8 bærbare DAB-radioer

 itemprop
8 bærbare DAB-radioer

Bærbare digitalradioer

En transportabel radio er ikke bare en uudtømmelig kilde til nyheder og underholdning, men også en glimrende streaming-højttaler.

I Norden har streaming taget over som det foretrukne medie til afspilning af musik. Millioner af os bruger mobiltelefonen som musikafspiller, enten med hovedtelefoner eller med musikken streamet til anlægget. Eller til en trådløs højttaler.

Derfor er det kun naturligt, at radioerne også har fået streaming. Ikke kun af radioudsendelser – der holder stand som det største streaming-medie – men også fra mobiltelefonen. For med Bluetooth kan man skifte fra sit yndlingsprogram til sin yndlingssanger eller -gruppe med et enkelt knaptryk. Derfor har de fleste radioer i dag indbygget Bluetooth, så de også kan fungere som trådløs højttaler for mobilen. Eller tablet’en.

En bonus ved streaming er, at man kan streame radio og podcasts via apps på telefonen og vælge og vrage blandt mere end 200.000 internet-radiostationer.

Der er rigtig mange radioer at vælge imellem. De fleste af dem har FM, DAB og DAB+, og i nogle tilfælde også netradio, Spotify Connect og Bluetooth.

 

Det har vi testet

I denne test har vi valgt bærbare, batteridrevne digitalradioer, der alle har trådløs streaming via Bluetooth.

Vi har lagt vægt på bærbarhed, brugervenlighed og lydkvalitet, men også på tilslutningsmuligheder. For det er rart at kunne koble et par hovedtelefoner til ud over at streame musik fra sin smartphone eller tablet. Næsten alle radioerne i testen kan desuden sluttes til stereoanlægget i stuen. Så får man endnu bedre lyd, og selv monoradioer giver i så fald stereolyd.

annonce

 

annonce

Hvad skal man kigge efter?

Det er lige så meget et spørgsmål om, hvad man skal lytte efter: God lyd ved tale eller musik. Tjek, at radioen har de tilslutningsmuligheder, du har brug for. Bluetooth til streaming, hovedtelefoner, ekstra højttalere eller line-udgang til anlægget.

Er den nem at bruge, og kan stationerne gemmes i en hukommelse? Kan den bruges med batterier? Er den lille nok til at være rigtig transportabel, og er den nem at bruge? Kan man se, hvad der sker på displayet, når radioen står i sollys ude på terrassen?

Oppslag I

Fire hurtige spørgsmål om DAB-radio

Hvad er DAB+?

annonce

DAB (Digital Audio Broadcasting) er digital broadcast af lyd. Kan også bruges til billeder og video, men den foreløbige protokol er digitale radioudsendelser. Komprimering af signalet muliggør datastrømme på op til 384 kbit/s, men det er sjældent, der sendes DAB over 160 kbit/s. Til sammenligning har en cd en datastrøm på 1411 kbit/s.

 

Hvad er der af fordele og ulemper ved DAB+?

En af fordelene ved DAB+ er muligheden for at sende mange frekvensblokke, hvilket giver større kapacitet i sendenettet end FM-radio. Den digitale overførsel giver ingen hørbar susen, selv ved meget lav signalstyrke. Der kan også laves programmer i egne sendeblokke i en kort periode, f.eks. OL-radio, VM-radio osv.

Der er plads til langt flere kanaler i DAB, og udbuddet kan derfor blive meget større end med FM. De fleste DAB-radioer har automatisk søgning og programmering af stationer med et knaptryk. Ligesom en FM-radio.

 

Hvordan er dækningen?

I Norge er DAB-dækningen næsten 100 procent af de beboede områder, og flere radiokanaler findes kun på DAB. I Danmark er den 95 procent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is på ubestemt tid. Men også i Sverige sælges der FM-radioer, som har DAB og DAB+, så de både kan bruges med det eksisterende FM-net og et eventuelt DAB-net.

Det er vigtigt, at man vælger en modtager med DAB+, for den anvender AAC+ kodning af lydsignalet, som teknisk set kan give bedre lyd end almindelig DAB, men DAB+ er ikke bagudkompatibelt med DAB uden plus. Derfor sælges de fleste radioer i dag med modtager til både DAB og DAB+ – ud over FM-radio.

 

Hvornår kan jeg smide mine FM-radioer ud?

Hvis du har god DAB-dækning, kan du trygt skifte dine gamle FM-radioer ud med DAB-radioer nu. Stort set alle radioapparater, der sælges i dag, har både DAB/DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet lukkes gradvis fra 2017 i Norge og 2019 i Danmark, så der er god tid. Husk at aflevere brugte radioer på en genbrugsstation eller i den forretning, hvor du køber dine DAB/FM-radioer.

Produkter i testen
 data-srcset
Med attraktivt design og god lyd gør denne model ikke Radionette-navnet til skamme.

Radionette Solist er en mellemstor bærbar radio med alle de vigtigste egenskaber intakt. Den er ikke blandt de mest avancerede, men har den obligatoriske FM- og DAB+ modtagelse kombineret med streaming fra smartphone via Bluetooth. Den har også bærehåndtag og genopladeligt batteri, og kan tage radiostationer fra både analoge og digitale sendere.

Radioen har store, tydelige knapper, et stort display og såre simpel betjening. Volumen- og indstillingshjulet i billig plastic er det eneste, der trækker ned på et ellers solidt kvalitetsindtryk.

Lyden skuffer heller ikke, og Solist giver et stort, fyldigt lydbillede. Måske ikke lige så detaljerigt og fokuseret som Tivoli PAL+ BT, men den har brugbar bas, og den dynamiske kontrast er meget bedre end på billigere radioer. Man kan både bruge den til nyheder, musik og streaming, uden at nogen vil rynke på næsen af lydkvaliteten.

Radionette Solist er lidt for stor til at tage med på tur, men til radiounderholdning i båden, på terrassen eller i sommerhuset er den fortræffelig til prisen.

 

Fakta
 • Bluetooth-streaming

 • FM/DAB+ radio
 • 15 timers batteritid
 • Pris: 1299 kr
  PlusRigtig god lyd og fin brugervenlighed til en rimelig pris.
  MinusLidt for stor til at være i tasken.
   data-srcset
  Store knapper og flot display kan ikke klare skærene for Sonys radio, der har for dårlig lyd.

  Sony XDR-S60DBP kan bruges med batterier, også genopladelige, men de medfølger ikke. De er imidlertid såre nemme at installere bag en lettilgængelig luge på bagsiden. Enkelhed er nøgleordet her. Store knapper og et stort, tydeligt display gør Sony-radioen til en af de nemmeste i brug. Man kan se, hvilken radiostation der spiller, selv når man sidder langt væk.

  Radioen har de mest almindelige tilslutninger samt fem programmérbare stationsvalg, og det er let at streame musik via Bluetooth. Det eneste, der mangler, er et håndtag, som ville have gjort den lidt kraftige radio nemmere at tage med sig.

  Men spørgsmålet er, om man overhovedet gider have den med. Den lyder nemlig ikke særlig godt. Ligesom radioerne fra POP og Pure er lyden for tynd, for basfattig og for farveløs. Dynamikken er flad, og lyden bliver hurtigt skinger, når man skruer op. Uanset lydkilde. Den ser bedre ud, end den spiller.

  Og det opsummerer XDR-S60DBP perfekt. Lyden er ikke dens stærkeste side, og hvis man skal have en radio, er det vel for at lytte.

  Fakta
 • Bluetooth-streaming

 • FM/DAB+ radio
 • Pris: 899 kr
  PlusEn af de nemmeste radioer at bruge.
  MinusSvag dynamik og tynd lyd.
   data-srcset
  POP Duo
  Til prisen burde denne stereoradio fra POP være et kup. Det er den ikke.
   data-srcset
  Pure Evoke D2 Mio
  Pure kan lave digitalradioer bedre end de fleste, men selv de bedste kan ramme ved siden af.
   data-srcset
  Pinell GO+
  Pinells radio kan spille højere, end den ser ud til, og er en fremragende bærbar højttaler til musik-streaming.
   data-srcset
  Sandstrøm Juice Portable
  Den lille radio med det rammende navn kan spille i over et døgn, før batteriet skal oplades igen.
   data-srcset
  Sangean WFR-29C
  Sangeans model er især til dem, der kan lide at høre udenlandske radiostationer.
   data-srcset
  Tivoli Audio PAL+ BT
  De små Tivoli-radioer skuffer sjældent. Med testens bedste lyd bliver det heller ikke denne gang.
   Har du noget at tilføje?
   Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

   1
   Leave a Reply

   0 Comment threads
   0 Thread replies
   0 Followers
    
   Most reacted comment
   Hottest comment thread
   0 Comment authors
     Subscribe  
   newest oldest most voted
   Notify of

   Alternativ till 8 bærbare DAB-radioer

    data-srcset

   Rejseradioen fra norske Tivoli er blevet opgraderet, men er det nok at holde konkurrenterne nede?

    data-srcset

   Bedre lyd får du ikke i denne klasse, men batteriet er latterlig dyrt.

    data-srcset

   Pures radio er et godt valg for dem, der har brug for et håndtag. Men husk at købe batterier.

    data-srcset

   Hvad Genevas kompakte radio mangler i funktioner, vinder den ind igen på lyden.

   (Foto: Producent)

   Pinell Supersound lever op til sit navn med bedre lyd end konkurrenterne.

   (Foto: Producent)

   Det kompakte anlæg fra Pinell er det bedste i sin klasse.

   (Foto: Producent)

   Sonoros anlæg er et godt valg for alle, der vil have alt på ét sted, så længe man er klar over begrænsningerne.

   (Foto: Producent)

   Tivolis anlæg har alt, hvad de fleste ønsker sig, men også nogle mangler.

   (Foto: Producent)

   Amerikanske Emotiva udfordrer NAD og Rotel i no-nonsense-klassen.

   (Foto: Producent)

   Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

   (Foto: Producent)

   Radio kan man lytte til hvor som helst, og det bedste er, at det er gratis at høre radio.

   Scroll til toppen