: Montana Sound

Nok høres – men ikke ses

Montana Sound-anlægget er skabt til at blive puttet af vejen i reolen, hvorfra det leverer god lyd helt diskret.
Lyd & Billede mener
Danskudviklet diskret anlæg, der giver glimrende og balanceret lyd uden at gøre væsen af sig. Fin stemmegengivelse fra højttalerne. Receiveren er et imponerende studie i kompakt design.
Højttalerdesignet indbyder til diffraktioner. Højttalerne kan udelukkende bruges med Montana-reoler.
Specifikationer

Montana Sound Medium højttalere

 • Funktionsprincip: 2-vejs basrefleks
 • Diskant: 1" tekstil-dome
 • Bas/mellemtone: 6"
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhed: 88,5 dB
 • Frekvensområde: 45 Hz – 35 kHz (+/- 10 dB)
 • Mål: 28,8 x 20,6 x 24,5 cm
 • Farver: Sort + 42 forskellige farver til fronter og moduler
 • Pris: 7.032 kroner/sæt

Montana Sound Unit

 • Effekt: 2 x 100 W
 • Indgange: 3 x HDMI, Ethernet, USB (til opdatering), optisk digital, koaksial digital, AUX1 (stereo mini-jack), AUX2 (RCA)
 • Trådløst: AirPlay, DLNA
 • Udgange: HDMI, subwoofer (RCA), stereo højttalerudgang
 • Mål: 7,1 x 29,5 x 24,9 cm
 • Farver: Sort + 42 forskellige farver til fronter og moduler
 • Pris: 6.713 kroner
Annonce
Annonce
forfatter

Om et hi-fi-anlæg i den bedre ende er et smukt eller grimt syn, afhænger af præferencer og smag. Men synligt er det så afgjort! En af måderne at få anlægget til at falde ind i stuemiljøet på er at gemme det af vejen i en reol. De danske Montana-reoler er blandt de populære, da de både er rummelige og anses for at være en designklassiker – med deraf følgende chance for godkendelse.

Montana har nu fået lavet en egen serie af hi-fi-udstyr specielt tilpasset til firmaets reoler. Til det formål har man allieret sig med det danske lydfirma Point Source Acoustics, som har konstrueret tre højttalermodeller og en AV-receiver.

Montana Sound Medium
Vi prøvede de mellemste højttalere, som er et tovejssystem med 6 tommers bas og 1 tommes silke diskant-dome, og med et frontareal som et A4-ark. De er ikke blot egnet til at blive anbragt i en reol, de kan i praksis slet ikke fungere uden at være der. Kabinettet er nemlig indrettet sådan, at basporten afsluttes af hulrummet mellem højttalerens bund og selve reolkassen. Og de er i øvrigt alt andet end kønne uden “tøjet” på.

Når højttalerne er blevet skubbet ind i reolen, og frontstof eller -gitter er klikket på plads i magnetlåsene, er sagen en ganske anden. Højttalerne forsvinder sporløst i reolvæggen. Fronterne findes i de samme 42 farvenuancer som reolerne.

Lyden fra højttalerne er velafbalanceret og langt mere åben, end det tilknappede design lader ane. Anbragt i en reol, op mod en væg får man et stort og flot lydbillede med fast, solid bas, klar mellemtone, der klæder stemmer godt, og behagelig diskant. Vægplaceringen giver et tilskud i bunden, og så længe der som her tages højde for det i designet, går det godt. Højttalerne klarer også fint, at der bliver skruet op, når der skal spilles op til fest.

Annonce

Den dybeste bas er ofret på effektivitetens alter, så hvis der skal spilles orgelmusik eller tung rock, må man tage receiverens subwoofer-udgang i brug.

montana_soundunit
Receiveren er designet til at blive betjent, mens den er usynlig bag en perforeret metalplade.

Usynlig receiver
Når man har højttalere, der passer perfekt i reolen, er det nærliggende at ønske sig en lige så diskret og tilpasset forstærker. Svaret på det ønske er receiveren Montana Sound Unit, som passer i reolernes mindste rumstørrelse. Det betyder, at de ydre mål på enheden blot er 29,5 x 7,1 cm.

Sound Unit er udpræget diskret og no-nonsense. Tre trykknapper for henholdsvis tænd/sluk, indgangsvalg og return samt en dreje/trykknap til navigation er alt på den sorte aluminiumfront. Bortset fra displayet, som til gengæld er kæmpestort med store røde bogstaver. Det ser besynderligt ud, indtil man sætter den perforerede dækplade på reolen. Så giver det pludselig god mening, da teksten anes gennem metalpanelet. Forstærkeren er beregnet til at blive set og betjent, mens den er usynlig!

Effektdelen kører – naturligvis – i klasse D, som har meget høj effektivitet og lav varmeudvikling. Det er vigtigt, da den skal kunne fungere, mens den er lukket inde i reolen. Der er to digitale lydindgange (en optisk og en koaksial), tre HDMI-indgange og en USB, som dog kun er beregnet til afspilning fra iOS-enheder samt til opdatering af firmware.

Annonce

montana_medium
Montana-højttalerne fylder som et A4-ark og er skabt til at blive gemt af vejen i reolen.

Der er et sæt højttalerudgange med solide bananbøsninger, som kan tage ret kraftige afisolerede ledninger, en subwoofer-udgang og et HDMI-stik til fjernsynet. HDMI-stikket understøtter ARC (Audio Return Channel), så lyden fra tv’et kan sendes til receiveren.

Receiveren kan fjernstyres med sin egen fjernbetjening eller fra en iPhone, iPad eller iPod.

Sound Unit er en pålidelig og alsidig arbejdshest, som fint klarer at spille de tilhørende højttalere op og fungere som centrum i et stereo- og tv-underholdningsanlæg. Hvis man vil høre radio til afslapning eller madlavning i køkken-alrummet, er der god mulighed for det med både netradio, FM og DAB.

Den har i bund og grund alle de funktioner, som man har brug for. Bare pakket ind i en diskret og veldesignet emballage.

Annonce

montana_synligt

Konklusion
Montana-anlægget skal ses i kontekst. Kvaliteten er glimrende, og de tekniske løsninger for at opfylde de meget præcise pladskrav er udført til perfektion. Anlægget er et dansk designprodukt lavet med samme grundighed som møblerne. Lyden er god, men ikke enestående, og til prisen er der en del konkurrence.

I kraft af sin fuldkomne tilpasning til de ikoniske reoler kan anlægget til gengæld bruges i stuer, hvor indretningen har både det første og det sidste ord. Så kan det godt være, at der findes bedre højttalere og receivere. De får bare ikke lov til at komme ind over dørtrinet!

Højttalere til små og store stuer
Her har vi testet den mellemste udgave af højttalerne. Hvis stuen er lille, eller anlægget skal være meget diskret, findes der en halvt så stor udgave med et enkelt 4 tommers fuldtone-element. I den modsatte ende af skalaen er der en større model med 8 tommers bas og 29 mm ringradiator-dome, som kan spille både højere og dybere.Vi har ikke testet disse modeller, men fik begge demonstreret i Montanas lokaler, og de lød bestemt lovende.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generations processorer og Nvidia-grafik til hjemmekontoret.
BlueParrott M300-XT giver op til 15 timers snak, og reducerer støj fra omgivelserne med 80 procent.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Samsung Galaxy SmartTag er en lille Bluetooth-brik, som holder styr på dine ejendele.