: Naim NAC-N 272 og NAP 250 DR

Drømmelyd i særklasse

Et forstærkersæt med så udadreagerende dynamik, at man ikke skulle tro, det var muligt. Streame musik kan det også!
Februar 2016Naim NAC-N 272 og NAP 250 DR
Lyd & Billede mener
Naim kombinerer musikalitet med en så eksplosiv dynamik, at man skulle tro, der var tale om flere hundrede watt. Muligheden for opgradering er kærkommen, og brugervenligheden er fremragende.
At opgradere til en bedre strømforsyning mere end fordobler prisen på forforstærkeren!
Specifikationer

Naim NAC-N 272

 • Type: Forforstærker med DAC og streaming
 • Analog ind: 2 x RCA, 1 x DIN
 • Digital ind: 2 x koaksial, 2 x BNC, 3 x optisk
 • Analog ud: Variabel og fast (både DIN og RCA)
 • Digital ud: BNC
 • Netværk: Spotify Connect, Tidal, AirPlay, Bluetooth, internetradio, UPnP
 • Formater: WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AAC, DSD64, MP3, WMA, Ogg Vorbis
 • Betjening: iOS- og Android-app
 • Andet: Wi-Fi og Ethernet

Naim NAP 250 DR

 • Type: Effektforstærker
 • Strøm: 2 x 80 watt
 • Analog ind: 1 x XLR (ubalanceret)
 • Højttalerudgange: 2 x banan
Annonce
Annonce
forfatter

Vi har testet flere overkommelige Naim-produkter, der skiller sig ud med masser af dynamik og spilleglæde. Vi var derfor spændt på at se, hvad lidt tungere sager fra producenten har at byde på af underholdende musik. Og hvad er så bedre end at prøve det nye forstærkersæt NAC-N 272 og NAP 250 DR? Oven i hatten har importøren lånt os en række forskellige opgraderinger, så vi kan høre, hvad der sker, når man smider endnu flere penge på bordet.

Naim bryder sig ikke om at have hundredvis eller tusindvis af watt, hvis ikke den første watt lyder rigtigt. Derfor skal man op i de allerdyreste topmodeller for at få meget mere end 100 watt. I stedet arbejder de meget med at holde musiksignalet så rent som muligt, før det i det hele taget når udgangstrinnet. I nogle tilfælde går de endda så vidt som til at udskille strømforsyningen i sit eget kabinet!

 

Forforstærker med streaming

Hvis du har set Naim-produkter før, vil du også nikke genkendende til disse to. Produkterne i Classic-serien – som forforstærkeren NAC-N 272 og effektforstærkeren NAP 250 DR tilhører – ligner til forveksling Naims overkommelig XS-serie. Forskellen ligger i detaljerne, såsom tykkere frontplade, bedre mekanisk dæmpet chassis og mere omhyggelige samlinger mellem pladerne.

NAC-N 272 har indbygget musik-streaming, så man ikke behøver en lydkilde oveni, såsom en cd-afspiller. Den kobles til hjemmenetværket og betjenes med Naims app til smartphone eller tablet. En række musiktjenester er indbygget, deriblandt både Tidal og Spotify.

Annonce

Bluetooth er der også, men endnu vigtigere er muligheden for at streame højopløste lydfiler i højere kvalitet end cd. Dem kan NAC-N 272 streame fra en netværkstilsluttet pc, Mac eller NAS, eller du kan simpelthen stikke en USB-nøgle direkte ind bagpå.

For et tillæg til prisen kan du til og med få DAB-radio. Altså en komplet underholdningspakke, som kun mangler effektdelen!

 

Naim Classic Power-Amps featuring the new DR Ciruitry and NA009 Custom Transistors. Distributed in Australia by N.A.Distributors - www.nadist.com.au
Effektforstærkeren NAP 250 DR er kun opgivet til 2 x 80 watt, men leverer dynamik i spandevis. Foto: Naim

Effekt er ikke alt

Apropos effekt, så leverer effektforstærkeren NAP 250 DR kun 2 x 80 watt, men den enorme ringkernetransformator indeni er der med god grund. På korte transienter kan forstærkeren nemlig levere hele 400 watt, så du skal ikke være bange for, at den får åndenød.

Faktisk er det bare at læne sig tilbage og nyde musikken …

Annonce

 

Mageløs rytme

Den danske jazzsangerinde Sinne Eeg har en fantastisk stemme og en fornem rytmesans, hvilket i den grad understreges af Naim-sættet. På sangen “Waiting for Dawn” følger hun kontrabassen og klaveret legende let, og hendes vokal lyder helt naturligt gennem de gulvstående Focal Sopra Nº2. Et high-end højttalerpar, som på den mest naturlige måde genskaber det lydbillede, musikproduceren har dikteret.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Højttalerne lyder stramt og neutralt, men stadig underholdende. Og med Naim ved kontrollerne er der masser af spræl i de lækre tromme-whiskers, mens klaverets tangenter danser op og ned ad tonestigen. De lyse toner lyder dejlig sprødt uden at blive påtrængende.

Focal-højttalerne har en forholdsvis høj følsomhed på 91 dB, hvilket man vil være tilgivet at tro er nødvendigt, når forstærkerkraften er begrænset til 80 watt pr. kanal. Dynaudio Contour S 3.4 LE, derimod, har en følsomhed på 86 dB og kræver derfor tre gange så meget effekt for at spille lige så højt som Focal Sopra Nº2. Et problem? Overhovedet ikke.

Dynaudio-højttalerne er mindre end Focals, og de koster kun lidt over en tredjedel. Men de har en yderst afbalanceret spillestil og er klar på at slå sig løs, givet den rigtige forstærker. Og den rigtige forstærker – eller rettere det rigtig forstærkersæt – er det her fra Naim.

Annonce

Eric Claptons Johnny Otis-cover “Willie and the Hand Jive” fra 1974 er ikke ligefrem en hi-fi-indspilning, men den funky guitar skinner, og lilletrommen har rigtig god snert, især når man spiller højt.

Og Naim-sættet kan spille pænt højt, også på forholdsvis tungtdrevne højttalere som de nævnte Dynaudio – selv om effekten er under 100 watt. Men skru lidt mere op, og man rammer loftet. Skifter man til f.eks. Hegel P30 og H30, kan man høre, at det kraftigere forstærkersæt kan trække højttalerne endnu længere.

 

Ny strøm

Vi nævnte opgraderinger. Forforstærkeren kan nemlig opgraderes med en ekstern strømforsyning, hvilket mere end fordobler prisen. Sker der så noget markant med lyden? Eller er det et af de tilfælde, hvor man sidder og finlytter efter flere detaljer og tror, man kan høre dem, bare fordi man ved, at man har betalt i dyre domme for det?

Jo, der sker nok til, at det umuligt kan tilskrives placebo-effekten. Det er, som om trommeslageren har indtaget et eller andet og slår hårdere end før. Lilletrommen har ubestrideligt mere snert. Guitaren lyder tydeligere og virker endnu mere sprælsk – som om strengene lige er blevet udskiftet – og Claptons stemme kommer bedre frem.

Annonce

Jeg kan også bedre høre båndsuset fra den analoge indspilning end før, men samtidig er lydbilledet mere gennemsigtigt, så flere detaljer fra musikken slipper igennem. Og jeg tager mig selv i at spille højere. Det er nærmest ikke til at tro, at effekten stadig ikke er mere end 80 watt pr. kanal.

Okay, hvis man kobler en kraftigere forstærker til som den nævnte Hegel H300, kan man selvfølgelig spille endnu højere med bedre kontrol. Men inden for, hvad der er realistisk at spille i en almindelig stue, bevarer Naim kontrollen, og ved lavt lydniveau må selv Hegel misunde den snert, man får her.

Naim NAC-N 272 - High-end streaming Pre-Amplifier Distributed in Australia by N.A.Distributors - www.nadist.com.au
NAC-N 272 er en analog forforstærker med digitale indgange og indbygget streaming. Meget vellydende og nem i brug! Foto: Naim

Fantastisk klang

Vi fortsætter med norske Susanna Wallumrød og amerikanske Bonnie “Prince” Billy på Badfinger cover-nummeret “Without You”. Her er det ikke først og fremmest rytmen, der er i fokus, men åbenhed og detaljer. Lyden af klaveret og Susannas hudløse stemme i perfekt symbiose med Billys skrøbelige røst.

Naim får det hele med, og lydbilledet er stort og bredt med plads til både stemmer og instrumenter. Og selv om trommespillet er af den forsigtige slags, er der jo også rytmer her, som fremhæves af et eksemplarisk lavt støjgulv.

Når vi kobler den eksterne strømforsyning fra igen og lader forforstærkeren operere helt på egen hånd, bevares det meste af vellyden, men lydbilledet skrumper lidt; det får lidt mindre luft, og man får ikke samme indtryk af nerve. Stadig rigtig godt, men ikke noget, man har lyst til at gå tilbage til efter at have hørt N272 forsynet med strøm af XPS.

Annonce

 

NAP 300

Vi har også fået effektforstærkerens storebror NAP 300 DR ind, som har sin egen separate strømforsyning. Effekten er kun 10 watt mere pr. kanal, men den er endnu mere stabil ned i 2 ohm og har 500 watt til transienterne. NAP 250 DR er desværre ikke kompatibel med ekstern strømforsyning, så hvis man vil opgradere yderligere, er det den, man skal have.

Forstærkeren koster det dobbelte af lillebror. Og forbedringen i lydkvalitet er meget den samme, som når man opgraderer forforstærkeren med strømforsyning XPS. Bare ikke lige så meget.

 

Benhård rock

Nummeret “Ozone” fra Motorpsychos dobbeltalbum Trust Us fra 1998 er et benhårdt track, omend med et lidt “lo-fi” lydbillede. Men for pokker, hvor det rykker i benene, når det bliver spillet højt. Kombinationen af N272, XPS og NAP 250 lyder supersejt. Lilletrommen smælder hårdt og brutalt, guitaren rykker for vildt, og der er bare gang i den. Jeg får lyst til at snuppe en øl og ringe til vennerne og invitere til fest!

Annonce

Med NAP 300 DR kommer der endnu mere liv og gnist, musikken er endnu mere rå og brutal, og tamburinen lyder klarere. Men forskellen er ikke så stor. Lad mig sige det på denne måde: Hvis ens bristepunkt er cirka 150.000 kroner, så er man bedre tjent med at opgradere forforstærkeren med en strømforsyning end med at købe den dyr

ere effektforstærker. Men har man 200.000 kroner at brænde af, så gå endelig amok med NAP 300 DR.

Naim er selvfølgelig ikke uden konkurrence. Det nævnte Hegel-forstærkersæt med to H30 effektforstærkere giver 2 x 1100 watt at rutte med. Så er der Devialet D400, som korrigerer for svagheder i højttalernes delefilter. For det, Naim NAC-N 272 og strømforsyning XPS koster, kan man i stedet købe forforstærkeren Trinnov Amethyst, som tilpasser højttalerne til rummets akustik med et af de mest vellykkede rumkorrektionssystemer, vi har hørt.

Alle disse alternativer har mange kvaliteter, der gør dem værd at overveje, Men på et lyttevenligt lydniveau har Naim bedre rytmisk drive end nogen af dem.

Naim Classic Power-Amps featuring the new DR Ciruitry and NA009 Custom Transistors. Distributed in Australia by N.A.Distributors - www.nadist.com.au
Foto: Naim

Konklusion

Naim har virkelig formået at trylle en masse musikalitet ud af forforstærkeren NAC-N 272 og effektforstærkeren NAP 250 DR. Du behøver ikke nogen ekstra lydkilde, da forforstærkeren kan afspille musik direkte fra netværket og fra streaming-tjenester. Og lyden er så klokkeren med jernhård kontrol over dynamikken, at det er svært at tro, at effektforstærkeren har kun 80 watt pr. kanal. Men den leverer varen – og lidt til!

Lyden er fremadlænet uden at være pågående. Rytmesansen er noget af det sejeste, jeg har hørt, og instrumenter og stemmer kommer så klart frem, at man bare må elske, hvad man hører. Der er også strøm nok til at trække temmelig tungtdrevne kvalitetshøjttalere.

Opgradér forforstærkeren med den eksterne strømforsyning XPS og hør, hvordan lydbilledet vokser, og musikerne bliver mere aggressive. Man får mere af det hele! Man kan få lidt mere endnu ved at vælge effektforstærkeren NAP 300 DR med egen strømforsyning. Men det er ikke meget. Fornuften siger, at det holder med NAP 250 DR.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

4 / 5. Antal stemmer: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Den trådløse dørklokke genkender, hvem der ringer på døren.
Samsung har annonceret et partnerskab med Google, der nu tilføjer virksomhedens portefølje af Nest-produkter til SmartThings.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.