Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test Ortofon Quintet Black S

Vidunderlig vinylklang

Ortofon Quintet Black S er pickuppen for de mange, der har brug for en solid opgradering af lyden.
Lyd & Billede mener
Super fokuseret og åben lyd fra en prisgunstig MC-pickup, der løfter lyden ud af vinylen og serverer musikken på et sølvfad.
Lidt køligt lydbillede.
Specifikationer
Type: MC-pickup Vægt: 9 g Anbefalet nåletryk: 2,1-2,5 g / 2,3 g Anbefalet tonearmsmasse: n/a Udgangsspænding: 0,3 mV Anbefalet modstand: >20 ohm Compliance: 15 µm/mN (lateral) Kanalbalance: 1 dB Kanalseparation: 23 dB Frekvensområde: 20 Hz – 25 kHz Web: ortofon.com

Når det er tid til en opgradering af pladespilleren, er danske Ortofon et selvskrevet valg. De er lettere tilgængelige og har et bredere udvalg end de fleste andre producenter af pickupper til pladespillere.

Der findes en Ortofon-pickup til alle pladespillere, i alle prisklasser og – interessant nok – næsten for enhver smag.

De har også gjort det relativt let at vælge. I budgetklassen er der 2M-serien, som vil være en lydmæssig opgradering af næsten enhver budgetpladespiller, mens Quintet-serien er rettet mod dyrere grammofoner og folk med mere kræsne ører.

Øverst blandt af dem troner Quintet Black S, en kostbar MC-pickup med normal 0,3 mV udgangsspænding, som passer til de fleste pladespillere. Den er let at montere og nem i brug. Nålearmen, som er i safir, er beskyttet under et heldækkende hus med gevind, der går direkte ned i aluminiumchassiset.

Den er ikke særlig krævende for RIAA-trin – eller pickup-forstærkere, som de også kaldes. Så længe man er omhyggelig med at få den vertikale og den horisontale vinkel korrekt (20 graders sporingsvinkel), så den skarpe Shibata-slibning kommer dybt nok i rillerne, er sporingsevnen formidabel.

Annonce

Pickuppen havde overhovedet ingen problemer med vores testplader og glimrede med et velfokuseret og opløst lydbillede, som løftede musikoplevelsen betragteligt sammenlignet med Ortofon 2M Blue.

(Foto: Ortofon)

Åben og fokuseret

Quintet-pickuppen åbnede lydbilledet op som en dåseåbner på Trondheimsolisternes Mozart-indspilning med Marianne Thorsen på soloviolin. Orkesteret fik et langt mere overbevisende format med Quintet Black S og en velkommen detaljerigdom, der gav musikken langt mere atmosfære. Klangen er lidt køligt balanceret og kan give ekstra glans i lyden fra strygerne, men det bliver aldrig et problem.

Den kølige klangbalance forhindrer imidlertid ikke bassen i at komme frem. Trommerne på Dire Straits’ “Love Over Gold” lyder stramt kontrolleret, men mangler slet ikke dynamik. Man kan mærke bassen godt i mellemgulvet, omend den ikke er lige så dyb og mægtig som fra Dynavector Karat 17D2 II eller Ortofon Cadenza Bronze.

Klaverklangen på Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales er aldeles nydeligt gengivet med virkelig god dynamisk kontrast, samtidig med at vokalen er neutralt præsenteret – men med et strejf af varme, som gør, at klangbalancen ikke bliver alt for kølig.

Annonce

Konklusion

Ortofon Quintet Black S er en stor opgradering i forhold til de pickupper, der følger med pladespillere til under 20.000 kroner. Den åbner lydbilledet op og løfter detaljer frem i musikken, som man ikke ville få hørt med den medfølgende pickup, og øger dermed glæden ved at lytte til musik enormt. Den er også nem at montere og have med at gøre, og vil være en ypperlig opgradering til langt de fleste pladespillere.

forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 Comment

  1. Jimmi

    11/04/2021 at 17:12

    Der er ingen tvivl om påstanden i testen. En meget! Vellykket pickup som er en sand bestboy for prisklassen hvilket gør den svær at slå på performance. Man får her rigtig meget for pengene med dyre vellydende løsninger.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.