: Sunfire HRS 5.1

Kompakt krudt

Sunfire kan ikke bare lave subwoofere. Med HRS-serien beviser de, at de også kan lave kompakte højttalere, som virkelig tåler en trykseksten.
Lyd & Billede mener
Ren og fyldig lyd Dynamik Kompakt format
Nogle vil ønske lysere overtoner Subwoofer mangler lidt attack
Specifikationer
  • 6 ohm/88 dB
  • 1" ringradiator-diskant
  • 4,5" kevlar mellemtonebasser
  • 10" bas (HRS-10)
  • 1.000 W (HRS-10)
Annonce
Annonce
forfatter

Vist er højttalerne i HRS-serien kompakte. Men det kræver ikke mere end et kort blik, før man forstår, at det her er seriøse sager. I de små kabinetter, med klar sort højkvalitetslak, har Sunfire monteret en mellemtonebas af kevlar, og på toppen troner en blandt high-end entusiaster velkendt ringradiator-diskant. Tilsvarende diskantelement sidder på super dyre højttalere fra Magico, Sonus Faber og T+A, men den her har Sunfire lavet selv. Centerhøjttaleren HRS-SAT4C har i kendt stil to mellemtonebasser med diskanten monteret imellem dem.

Bedre kontrol
Spolen på bagsiden af mellemtone-elementerne er lavet med ekstra tynd kobbertråd i tre lag. Sunfire hævder, at det giver op til 80 procent bedre kontrol over elementet, så højttaleren vil spille meget højere end andre tilsvarende højttalere. Vigtigt i hjemmebiograf-sammenhæng, men også når musik skal spilles med jernhård kontrol over dynamikken!

Subwooferen
Subwooferen HRS-10 er den mellemste i serien. Dens kompakte kabinet (bare 29 cm på alle ledder) giver plads til 10-tommeren med sin kraftige magnet og lange slaglængde. Til at drive dette fremadfyrende element har Sunfire indbygget en forstærker på hele 1.000 watt RMS. Det burde holde!

Højttalersættet sælges som system med en komplet pris på ca. 25.000 kroner inklusive stativer foran og bag. Ønsker du ikke stativer, kan de nemt hænges op på væggen med en skrue takket være et enkelt beslag på bagsiden. Prisen bliver så 20.000 kroner.

Nem opsætning
Da højttalerne i sig selv ikke går dybt i bassen (opgivet til at rulle af ved 95 Hz), er de heller ikke vanskelige at placere for bedst mulig lyd. De kan fint hænges på væggen, eller køb dem med stativer og placér dem lidt fri af bag- og sidevægge for bedre opløsning og et mere holografisk lydbillede.

Annonce

Det er subwooferen, der er den vanskelige. Øvre frekvens er 100 Hz, som er lidt lavt, når man skal høre, hvornår subwooferen kører bedst med resten. Jo lavere subwooferen er delt, jo vanskeligere er det at sætte rigtig tidsforsinkelse til den i surround-processorens opsætningsmenu. Dette gælder også for auto-opsætningen på mange surround-receivere, da lange basbølger er vanskelige at måle helt nøjagtigt. Men efterhånden bliver det da fint med den her også. I vores testrum var subwooferen lidt overstadigt ivrig omkring 100 Hz, kompromiset blev derfor at dele den ved 80 Hz. Selv om højttalerne er opgivet til at rulle af ved 95 Hz.

Lydkvalitet
Efter at alt er indstillet – med forstærkersættet Rotel RSP-1572 og RMB-1575 og disc-afspilleren Electrocompaniet EMP 2 – er det først og fremmest et varmt og fyldigt lydbillede, der åbenbarer sig. Tag f.eks. “Crux Fidelis” fra albummet Exaudiam Eum – Gregorian Chant fra 2007, i 5.1 surround på Blu-ray, med fuld 24 bit/192 kHz opløsning. Klangen fra vokalerne breder sig gnidningsløst rundt om os, med en stor og fyldig klang. Hvor en del andre højttalere præsenterer et lysere lydbillede, har Sunfire valgt en roligere diskantgengivelse og snarere satset på en varm mellemtone.

Misforstå ikke en rolig diskant som lukket lyd. Det er det slet ikke; der er godt med luft her, og der er herligt lidt forvrængning at høre. Faktisk er det mere realistisk at høre det sådan, for klangen fra en stor kirke har i virkeligheden ikke meget “diskant”.

Elektronisk tango
Gotan Projects Blu-ray-udgivelse Tango 3.0 kan bedst beskrives som tango med elektroniske rytmer – eller elektrotango, om du vil. Her sættes rytmikken på prøve, og Sunfire skuffer ikke. Specielt satellithøjttalerne gengiver lydbilledet meget kontant og med fin dynamik.

Stemmen fra sensuelle Christina Vilallonga kommer fyldigt ud fra centerhøjttaleren, med større klang, end man forventer af så små krabater. Når harmonikaen og pianoet trakteres, giver det et godt indtryk af PA-anlægget i lokalet, og når rytmerne sætter ind, bliver det fedt og sejt. Højttalerne fungerer rigtig godt sammen i surround.

Annonce

Filmoplevelser
Højttalernes egenskaber kommer da også filmoplevelserne til gode. Med stor lyd på dialogerne og et omringende lydbillede samt god kontrol over dynamikken er det meget underholdende lyd, der bliver præsenteret. Også subwooferen hænger ganske godt på, selv om det er højttalerne, der virkelig stråler. Jeg kunne godt ønske mig endnu mere fut og fart i subwooferen. Den er på ingen måde forsagt, og den banker godt løs, så det er muligt, at jeg er blevet lidt for godt vant på det seneste med subwooferne MX-5000 Mk2 fra Ken Kreisel (22.000 kroner) og P15-FP fra Procella (55.000 kroner). HRS-10 koster dog kun 8.500 kroner og kan derfor ikke sammenlignes. Men subwooferen opfører sig ikke helt, som jeg er vant til fra en lukket konstruktion, i hvert fald ikke i vores testrum, med lidt blødere anslag, end jeg strengt taget foretrækker.

Om det har noget med den lange slaglængde at gøre, er jeg ikke sikker på. Det burde det ikke have, for Sunfires egen True Subwoofer EQ er rigtig hurtig og har mindst lige så lang slaglængde. Det kan også have med frekvenskurven at gøre, at den bare opfattes som lidt træg ved at forstærke enkelte basfrekvenser for at give en “federe” lyd. Uanset hvad, så er det fortsat en cool sag, som tager godt fat, når rummet ikke er for stort. Jeg kan forestille mig, at 20-30 kvadratmeter stue er rigtig godt.

Musik i stereo
Højttalerpakken fungerer også udmærket med musik i stereo. Kontrabassen på singer/songwriter Josefine Cronholms “In Your Wild Garden” er fyldig med en god tonestruktur, og hendes stemme markeres fint i centrum af et bredt lydbillede. Lydbilledet er mere bredt end dybt, men så er det også bredt og giver indtryk af at strække sig ud over højttalernes fysiske placering. Rytmisk rock har godt attack og god fylde, og med en godt indstillet subwoofer giver det indtryk af at være fuldvoksne fuldtone-højttalere frem for et satellit/subwoofer-system.

Behøver kraft
Sunfire-systemet er både i pris og kvalitet en klasse over dem, vi har taget med i dette nummers gruppetest. Jeg må alligevel tage forbehold for, at højttalerne ikke har specielt høj følsomhed, så de opsuger en del effekt. Giv dem derfor en ganske kraftig forstærker. Jeg prøvede for sjovs skyld med Onkyo TX-NR616, som vandt budget-receiver-testen i forrige udgave af magasinet. Det blev ganske tamme sager. Højttalerne er ikke i stand til at spille lige så højt som THX Ultra-certificerede systemer (M&M, Procella), selv om reklamen lover helt vanvittige lydtryk. Men med nok kraft (receivere til 10.000 kroner eller mere) og et ikke alt for stort rum (20-30 kvadratmeter) funker de rigtigt fint.

Konklusion
HRS-serien er Sunfires bestræbelser på lyd med høj opløsning, og 5.1-pakken med 10 tommers subwooferen HRS-10 leverer varen.

Annonce

Højttalerne har totalt fravær af ubehag, med meget lidt forvrængning. Lydbilledet er fyldigt med en forsigtig, men præcis gengivelse af overtoner. Mod den lidt mørkere side af neutral, men bare så man får en fin og fyldig klangbalance.

Højttalerne fungerer rigtig godt sammen i surround og med jernhård kontrol over dynamikken. De skal presses hårdt, før de flader ud. Sangstemmer og dialoger er fyldige og store, og rumklangen breder sig fint rundt i lokalet. Lydbilledet er bredt og fint i stereo, og i surround understreges den ekstra dimension til fulde.

Subwooferen giver en fyldig og fin bas, og med ganske kontant attack. Til prisen rigtig god og fylder rummet fint. Der findes subwoofere med mere snert, og der findes dem med endnu dybere bas. Men man må spørge, om du til denne pakkepris kan gøre det meget bedre end Sunfire HRS 5.1, hvis både lydtryk og lydkvalitet prioriteres, og det i et meget kompakt format. Det her er kort og godt et rigtig godt højttalersystem, med god amerikansk morskabsfaktor.

Vær sikker på at have nok forstærkerkraft, da højttalernes følsomhed ikke er alverden.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.