledet, som flyder over af klange og harmonier, man må have et stort kor for skabe så store dimensioner med. Dette er en af de få højttalere med diktion, hvor man faktisk kan følge teksten gennem hele værket. Ikke kun når solisterne synger.

Der er noget varmt og nært ved diskantgengivelsen. Måske er den bare mere naturlig end på mange andre højttalere, men jeg lægger ikke mærke til den før et instrument bevæger sig i de sfærer. Dynamikken lyder mægtig og voldsom. Højttalerne skyder bas ud i rummet med en fart og præcision, man kun forventer af store højttalere med konventionelle dynamiske baselementer. Og aldrig hører jeg noget sted Quad´erne kæmper med tempoet eller transienter. De starter og stopper med total præcision. Jeg har ikke hørt magen. Bassen i Hedonism med Skunk Anansie kunne lige så godt komme fra en stor subwoofer. Den satte nemlig hele sofaen i bevægelse, når jeg skruede op.

Magisk er ordet
Men alt har sine begrænsninger. Placer højttalerne lidt skævt, og de lyder skarpt og hårdt. Skru volumen til højttalernes maksimale begrænsning (50 V) eller i nærheden, og øvre mellemtone og diskant starter med at flyde ud i lydbilledet. Så stopper det helt. De vil aldrig kunne spille lige så højt som JBL Array 1400 eller Klipsch P39, men under denne usynlige, men ak så hørbare grænse, er det få højttalere, som kan gøre hvad Quad ESL-2905 magter.

Hvis Vor Herre kunne vælge
Hårdere, barskere, dybere og højere er det altid muligt at få det med andre højttalere. Men den letflydende, silkeagtige og organiske lyd fra et par Quad ESL-2905 er det, som matcher. I hvert fald til prisen, som får dem til at fremstå som et kup. Nærmere musikkens inderste sjæl kommer du ikke. Med gnistrende dynamisk kontrast, seriøs dybbas og ekstrem lav forvrængning, får Quad´erne til at stå stærkt i klassen af verdens bedste højttalere. Har man plads og råd, er der ingen grund til at tøve. Bedre bliver det næppe til prisen.

Lyd & Billede mener

Superhomogen lyd Frapperende detaljerigdom Lynhurtig dynamik Krævende at placere

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Elegant – både udenpå og indeni

Studielyd derhjemme

Scroll to Top