Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Test: Emotiva BasX TA-100

Fluevægter med punch

Amerikanske Emotiva udfordrer NAD og Rotel i no-nonsense-klassen.

Skrevet af / 30/10/2018 - 11:40
Emotiva BasX TA-100
John Alex Hvidlykke

Amerikanske Emotiva er kendt for deres ofte meget store og massive forstærkere til overraskende tilgængelige priser. Vi har her taget fat i Emotiva BasX TA-100, der vægt- og effektmæssigt ligger i den lettere ende af firmaets produktlinje. Der er tale om noget så sjældent som en stereo-receiver – altså forstærker og radiomodtager i samme kabinet.

Receivere (eller radioer på dansk) var engang det mest almindelige centrum i hi-fi-anlægget, men i dag ses de næsten kun inden for hjemmebio. Fordelen ved at bygge tuner og forstærker sammen er ellers indlysende, da man sparer prisen til det ekstra kabinet samt strømforsyning og fragt.

Bygget som en jeep

Selv om vi er i den billige ende af sortimentet, virker BasX TA-100 solid og gennemført: Kabinettet er af stålplader, og fronten i sort aluminium er hele 8 mm tyk! Jeg har set tykkere forplader før, men aldrig i den prisklasse. I siderne er forpladen endda dobbelt så tyk, takket være symbolske “håndtag”, der er skruet på med synlige unbrakobolte. Volumenknappen og power-knappen, som er de eneste knapper på forpladen, er omgivet af en blå lysring. I sin brutale soliditet ligner BasX TA-100 noget, en klejnsmed kunne have hygget sig med at bygge til sig selv.

Bagsiden afslører et righoldigt udvalg af tilslutninger: Phono (også til MC-pickupper), to analogindgange og hele tre digitalindgange, inklusive USB. Man kan også afspille via Bluetooth, men det kræver en særlig adapter, der koster ekstra. Højttalertilslutningerne er i plast, men store og tillidsvækkende. Da der er indbygget tuner, er der også en skruebøsning til FM-antenne.

Forstærkerdelen yder 50 watt i 8 ohm og tæt på det dobbelte i 4 ohms belastning. Det vidner om en veldimensioneret strømforsyning, og det bekræftes af lyden.

(Foto: Emotiva)

Lyden af Emotiva BasX TA-100

Vi har ofte mødt produkter, der har overrasket med god lyd til få penge. Men helt ærligt – hvor billigt kan det gøres, og hvor meget kan man regne med at få, når der også skal være råd til både DAC, tuner og MC-forstærker i en budgetforstærker? En hel del, viser det sig.

Små forstærkere har ofte svært ved at blæse liv i store højttalere. Det er ikke tilfældet med Emotiva BasX TA-100. Den spiller dynamisk og frygtløst. Trommedrøn og pistolskud i Johan Strauss’ Banditen Galopp i Telarc-udgave smælder ud i rummet med et bundtræk, der er en langt kraftigere forstærker værdigt.

Lydbilledet er behageligt og med en god varme, uden at det dermed tipper over mod det mørke. Emotiva BasX TA-100 tegner et nært og intimt billede af scenen, hvor man får en oplevelse af at have orkesteret inde i stuen foran og forbi højttalerne. Dybden er også udmærket, uden at den af den grund piller langt dyrere forstærkere ned fra piedestalen.

Diskanten er let, uden at det går over i pral. Over bånddiskanterne i Piega TMicro 60 AMT kan man nyde mikrodetaljer og luft, men det er det varme indtryk, der står tilbage.

Emotiva BasX TA-100 er og bliver dog en 50-watter. Når der skrues højt nok op, mens der spilles på ineffektive højttalere, når den sin grænse, og lyden bliver hård. Men den lyder godt indtil da og mister ikke pusten på halvvejen.

Der er et righoldigt udvalg af digitalindgange på BasX TA-100. Og opløsningen er høj. Har du en ældre cd-spiller eller DAC, vil lyden sandsynligvis blive kraftigt forbedret ved at bruge digitalindgangen frem for den analoge. Det samme gælder afspilning fra computer via USB-indgangen, uanset at opløsningen her er lidt lavere. I det hele taget er det en god tommelfingerregel aldrig at bruge computerens indbyggede lydkort til musikafspilning!

For at afprøve, hvor langt træerne vokser ind i himlen, tilsluttede vi en ekstern DAC, der i sig selv koster mere end det dobbelte af Emotiva BasX TA-100. Det gav en forbedring i form af lidt bedre opløsning i toppen og en lidt mere veldefineret akustisk scene. Men forskellen var lille.

Emotiva har med succes taget no-nonsense-konceptet, som vi kender fra f.eks. NAD og Rotel, og skabt en produktserie, hvor de indre værdier tæller mere end det i øvrigt solide ydre. I kraft af den lave pris er der få direkte konkurrenter til BasX TA-100, men den ligeledes meget vellykkede NAD C338 tilbyder et lignende antal features. Her vil valget stå mellem klasse AB-varme og FM-tuner eller klasse D-overblik og Chromecast Audio.

Konklusion

Emotiva BasX TA-100 er den billigste stereoforstærker, vi har testet i årevis, men det kan heldigvis ikke høres på den. Den spiller med en energi og charme som en langt dyrere og kraftigere forstærker. Det er et ekstra plus, at man ikke behøver at tænke på en ekstern digitalkonverter, da der er tre glimrende digitalindgange. Og tilmed også en FM-tuner.

Det eneste, man kunne være utaknemmelig nok til at savne, er streaming, men det kan til dels klares med køb af en ekstra Bluetooth-adapter.

picture2 picture3 picture4
<
>
Der er alle de ind- og udgange, man kan ønske sig. Herunder tre fine HD-digitalindgange. (Foto: Emotiva)
Karakter
Emotiva BasX TA-100

Lyd & Billede mener

Charmerende og dynamisk lyd til en meget, meget tilgængelig pris. Gode digitalindgange og indbygget tuner. Designet er lidt firkantet på en måde, som nogle vil elske – og andre finde for maskulint. Ingen indbygget streaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top