Vist er højttalerne i HRS-serien kompakte. Men det kræver ikke mere end et kort blik, før man forstår, at det her er seriøse sager. I de små kabinetter, med klar sort højkvalitetslak, har Sunfire monteret en mellemtonebas af kevlar, og på toppen troner en blandt high-end entusiaster velkendt ringradiator-diskant. Tilsvarende diskantelement sidder på super dyre højttalere fra Magico, Sonus Faber og T+A, men den her har Sunfire lavet selv. Centerhøjttaleren HRS-SAT4C har i kendt stil to mellemtonebasser med diskanten monteret imellem dem.
Bedre kontrol
Spolen på bagsiden af mellemtone-elementerne er lavet med ekstra tynd kobbertråd i tre lag. Sunfire hævder, at det giver op til 80 procent bedre kontrol over elementet, så højttaleren vil spille meget højere end andre tilsvarende højttalere. Vigtigt i hjemmebiograf-sammenhæng, men også når musik skal spilles med jernhård kontrol over dynamikken!
Subwooferen
Subwooferen HRS-10 er den mellemste i serien. Dens kompakte kabinet (bare 29 cm på alle ledder) giver plads til 10-tommeren med sin kraftige magnet og lange slaglængde. Til at drive dette fremadfyrende element har Sunfire indbygget en forstærker på hele 1.000 watt RMS. Det burde holde!
Højttalersættet sælges som system med en komplet pris på ca. 25.000 kroner inklusive stativer foran og bag. Ønsker du ikke stativer, kan de nemt hænges op på væggen med en skrue takket være et enkelt beslag på bagsiden. Prisen bliver så 20.000 kroner.
Nem opsætning
Da højttalerne i sig selv ikke går dybt i bassen (opgivet til at rulle af ved 95 Hz), er de heller ikke vanskelige at placere for bedst mulig lyd. De kan fint hænges på væggen, eller køb dem med stativer og placér dem lidt fri af bag- og sidevægge for bedre opløsning og et mere holografisk lydbillede.
Det er subwooferen, der er den vanskelige. Øvre frekvens er 100 Hz, som er lidt lavt, når man skal høre, hvornår subwooferen kører bedst med resten. Jo lavere subwooferen er delt, jo vanskeligere er det at sætte rigtig tidsforsinkelse til den i surround-processorens opsætningsmenu. Dette gælder også for auto-opsætningen på mange surround-receivere, da lange basbølger er vanskelige at måle helt nøjagtigt. Men efterhånden bliver det da fint med den her også. I vores testrum var subwooferen lidt overstadigt ivrig omkring 100 Hz, kompromiset blev derfor at dele den ved 80 Hz. Selv om højttalerne er opgivet til at rulle af ved 95 Hz.
Lydkvalitet
Efter at alt er indstillet – med forstærkersættet Rotel RSP-1572 og RMB-1575 og disc-afspilleren Electrocompaniet EMP 2 – er det først og fremmest et varmt og fyldigt lydbillede, der åbenbarer sig. Tag f.eks. “Crux Fidelis” fra albummet Exaudiam Eum – Gregorian Chant fra 2007, i 5.1 surround på Blu-ray, med fuld 24 bit/192 kHz opløsning. Klangen fra vokalerne breder sig gnidningsløst rundt om os, med en stor og fyldig klang. Hvor en del andre højttalere præsenterer et lysere lydbillede, har Sunfire valgt en roligere diskantgengivelse og snarere satset på en varm mellemtone.
Misforstå ikke en rolig diskant som lukket lyd. Det er det slet ikke; der er godt med luft her, og der er herligt lidt forvrængning at høre. Faktisk er det mere realistisk at høre det sådan, for klangen fra en stor kirke har i virkeligheden ikke meget “diskant”.
Elektronisk tango
Gotan Projects Blu-ray-udgivelse Tango 3.0 kan bedst beskrives som tango med elektroniske rytmer – eller elektrotango, om du vil. Her sættes rytmikken på prøve, og Sunfire skuffer ikke. Specielt satellithøjttalerne gengiver lydbilledet meget kontant og med fin dynamik.
Stemmen fra sensuelle Christina Vilallonga kommer fyldigt ud fra centerhøjttaleren, med større klang, end man forventer af så små krabater. Når harmonikaen og pianoet trakteres, giver det et godt indtryk af PA-anlægget i lokalet, og når rytmerne sætter ind, bliver det fedt og sejt. Højttalerne fungerer rigtig godt sammen i surround.
Filmoplevelser
Højttalernes egenskaber kommer da også filmoplevelserne til gode. Med stor lyd på dialogerne og et omringende lydbillede samt god kontrol over dynamikken er det meget underholdende lyd, der bliver præsenteret. Også subwooferen hænger ganske godt på, selv om det er højttalerne, der virkelig stråler. Jeg kunne godt ønske mig endnu mere fut og fart i subwooferen. Den er på ingen måde forsagt, og den banker godt løs, så det er muligt, at jeg er blevet lidt for godt vant på det seneste med subwooferne MX-5000 Mk2 fra Ken Kreisel (22.000 kroner) og P15-FP fra Procella (55.000 kroner). HRS-10 koster dog kun 8.500 kroner og kan derfor ikke sammenlignes. Men subwooferen opfører sig ikke helt, som jeg er vant til fra en lukket konstruktion, i hvert fald ikke i vores testrum, med lidt blødere anslag, end jeg strengt taget foretrækker.
Om det har noget med den lange slaglængde at gøre, er jeg ikke sikker på. Det burde det ikke have, for Sunfires egen True Subwoofer EQ er rigtig hurtig og har mindst lige så lang slaglængde. Det kan også have med frekvenskurven at gøre, at den bare opfattes som lidt træg ved at forstærke enkelte basfrekvenser for at give en “federe” lyd. Uanset hvad, så er det fortsat en cool sag, som tager godt fat, når rummet ikke er for stort. Jeg kan forestille mig, at 20-30 kvadratmeter stue er rigtig godt.
Musik i stereo
Højttalerpakken fungerer også udmærket med musik i stereo. Kontrabassen på singer/songwriter Josefine Cronholms “In Your Wild Garden” er fyldig med en god tonestruktur, og hendes stemme markeres fint i centrum af et bredt lydbillede. Lydbilledet er mere bredt end dybt, men så er det også bredt og giver indtryk af at strække sig ud over højttalernes fysiske placering. Rytmisk rock har godt attack og god fylde, og med en godt indstillet subwoofer giver det indtryk af at være fuldvoksne fuldtone-højttalere frem for et satellit/subwoofer-system.
Behøver kraft
Sunfire-systemet er både i pris og kvalitet en klasse over dem, vi har taget med i dette nummers gruppetest. Jeg må alligevel tage forbehold for, at højttalerne ikke har specielt høj følsomhed, så de opsuger en del effekt. Giv dem derfor en ganske kraftig forstærker. Jeg prøvede for sjovs skyld med Onkyo TX-NR616, som vandt budget-receiver-testen i forrige udgave af magasinet. Det blev ganske tamme sager. Højttalerne er ikke i stand til at spille lige så højt som THX Ultra-certificerede systemer (M&M, Procella), selv om reklamen lover helt vanvittige lydtryk. Men med nok kraft (receivere til 10.000 kroner eller mere) og et ikke alt for stort rum (20-30 kvadratmeter) funker de rigtigt fint.
Konklusion
HRS-serien er Sunfires bestræbelser på lyd med høj opløsning, og 5.1-pakken med 10 tommers subwooferen HRS-10 leverer varen.
Højttalerne har totalt fravær af ubehag, med meget lidt forvrængning. Lydbilledet er fyldigt med en forsigtig, men præcis gengivelse af overtoner. Mod den lidt mørkere side af neutral, men bare så man får en fin og fyldig klangbalance.
Højttalerne fungerer rigtig godt sammen i surround og med jernhård kontrol over dynamikken. De skal presses hårdt, før de flader ud. Sangstemmer og dialoger er fyldige og store, og rumklangen breder sig fint rundt i lokalet. Lydbilledet er bredt og fint i stereo, og i surround understreges den ekstra dimension til fulde.
Subwooferen giver en fyldig og fin bas, og med ganske kontant attack. Til prisen rigtig god og fylder rummet fint. Der findes subwoofere med mere snert, og der findes dem med endnu dybere bas. Men man må spørge, om du til denne pakkepris kan gøre det meget bedre end Sunfire HRS 5.1, hvis både lydtryk og lydkvalitet prioriteres, og det i et meget kompakt format. Det her er kort og godt et rigtig godt højttalersystem, med god amerikansk morskabsfaktor.
Vær sikker på at have nok forstærkerkraft, da højttalernes følsomhed ikke er alverden.
Lyd & Billede mener
Ren og fyldig lyd Dynamik Kompakt format Nogle vil ønske lysere overtoner Subwoofer mangler lidt attack
Vejl. pris 19995 kr
Specifikationer
- 6 ohm/88 dB
- 1" ringradiator-diskant
- 4,5" kevlar mellemtonebasser
- 10" bas (HRS-10)
- 1.000 W (HRS-10)
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer