: Test af bordradioer

Du skal have ny radio

Her er ti radioer, der har alt, hvad du har brug for, så du kan finde den, der passer bedst til dig.

Den traditionelle radio er for længst blevet digital og agerer samtidig trådløs højttaler for mobilen. Dermed får man FM, DAB-radio og Spotify i én og samme enhed og et mangedoblet udvalg af radiostationer. Med Bluetooth indbygget kan du skifte fra dit favoritprogram i radioen til din yndlingsartist på Spotify, Deezer eller Tidal med et knaptryk.

Der er rigtig mange radioer at vælge imellem. De fleste har FM, DAB (Digital Audio Broadcasting), DAB+ og Bluetooth. Nogle kan også kobles trådløst sammen med andre højttalere, så man kan høre samme musik i flere rum – såkaldt multirum – men det gælder som regel kun de dyrere.

De allerbilligste er for simple til at have andet end grundlæggende funktioner. Desværre har de ofte også dårlig lyd, og her har vi i stedet valgt nogle lidt dyrere modeller i håb om at finde noget guld imellem dem.

Det har vi testet

I denne test har vi valgt ti digitale radioer til mellem 1.800 og 3.000 kroner. De har meget tilfælles, såsom trådløs Bluetooth-streaming, app-betjening og knapper, man kan trykke på, når mobilen er ikke inden for rækkevidde. Vi har fravalgt de billigste radioer og i stedet taget producenternes lidt dyrere modeller med, fordi de har flere funktioner – og forhåbentlig også bedre lyd.

I testen har vi lagt mest vægt på brugervenlighed og lydkvalitet. De skal være lette at bruge og levere god lyd på både tale og musik. Nogle af radioerne i testen kan kobles trådløst til ekstra højttalere. Så kan man vælge imellem stereo, hvis de ikke har dét, eller multirum.

Kun DAB+ i Danmark fremover

De landsdækkende danske radiostationer – både public service-stationerne og de kommercielle – overgår til DAB+ den 1. oktober i år. Det betyder, at radioer, der kun har DAB (uden plus), fremover vil være ubrugelige. Det drejer sig typisk om modeller fra før 2012.

Der er altså ekstra god grund til at anskaffe sig en DAB+ radio, hvis man ikke allerede har en!

Tjek om du kan tage DAB+

Er du usikker på, om din ældre DAB-radio kan modtage DAB+, så find DR’s regionale P4-kanal. Hvis du kan høre den, kan du også modtage DAB+. En del stationer vil dog skulle indstilles på ny.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Prisbillig stereoradio

Hama-radioen er godt udstyret og ser ud til at være et godt køb.

Lyd & Billede mener

Upåklagelig betjening med app og fjernbetjening. Rigtig godt udstyret til prisen.
Bleg farveskærm, tynd lyd og for lidt bas.
Wi-Fi-streaming FM/DAB/DAB+ radio Internetradio Ethernet netværkstilslutning Spotify Connect 10 forhåndsindstillinger Farveskærm App-betjening Web: tura.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1799 kr

Den stilige Hama-radio er ikke alene godt udstyret med netværk og internetradio; den kan også betjenes med radio-app’en UNDOK og har Wi-Fi, Ethernet og netradio integreret.

En praktisk fjernbetjening medfølger, og med testens laveste pris er der ingen tvivl om, at man får meget udstyr for pengene. Radioen har endda vundet priser i udlandet, så forventningerne er ikke ligefrem beskedne.

Opsætning og betjening er relativt simpelt, men farveskærmen på 2,8 tommer er næsten ulæselig, så bleg er den. Hama har valgt at placere højttalerne på siden for at få et godt stereoperspektiv – rart at vide, hvis man har tænkt sig at placere den i reolen!

Som radiomodtager er den glimrende, og det samme kan siges om den daglige betjening, men lydkvaliteten ligger langt under, hvad man bør kunne forlange i denne prisklasse. Der er nærmest ingen bas, og selv om DIR3110 kan spille rimelig højt, er lyden slet ikke medrivende. Mellemtonen er farvet, vokaler og instrumenter lyder tyndt, og der er næsten ingen klangbund.

Hama DIR3110 er desværre ikke værd at anbefale, trods den laveste pris i testen.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

For nemheds skyld

Roberts’ radio er let at betjene og godt udstyret.

Lyd & Billede mener

Veludstyret radio med Wi-Fi og mulighed for batteridrift.
Slap dynamik og uldent lydbillede. Mangler Bluetooth.
Wi-Fi-streaming FM/DAB/DAB+ radio Internetradio Spotify Connect Ethernet netværkstilslutning 5 forudindstillinger Farveskærm Fjernbetjening Web: robertsradio.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 299 euro kr

Engelsk Roberts er bedst kendt for deres retro-radioer med stiltræk fra 1950’erne, så Stream 93i udgør noget af en kovending. Det mere tidsrigtige design suppleres af en lang liste med funktioner, der ikke er så almindelige i denne klasse, såsom Wi-Fi-streaming og netværksradio, ud over FM og DAB+. Men ikke Bluetooth, der er ekstraudstyr til Stream 93i.

Den kan betjenes med UNDOK-app’en eller fjernbetjeningen og har farveskærm og tydeligt mærkede knapper og indstillingshjul. Selv om der er bærehåndtag, har den ikke batteridrift, men man kan få en batteripakke som ekstraudstyr.

Roberts’ radio har stereohøjttalere med en bashøjttaler bagpå. Det giver et fyldigt lydbillede, der fungerer godt på både tale og musik, men man bliver ikke blæst bagover af den. Den kan f.eks. ikke spille særlig høj – så smid ikke anlægget ud! – og lyden er heller ikke specielt spændende. Der mangler både detaljer, fokus og balance, og lydbilledet virker uldent og tamt. Man burde kunne forlange mere til prisen.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Digitalt tivoli

Tivoli Audio har digitaliseret deres klassiske radiomodtager med succes.

Lyd & Billede mener

Stiligt design, god byggekvalitet og multirumsunderstøttelse.
Mørk og indelukket lyd, der ikke ligefrem sprudler.
Wi-Fi og Bluetooth-streaming FM/DAB/DAB+ radio Multirum Spotify Connect, Tidal, Deezer App-betjening Aftagelig antenne Web: tivoliaudio.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2705 kr

Tivoli Audios radio er den digitale udgave af succesen Model One. Den har fået nyt design med skærm og app-betjening, pakket ind i et kompakt trækabinet. Man kan både streame via hjemmenetværket og Bluetooth, og Model One Digital er en af de få i testen, der understøtter trådløst multirum. Man kan også tilslutte en ekstra højttaler og få stereolyd.

Også plus for aftagelig antenne, generelt god kvalitetsfølelse og understøttelse af streaming-tjenester i Tivoli-app’en.

Det tager lidt tid at sætte Tivoli-radioen op, hvis man vil have den koblet til Wi-Fi. Derefter er betjeningen dog forholdsvis enkel. Aluminiumringen rundt om skærmen fungerer som indstillingshjul, hvor man kan lave forhåndsindstillinger.

Hvis man bruger app’en, får man adgang til en equalizer, så man kan justere lydkvaliteten. Det er godt, for lige ud af æsken ikke er lyden ikke alverden. Klangen er mørk og indelukket, og der er ikke så meget fokus på detaljer, at tale og instrumenter kommer særlig tydeligt frem. Bassen er dog medrivende nok til, at det hænger sammen, men vi havde ventet mere af Tivoli.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Fræk charmør

Sangeans radio spiller sejere, end den ser ud, og er nem i brug.

Lyd & Billede mener

Sej og medrivende lyd med potent bas, god brugervenlighed og letlæst skærm.
Lyden er farvet, og radioen forvrænger, når man skruer op.
Bluetooth-streaming FM/DAB/DAB+ radio 20 forudindstillinger Aftagelig antenne Web: sangean.eu

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Radioen fra Sangean er blandt de mindste i testen. Alligevel har den stereohøjttalere under den aftagelige front og en rektangulær bas-enhed på undersiden. Den kan styres med den medfølgende fjernbetjening og har alle knapper og indstillingshjul på toppen.

Den brede skærm er let at læse på afstand, og radioen er såre simpel i brug. Den har ikke testens længste udstyrsliste, men med FM, DAB+ og Bluetooth-streaming burde den dække de flestes behov for en bordradio.

Det slanke kabinet og de små højttalere indbyder ikke just til øredøvende party-volumen, men den spiller forbløffende sejt i forhold til størrelsen. Sammenlignet med Jensen-radioen mangler der lidt på funktioner, men næppe noget på lyden.

Bas-enheden på undersiden kan både høres og føles. Det vibrerer godt i hylden nedenunder, når man skruer op, men man bør holde sig inden for rimelighedens grænser. For selv om bassen er potent, og mellemtonen både klar og fokuseret, øges forvrængningen kraftigt ved høj volumen. Bortset fra det er det en vellydende bordradio med stereo, der er prisen værd.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Mikroanlæg med stor lyd

Med alting i ét kabinet er Tinys mikroanlæg et fristende alternativ.

Lyd & Billede mener

Potent bas og livligt lydbillede, der formår at engagere. Fin udførelse og veludstyret.
Ingen digital lydindgang til tv, og mellemtonen lyder farvet.
Bluetooth-streaming DAB+/FM/internetradio Cd-afspiller, Spotify Connect Farveskærm 10 forhåndsindstillinger App-betjening Web: ttmicro.no

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2990 kr

Testens eneste radio med cd-afspiller, Tiny Stereo Wide, lever op til sit navn og spiller både højt og fint. Mikroanlægget har stereohøjttalere og en bas-enhed på undersiden, der giver fyldig lyd og kraftig bas. Den har selvfølgelig Bluetooth-streaming og Spotify Connect, og kan styres med fjernbetjeningen eller UNDOK-app’en. En 2,8 tommers farveskærm viser meget information, og radioen er let at bruge.

Lydbilledet er større, end den fysiske størrelse tilsiger. Mellemtonen har dog nogle betoninger, der høres som farvning på strygere, klaverer og vokaler, og der er ikke meget luft i diskanten. Men lyden er stor og fyldig nok til, at Stereo Wide kan fungere fint i stuen eller i sommerhuset, også til en forfest.

Lydkarakteren egner sig bedre til pop, rock og populære spillelister på Spotify eller Tidal og er ikke så overbevisende på f.eks. Miles Davis eller Mahler. Men hver sin smag, også her, og de fleste vil næppe blive skuffet over det livlige og medrivende lydbillede fra Tiny Audio Stereo Wide.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Kraftfuld stereoradio

Jensens kompakte stereoradio imponerer med potent bas og nem betjening.

Lyd & Billede mener

Stort lydbillede og rigeligt med bas og engagement.
Lyssvag skærm, dæmpet detaljegengivelse og farvet mellemtone.
Wi-Fi og Bluetooth-streaming FM/DAB/DAB+ radio Farveskærm 20 forudindstillinger Web: jensenscandinavia.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Jensen Buddy Stereo er lille af en stereoradio at være, men er bedre til rock end de fleste. Den leveres med fjernbetjening og virker solidt bygget. Radioen er tungere, end den ser ud, og de små stereohøjttalere får hjælp af en bashøjttaler på undersiden af det fine træfinérkabinet.

Den er relativt nem i brug, så længe man anvender fjernbetjeningen. Førstegangsopsætningen er meget lig de fleste andre digitalradioer, vi har testet, og Wi-Fi-tilslutningen kræver en del knaptryk, før man er på.

Lyden er generelt god med rigelig bas takket være den ekstra bashøjttaler, og Jensen har været så smarte at vinkle radioen lidt opad. Det giver et lidt klarere lydbillede, når den står på en hylde. Men lyden er også farvet, især i mellemtonen, hvor stemmer pakkes lidt ind i vat, og visse detaljer går tabt i det fyldige og basglade lydbillede.

Jensen-radioen er måske ikke den bedste til kritisk lytning, men er en af de bedste til rock og pop. Det er bare at skrue op for lyden og glæde sig.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Den bedste småradio

Her er det ikke kun lydkvaliteten, der overbeviser. Udførelsen er også en tand bedre end konkurrenternes.

Lyd & Billede mener

Stilrent design og upåklagelig lyd fra en gennemført radio.
Kun bærbar med separat batteripakke, som er ekstraudstyr.
Bluetooth-streaming FM/DAB/DAB+ radio USB-opladning Batteri koster ekstra Web: jk-selection.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2199 kr

En af testens mindste er en fiks, men ikke transportabel radio. Man kan dog få en separat batteripakke til ca. 500 kroner, som hægtes på bagsiden af radioen og giver 12-15 timers spilletid på en opladning.

Ruark R1 Mk3 er en temmelig lille DAB+ radio med Bluetooth til trådløs streaming, men den forsvarer sit prisskilt med mere gennemført kvalitet. Såsom trækabinet eller stofbetræk og solide knapper, der gør ejerglæden og brugervenligheden høj. Den har en letlæselig skærm og store knapper, der gør den nem at bruge.

Med Bluetooth er R1 Mk3 også en god streaming-højttaler, og som radio lyder den lille sag forbløffende godt. Lyden er klar og åben, der er rigeligt med bas for en så lille enhed, og tale gengives klokkeklart. Det samme gælder musik, hvor lydbilledet er fyldigt og klangrigt. Sammenlignet med Tivoli Audio Model One Digital er lyden klarere og mere åben med bedre fokus på detaljer.

Ruark R1 Mk3 er ikke billig, men den både spiller bedre og ser bedre ud end andre småradioer på markedet.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Et komplet anlæg

Med den mest komplette radio viser Radionette, hvorfor de bliver ved med at klare sig godt i tests.

Lyd & Billede mener

Rigtig god lyd, spiller højt og tydeligt, og er godt udstyret.
Kan lyde lidt tyndt, og knapperne er for bløde at trykke på.
Bluetooth-streaming FM/DAB/DAB+ radio Internetradio Optisk lydindgang 30 forudindstillinger Farveskærm Fjernbetjening Web: elgiganten.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Stereoradioen fra Radionette er ikke alene den største i testen, det er også en af de mere avancerede med internetradio, FM, DAB+, Bluetooth og lydindgang. Der medfølger en fjernbetjening, som styrer næsten alt på radioen. Duett er i øvrigt let at betjene, men knapperne er alt for bløde og skal ofte trykkes hårdt ind, før der sker noget. Bortset fra det er der ikke meget at trække ned for.

Den har også optisk lydindgang, så man kan slutte tv-lyden til og bruge Duett som højttaler. Radionettes radioer gør det ofte godt i tests, og den her er ingen undtagelse.

Lydkvaliteten er ofte Radionettes styrke. Her sørger to højttalere for fyldig stereo og ikke mindst klar lyd. Mange digitale radioer lyder uldent, men Duett er blandt de bedst fokuserede, ikke mindst på tale. Den er heller ikke ligefrem dumpet på musik.

Lidt fyldigere bas havde dog været godt, og mellemtonen kan være lidt tynd på vokaler, men Radionette Duett er rytmisk medrivende, og detaljer kommer rigtig godt frem i det store lydbillede. En radio til musikentusiaster.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Pure Evoke H6
Pures radio er nem i brug og kan anvendes med batterier.
Geneva Classic S
Geneva-radioen kommer i flot træfinér, der hinter lidt om lyden.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Vejl.pris 41995 kr Analog forstærker med digitale tricks

  Pro-Ject X2

  Vejl.pris 8990 kr Analog vinylvinder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.