Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Argon Audio TT-4 Special Edition

Specialudgave med bedre lyd

Argon Audio har givet pladespilleren en betydelig opgradering, som kan høres.

Skrevet af / 16/11/2023 - 11:05
Argon Audio TT-4 Special Edition
Lasse Svendsen

Argon Audio kalder pladespilleren for en Special Edition, men ændringerne er ret subtile og har en pris. TT-4 Special Edition koster en hel del mere end den afspiller, den er baseret på, og bortset fra at den kommer i fem lag sort højglanslak, kan du ikke se forskel på denne og en almindelig TT-4.

Afspilleren er dog mærket Special Edition med sirlige sløjfede bogstaver, og filtmåtten er erstattet af en gummimåtte. Pladen er blevet dæmpet på undersiden for yderligere at reducere resonanser Den største forskel er i pickuppen. Argon Audio har erstattet Ortofon 2M Red med 2M Bronze, og det er et godt valg.

Læs også Et godt kup Selv om Argon ikke er kendt for pladespillere, kan de sagtens være med.

2M Bronze er en af Ortofons bedste Moving Magnet-pickupper i mellemtonen og giver et markant løft i lydkvaliteten i forhold til 2M Red. Bronze er også en smule dyrere og bidrager i høj grad til, at TT-4 Special Edition koster mere end en almindelig TT-4.

Pickuppen har bedre tolerancer end 2M Red. Den har ikke brug for så meget nåletryk for at spore optimalt og har en skarpere slibning, der er mere lineær og i teorien skulle trække mere af musikken og mindre af støjen ud af rillerne.

Ortofon 2M Bronze er en markant forbedring fra 2M Red. (Foto: Lasse Svendsen)

En anden ting: Med en Bronze-udgave har du mulighed for at opgradere til 2M Black, som er en basisvare med endnu bedre egenskaber.

Ellers er pladespilleren magen til TT-4. Det er et remdrevet design med elektronisk hastigheds-kontrol. Armen er den samme 8,8-tommers arm i aluminium beklædt med kulfiber, med et aftageligt pickup-hus. Armrøret er stabiliseret med ATS (Anisotropic Torsion Stabilizer), som dæmper resonanser i området 450-500 Hz. Indvendigt har armen en forbedret kabling til RCA-udgangen. Det indbyggede phonotrin til MM kan frakobles, hvis du foretrækker at bruge et andet phonotrin.

Det indbyggede phono-trin er kun til MM. (Foto: Lasse Svendsen)

Målinger

Afspilleren leveres med et støvlåg og aftagelige kabler, og pickuppen er formonteret i pickuphuset. Bortset fra at sætte gummistroppen på og placere pladen, skal du bare afbalancere armen med kontravægten og indstille nåle-trykket og anti-skating til 1,5.

Da vi testede TT-4, målte vi hastigheden til 33,56, hvilket gav en afvigelse på +0,69 procent. Det er ikke en stor afvigelse, og vi målte wow & flutter til lave 0,27 procent. TT-4 Special Edition er mere præcis, hastighedsafvigelsen er kun +0,07 procent, hvilket betyder en hastighed på 33,36 o/min. Wow & flutter er på den anden side lidt højere på 0,49 procent, men inden for området. Og på niveau med Rega Planar 3 50th Anniversary, som tilfældigvis koster det samme som TT-4 Special Edition.

Armen har faktisk højdejustering. (Foto: Lasse Svendsen)

Mere åbent lydbillede med markant fokus

Det betyder, at konkurrencen i denne klasse er hård. Rega-afspilleren er i øvrigt ikke den eneste, der spiller godt i samme prisklasse. Pro-Ject Debut Pro, Reloop Turn 5 og Technics SL100C er rigtig gode alternativer.

Læs også Hver en krone værd Her kan du gøre et pladespillerkup, hvis du er hurtig.

Reloop- og Technics-afspilleren kan leveres med samme pickup som TT-4 SE, begge har også klippestabilt direct drive, og Pro-Ject-afspilleren er lidt billigere.

Hvilken der er bedst, afhænger af, hvilken slags lyd du foretrækker, hvilken musik du spiller, og hvad der er vigtigst. Den dybeste og mest stabile bas findes i Technics SL-100C og Rega-afspilleren, men TT-4 SE viser, at vi havde ret i vores test af TT-4, hvor vi skrev:

”Armen er tydeligvis bygget til større opgaver end en Ortofon 2M Red, og den vil helt sikkert løfte lyden endnu mere med en bedre pickup, hvis du en dag vil opgradere.”

Elektronisk hastighedsomskifter. (Foto: Lasse Svendsen)

En TT-4 er en fremragende afspiller til prisen og et af de bedste køb i sin klasse. Specialudgaven med 2M Bronze giver lyden et hørbart løft.

Meget af det vi kender fra TT-4, findes også her. Den fyldige lyd med solid basgengivelse er blevet mere åben og bedre fokuseret på Special Edition med 2M Bronze-pickuppen. Der er mere af Jan Gunnar Hoffs klaverspil på Living, og der er mere dybde i lyden. På Dire Straits Love Over Gold er bækkenerne mere skarpt definerede, og guitarlyden er fyldigere.

Lyden er større, mere stabil, og der er en meget større grad af gennemsigtighed. Det kan mærkes på liveoptagelser som Pat Methenys Side Eye NYC. Her er der både kraftigere percussion og bedre dynamik i et bredere lydbillede.

Specialudgaven kommer med vigtige opgraderinger. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Med et overdådigt design og en bedre pickup er Argon Audio TT-4 Special Edition en bedre afspiller end den afspiller, den er baseret på. Man kan argumentere for, at man kan opgradere fra 2M Red til Bronze på en almindelig TT-4 og få et betydeligt løft i lydkvaliteten. Det er sandt, men det vil ikke spare dig penge. Faktisk vil det koste dig mere at opgradere end at købe en TT-4 SE til at begynde med. Som er en fremragende pladespiller, hvis eneste problem er, at konkurrencen i netop denne klasse er hård.

Karakter
Argon Audio TT-4 Special Edition
Premium

Lyd & Billede mener

Meget bedre pickup forbedrer lyden med større gennemsigtighed og flere klangfarver. Ser eksklusiv ud med fem lag sort lak. Det indbyggede phonotrin er kun til MM-pickupper.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top