: Audio-Technica AT-LP120

Solid grammofon

Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gør AT-LP120 til et godt valg.

Lyd & Billede mener

Fokuseret lyd med solid bas og god klangfylde. Veludstyret og et godt udgangspunkt for opgradering.
Lidt flad lyd og begrænset dynamisk kontrast.
 • Hastighed: 33 1/3, 45, 78 rpm
 • Drift: Direkte
 • Arm: Statisk balanceret J-arm, aftageligt PU-hoved
 • Pickup: Audio Technica AT95E MM
 • Tilslutning: USB, RCA line out
 • Andet: Sort eller sølv, pitch-kontrol, Audacity software
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2549 kr

Audio-Technica er ikke de eneste, der har kopieret det tidløse design på Technics’ legendariske SL-1200. Men det er kun designet, der ligner; teknisk set er de meget forskellige, omend det ikke behøver at være en ulempe. AT-LP120 har dog samme direkte drift, hastighedskontrol (pitch) og højdejustérbar arm.

Den vejer godt 10 kg og er langt mere solidt bygget end normalt for prisklassen. Den har også USB-port for dem, der vil rippe lp’er digitalt til en computer. Enten til arkivering eller til afspilning på mobilen. AT-LP120 kan sluttes til en almindelig forstærkers analoge indgange, da RIAA-trinet er indbygget, men kan også kobles til et separat RIAA-trin for endnu bedre lyd.

Pickuppen er den velkendte AT95E fra Audio-Technica. Den benyttes også af mange andre og lyder rigtig godt for en billig pickup. Forudsat at den er monteret på en god arm.

AT-LP120 er helt manuel. Her må du selv starte motoren, sætte nålen i rillerne og sørge for at stoppe afspilningen, når pladesiden er spillet færdig. Hastighed, hastighedsjustering og pitch styres elektronisk.

Konstruktionen er meget solid med justérbare gummifødder og en arm, der virker godt skruet sammen. Alt tyder på, at man får meget for pengene her, men det står og falder med lydkvaliteten.

Sammenlignet med den dyrere AT-LP5 fra samme producent får man ikke de samme klangnuancer her. Pladespilleren er dog bedre fokuseret end Pioneer PL-30-K, og lydbilledet har lidt flere detaljer. Ellers er forskellen ikke stor.

(Foto: Producent)

På Dire Straits’ “Once Upon a Time in the West” høres klangdetaljer tydeligere, og tordenskraldet i starten af sangen er klarere defineret. Bassen er solid og stramt gengivet med fin dynamisk kontrast, omend AT-LP120 heller ikke sprudler rent lydmæssigt. Men den spiller mere medrivende end PL-30-K.

Barney Kessel og Stéphane Grappellis “Limehouse Blues” lyder dejlig levende med en varm, fyldig klang fra guitar og violin – og god, drivende basrytme. Men der er et stykke op til den mere nuancerede klang og den dynamiske kontrast, som man finder på dyrere pladespillere.

Konklusion
LP120 har en bedre pickup end Pioneers model og er bedre udrustet og mere solidt bygget. Den er også mere medrivende at lytte til, selv om forskellen ikke er stor. Men lavere pris og flere muligheder gør, at LP120 er et bedre køb og rigtig godt i forhold til prisklassen. Et godt valg for dem, der kan se nytten af USB-port, direkte drift og muligheden for at opgradere på et mere solidt fundament.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Pioneer PL-30-K - Pladespiller for begyndere
  Pioneers grammofon er et godt valg for alle, der har brug for nem betjening og udmærket lyd.

  Læs også

  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Linn Majik DSM

  Vejl.pris 27000 kr Stue- og familievenlig alt-i-en-løsning

  Sbooster BOTW MKII

  Vejl.pris 2650 kr Klippefast strømforsyning

  Linn Klimax DSM/2

  Vejl.pris 145000 kr Når musik er selve livet

  Marantz SACD 30n

  Vejl.pris 21499 kr Netværksafspiller med DAC og CD-afspiller
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.