Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Denon DNP-2000NE

Har alt hvad man kan drømme om

Denon DNP-2000NE er en af de mest alsidige blandt de bedste musikstreamere, og den er klart nemmest at bruge.

Skrevet af / 13/07/2023 - 10:01
Denon DNP-2000NE
Lasse Svendsen

Med DNP-2000NE har Denon en løsning til alle, der ønsker bedre lyd med streaming, end man får fra en Bluesound Node eller en Wiim Pro. 

Denon-streameren byder også på DA-konverter, HDMI-indgang, hovedtelefonudgang og volumenkontrol. Dermed kan den bruges som forforstærker. Det gør den lige så anvendelig som mange af de dyrere musikstreamere, vi har testet.   

Prisen er dog kun det halve af, hvad vores 2022-gruppetestvinder Auralic Altair G1.1 koster, hvilket gør den interessant for endnu flere.  

DNP-2000NE mangler egentlig kun understøttelse af Qobuz i app’en, ellers er alt andet på plads her. Den understøtter både Spotify og Tidal og har AirPlay 2 og HEOS multirum, hvilket sammen med alle indgangene på bagsiden gør Denon-streameren stort set komplet. Man kan styre den med fjernbetjeningen eller HEOS-app’en, som fås både til iOS og Android.   

Streameren understøtter også Roon, for dem, der integrerer deres streamingtjenester i en Roon-klient.  

Foto: Lasse Svendsen

Den har ingen analoge indgange, men fire digitale til eksterne lydkilder. Den ene er en USB-indgang, som understøtter op til 32-bit / 384 kHz PCM-stream fra din laptop, mens de tre andre er en koaksial og to optiske indgange. Det er ikke alt, den har også en HMDI med ARC, hvilket betyder, at TV’et kan kobles til DAC’en i streameren, og dermed kan man få TV-lyd over anlægget. Det er selvfølgelig langt bedre end nogen soundbar.  

På bagsiden er der også to digitale udgange, en koaksial og en optisk, hvis man ønsker at tilslutte den til en separat DAC. 

Indbygget 32-bit DAC. Foto: Lasse Svendsen

Tovejs Bluetooth

Man kan streame via Bluetooth, wi-fi eller via Ethernet-stikket på bagsiden. Og den understøtter afspilning over DLNA eller fra et USB-stik, der sættes i USB-indgangen på forsiden. Der finder man også en meget fin hovedtelefonudgang med volumenkontrol.  

Den har desuden tovejs Bluetooth, så man kan streame musik fra afspilleren til et par Bluetooth-hovedtelefoner.  

Denon-streameren har også to udgange på bagsiden, hvoraf den ene er variabel, så man kan styre lydstyrken som på en forforstærker. 

Ultra AL32 DAC

Rendyrket streamer med DAC. Foto: Lasse Svendsen

Den indbyggede DAC er opbygget med fire DAC-kredsløb fra ESS (ES9018K2M), som er konfigureret i det, Denon kalder Double-Differential mode, og DAC’en bruger desuden Denons Ultra AL32 Processing Plus-konverteringsproces med upsampling, som vi kender fra deres CD-afspillere.   

DNP-2000NE vejer næsten 10 kg og virker meget solidt bygget: Den fås i sort, sølv eller grå. Sidstnævnte matcher Denons jubilæumsprodukter, heriblandt den integrerede PMA-A110 og CD-afspilleren DCD-A110. 

DNP-2000NE leveres også i grå, som matcher Denons jubilæumsprodukter. Foto: Lasse Svendsen

Lydkvalitet

Som altid med HEOS-produkter er opsætningen blandt de hurtigste og enkleste. I løbet af få minutter er man tilsluttet og klar til musik. Når man først er tilsluttet, går resten som en leg.   

Den monokrome skærm viser kun tre linjer, men den er skarp og læsbar fra sofaen, så man kan se, hvad man laver, hvis man bruger fjernbetjeningen. Albumvisningen skal man finde i app’en, og den giver et overblik over playlister, radiostationer og alt muligt andet.   

Resten er som nævnt så enkelt, som det kan blive.  

Foto: Lasse Svendsen

Da de første toner strømmede ud af højttalerne, stod det hurtigt klart, at Denon-streameren har nogle særlige kvaliteter. Lyden kan til tider minde om lyden fra Denons flagskibsprodukter, der præsenterer et åbent og detaljeret lydbillede med en klædelig glød og varme. Det lyder måske lidt uldent og kedeligt, men det er det ikke.   

Der er lidt mere energi i musikken med en Naim ND5 XS 2, især i bassen, mens den tidligere omtalte Auralic leverer en skarpere og mere fokuseret lyd. Her taler jeg om hørbare, men absolut ikke store forskelle. Samtidig skal man huske, at såvel Naim- som Auralic-streameren koster dobbelt så meget som Denon-streameren.  

Dermed er Denon-streameren et særdeles godt køb. Den har en næsten analog tilgang til præsentationen af musik. Tonerne flyder ubesværet, og det lyder hele tiden behageligt, men aldrig kedeligt. Klaverklang som på Keith Jarretts Köln-koncert eller Radka Toneffs Fairytales har en overbevisende klangdybde uden skarphed i de øverste toner. Den laveste oktav gengives måske med større autoritet af Naim-streameren, men Denon-streameren er slet ikke bange for bas.   

Foto: Lasse Svendsen

Dire Straits’ album Love Over Gold har et klangfuldt trommespor, som gengives med fremragende dynamisk kontrast her, og der er en kraft bag trommeslagene, som kan mærkes i rummet. Vokaler er en sand paradedisciplin for Denon-streameren, der gengiver Billie Eilish’ følsomhed og Mark Knopflers næsten hæse røst med samme upåklageligt krystalklare fokus.   

Denon-streameren spiller langt mere åbent og dynamisk og med et meget større og dybere lydbillede, end en Wiim Pro gør, når begge er tilsluttet analogt til forstærkeren. Fra de digitale udgange er forskellene mindre, men stadig i DNP-2000NE’s favør. Lydbilledet er mere levende, med skarpere fokus og bedre dynamisk kontrast, og minder mere om det, man oplever med en Naim- eller Auralic-streamer. 

Konklusion

Udvalget af streamere i samme prisklasse som DNP-2000NE er ikke særlig stort. Med nogle få undtagelser er de fleste streamere enten meget billigere eller meget dyrere. Det giver Denon-streameren en ekstra fordel, da det er svært at sammenligne dem side om side. DNP-2000NE kan sagtens tåle sammenligning med de bedste, vi har testet, for forskellen er mindre, end man skulle tro. Med flere digitale indgange, alle fordelene ved HEOS, en god hovedtelefonudgang og lydkvalitet i den absolutte topklasse er Denon-streameren et oplagt valg i prisklassen mellem 10.000 og 25.000 kroner. 

Karakter
Denon DNP-2000NE
Premium

Lyd & Billede mener

Tiltalende analog klang fra et åbent lydbillede med glimrende dynamisk kontrast. Streamer alt fra alle undtagen Qobuz. Rigtig god indbygget DAC. Hovedtelefonudgang og volumenkontrol. HEOS appstyring. De allerbedste streamere har mere fokuseret og dynamisk lyd.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top