Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Pro-Ject MC Step Up Box S3

No pain - just gain

Mangler du en indgang til en MC-pickup, har du her løsningen med Step Up Box S3 fra Pro-Ject.

Skrevet af / 25/01/2024 - 11:01
Pro-Ject MC Step Up Box S3
Lasse Svendsen

Der er intet, der tyder på, at vinylerne forsvinder lige med det første. Tal fra branchen selv viser en pæn stigning i pladesalget, og i takt hermed lanceres der nye pladespillere.   

En naturlig følge af vinylpladernes voksende popularitet er, at stadig flere forstærkere leveres med en pladespillerindgang. Det seneste eksempel er Hegel, som for nylig lancerede en version af deres integrerede H190 med pladespillerindgang. H190V, som den hedder – V for Vinyl – har en indgang til pladespillere med Moving Magnet-pickup. Hvilket er den mest almindelige pickup-type på de fleste pladespillere.   

Har man derimod en Moving Coil-pickup på sin pladespiller, kan den ikke tilsluttes en H190V, eller nogen anden forstærker med MM-indgang for den sags skyld.  

Læs også Dåseåbneren Denne lille boks trækker mere musik ud af dine plader, end du formentlig har hørt før.

En MC-pickup har en meget lavere udgangsspænding og skal som regel belastes med en meget lavere ohmsk modstand. Hvis man bruger en MC i en forstærker med en MM-indgang, får man simpelthen ingen lyd. Måske en meget svag lyd, hvis MC-pickuppen har en lidt højere udgangsspænding, men resultatet er, at man er nødt til at gå på indkøb.  

Svaret for de fleste er at købe et separat phono-trin til MC – også kaldet et RIAA-trin, som tilsluttes mellem pladespilleren og forstærkeren.

Pain

Det løser problemet, men kan medføre andre udfordringer. For eksempel støj. Den ekstreme forstærkning, der er nødvendig for at få lyd fra en MC-pickup, har en kedelig tendens til at medføre støj, der farver baggrunden i lydbilledet.    

Man kan selvfølgelig sprænge banken og købe et mere støjsvagt MC-trin, men det koster. 

Foto: Lasse Svendsen

En alternativ løsning er en step up-transformer. Den er som regel helt passiv og består grundlæggende af en spole eller transformer, som er helt uden filtre eller justeringer. Den skal ikke engang tilsluttes strøm, men bare kobles mellem pladespilleren med MC-pickup og forstærkerens MM-indgang.    

Bemærk, at en MC step-up ikke kan erstatte et RIAA- eller phono-trin, men er afhængig af en MM-indgang i den anden ende. 

Gain

Forstærkning, eller mere præcist: gain, måles i dB – decibel. Hvor mange dB, man får, afhænger af antallet af viklinger på udgangsspolen. For en step up-transformer til MC er alt fra 20 til 30 dB normalt. Pro-Jects MC Step Up Box S3 har 1:16 i viklinger, hvilket betyder, at antallet af viklinger giver gain svarende til 16 gange. Eller op til 24 dB.    

Fordelene ved en step up i forhold til et phono-trin er lidt eller ingen støj, lineær frekvensrespons, lav crosstalk og lav forvrængning. Trafoen har kun én opgave, og det er at øge spændingen i det svage signal, ganske enkelt. Så hvad kan gå galt?    

Egentlig ikke så meget. Men spoler med meget forstærkning eller gain kan være følsomme over for interferens, så afskærmning er nødvendig. Ellers er det plug and play.    

Kvaliteten af spolens kerne, ledninger, afskærmning og forbindelser kan variere meget. De allerbedste bruger sølv- eller guldbelagte kobbertråde af højeste kvalitet i kombination med f.eks. teflonisolerede kabler og ordentlig afskærmning.

Ohm og den slags

Foto: Lasse Svendsen

Eftersom der ikke er nogen aktiv forstærkning med rør eller transistorer, kan man tilslutte en MC Step Up Box S3 til anlægget og gemme den af vejen. Der er ingen tænd/sluk-knap her. Det eneste, man kan indstille, er indgangsimpedansen – der er en kontakt til hver kanal på bagsiden. Der er to trin, 10-40 og 40-150 Ohm, så man kan tilpasse den korrekte belastningsimpedans til MC-pickuppen.  

Hvis man f.eks. bruger en Ortofon Cadenza Blue med en udgangsspænding på 0,5 mV og en intern modstand på 5 ohm, kan man vælge 10-40 ohm. En Denon DL-103R har en meget lavere udgangsspænding og højere intern modstand – 0,25 mV og 40 Ohm, og så indstiller man belastningsimpedansen til 40-150 Ohm på bagsiden. 

Lyd

Læs også Hegels første phono-trin Det er en gåde, hvorfor Hegel ikke har gjort det før. Deres første phono-trin lykkes på alle punkter.

Som nævnt skal en step up-transformer forstærke signalet på den enklest mulige måde. Spolerne skal ikke tilføre andet end gain, hvilket er en af grundene til, at mange entusiaster foretrækker en step up frem for et separat phono-trin.   

Så i teorien skal der ikke lægges noget til eller trækkes noget fra. Det svage MC-signal skal forblive intakt hele vejen til MM-indgangen. Det håndterer Pro-Ject-boksen fremragende. Faktisk ville jeg ikke have forventet andet. Med Step Up Box S3 tilsluttet MM-indgangen, og sammenlignet med phono-trin som Primare R35 eller Hegel V10, er lyden ikke helt så åbent, som når man kører en Cadenza direkte ind i MC-indgangen. På den anden side er det helt støjfrit. Ikke antydningen af susen eller farvet støj overhovedet

Læs også Phono-trin med referencekvaliteter Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.

Lidt af opløsningen og luftigheden dæmpes dog. Lydbilledet er ikke helt så dybt, men det er også alt. Klaver, kontrabas, vokal og bækkener klinger frit og ufarvet fra vinylen, og havde jeg sammenlignet med billigere phono-trin, ville jeg næppe have bemærket nogen synderlig forskel i lyden.     

Der findes i øvrigt en dyrere, endnu mere støjsvag balanceret MC step up fra Pro-Ject – Step Up Box DS3 B, som bruger to afskærmede LL 1678-transformere fra Lundahl. Til dem, der vil have endnu flere af de finere detaljer frem i lydbilledet og er villige til at betale prisen. 

41PHbegy 9e6yNIGA
<
>
To LL 1678-transformere fra Lundahl i den noget dyrere Step Up Box DS3 B. Foto: Pro-Ject

Konklusion

Med så mange gode forstærkere, der kun har MM-indgang, er en MC step up som MC Step Up Box S3 den helt rigtige medicin. Den koster ikke alverden og er en billigere løsning end at købe de ellers fremragende MM- og MC-trin Aria fra Rega, R35 fra Primare og V10 fra Hegel. Hvilket strengt taget er overflødigt, hvis MM-indgangen i forstærkeren er korrekt konstrueret. Med en gain-switch på fronten ville Pro-Ject MC Step Up Box S3 være endnu mere fleksibel, men ellers er der ikke meget at komme efter til prisen. 

Læs også Tilbehør pladespillere Hvis du er den glade ejer af en pladespiller, er der noget tilbehør, som er praktisk at have. Her er en oversigt.
Karakter
Pro-Ject MC Step Up Box S3
Basic

Lyd & Billede mener

Løfter signalet fra moving coil ufarvet og støjfrit ind i MM-indgangen. Kompakt. Fornuftig pris. Stjæler lidt opløsning og dybde. Kunne bruge en gain-switch på MC med meget lav udgangsspænding.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top