Test : Elac FS257

En glemt juvel (specielt anbefalet)

Højttalerne fra Elac er ikke de mest kendte, men efter længere tids samvær med de nye FS257 har vi virkelig fået ørerne op for denne tyske producent.

Lyd & Billede mener

Ekstrem opløsning Meget lav forvrængning
Meget korrekte og afslørende
 • 2-vejs gulvhøjttalere
 • 2 x 6” bas/mellemtone
 • 1 x JET diskant
 • 33Hz-50kHz frekvensområde
 • 88dB følsomhed
 • 4 ohm impedans
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 21995 kr

Elac er en producent, der altid har imponeret os, men aldrig nået helt til tops i vore sammenligningstests. Forklaringen på det kan være, at de tyske højttalere har været lidt anonyme og manglet lidt af imponatorfaktorerne fra et par Klipsch, B&W eller Dali. De har altid været meget præcise og klangneutrale, men i selskab med andre højttalere, som råber højere og har imponerende enkelt-egenskaber, kan Elacs velbalancerede lyd opleves som forsigtig og – tør jeg sige det – lidt kedelig.

Alligevel kommer vi stadig tilbage til dette højttalermærker, som er en klar repræsentant for tysk byggekvalitet. Elac-højttalerne har altid haft en imponerende udførelse og elementbestykning, som virker meget dyrt i forhold til prissedlen.

Elac FS257 er den seneste model fra producenten. Den startede livet som en specialudgave til en tysk forhandler, som ønskede sig en Elac-højttaler med en lidt mere spændstig og livlig lydsignatur. Denne beskrivelse lød lovende, syntes vi, og kort tid efter var et par på vej til os.

FS257
Næsten alle Elac-højttalere er bygget op omkring den berømte JET-diskant. Den ligner til forveksling en bånddiskant, men består i realiteten af en ganske tynd metalfolie, som er foldet sammen mange gange. Denne metode giver et langt større membranareal end en almindelig domediskant, med højere følsomhed som resultat. Lige bag metalfolien er et akustisk dæmpningsmateriale efterfulgt af en meget effektiv neodymmagnet. Den meget lette membran og det kraftige magnetfelt gør Elac-diskanten i stand til at gengive frekvenser op til 50 kHz med meget lav forvrængning.

FS257 er med sine 100 cm en meget kompakt gulvhøjttaler med en slank fremtoning, og den optager ikke særlig meget mere plads end et par kompakthøjttalere på stativ. Kabinettet leveres i højglanslakkeret sort eller hvid, og man forstår, at der er forskel på lak, når man tager et par FS257 i nærmere åsyn. De har en finish, som giver high-end højttalere grund til misundelse. Den sorte finish er imidlertid meget udsat for fingermærker, så der medfølger både hansker og pudseklud i pakken.

Konklusion
Elac FS257 har den type lyd som imponerer fra første sekund. Uafhængig af smagsforskelle får man her en lydgengivelse, som ligger kvalitetsmæssigt over hvad mange af konkurrenterne i prisklassen præsterer. Lyden er gnistrende klar med en detaljerigdom som overgår mainstream højttalere. Det rare er, at den krystalklare lyd ikke bliver hård og spids, som vi er vant til fra for ivrige diskanter.

Med sit ubønhørlige fokus og afslørende lydkarakter er dette ikke højttaleren for alle, men alle som overvejer et par højttalere i denne prisklase, og et godt stykke over, fortjener at høre hvad Elac FS257 er i stand til. Havde jeg ikke lige købt et par andre højttalere, havde jeg meget overvejet et par 257 i fødselsdagsgave til mig selv!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.