Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Western Digital My Cloud

Lille sky til skrivebordet

Kan man have cloud storage derhjemme? Det mener Western Digital, som vil give dig adgang til dine filer overalt.

Skrevet af / 21/03/2014 - 14:17
Western Digital My Cloud
John Alex Hvidlykke

Du kan få din egen, private cloud-server i stedet for at betale en formue for lagerplads i “skyen”. Det er løftet fra harddisk-producenten Western Digital med deres My Cloud-disk.

Det lyder som en fristende – men måske lidt overdrevet – beskrivelse af, hvad der i hvert fald ved første øjekast ligner en ganske almindelig netværks-harddisk.

My Cloud er på størrelse med en paperback-murstensroman, men er i modsætning til paperbacks udstyret med en flerfarvet indikatordiode på forsiden og stikforbindelser til Ethernet, USB 3.0, strøm samt wirelås på bagsiden. Kabinettet er i hvid plast, og der er godt med ventilationshuller på bagsiden og toppen. Disken er stort set lydløs, og den bliver kun håndlun.

Den er sådan set pæn og diskret nok til at kunne stå fremme, men der er på den anden side ingen fornuftig grund til at anbringe sin sikkerhedskopi lige ved siden af computeren.

Som NAS-disk (Network Attached Storage) skal My Cloud naturligvis kobles på husets netværk. Det sker med Ethernet-kabel. Der er desværre ikke Wi-Fi indbygget. Det ville ellers have været et stort plus i vores øjne. Dels pga. magelighed, dels fordi trådløs forbindelse ville gøre det muligt at gemme disken helt af vejen i et skab eller lignende, uden afslørende netkabler i tilfælde af indbrud. Endelig kunne trådløs opkobling have gjort det muligt at koble disken direkte sammen med andre trådløse enheder for simpel backup.

Ligesom andre NAS-diske indeholder My Cloud en lille Linux-baseret computer, der fungerer som filserver, og som desuden i dette tilfælde giver adgang til filerne via internettet.

Bagsiden indeholder det nødvendige – og kun det. Netværksstik, strømstik og USB 3.0 til at tilslutte en ekstra disk, hvis de 2 terabyte ikke rækker. Der er også låsehul til en wirelås.
Bagsiden indeholder det nødvendige – og kun det. Netværksstik, strømstik og USB 3.0 til at tilslutte en ekstra disk, hvis de 2 terabyte ikke rækker. Der er også låsehul til en wirelås.

Ibrugtagning er forholdsvis smertefrit – også selv om du ikke er fuldbåren netværksnørd. Det tager et kvarters tid at få My Cloud sat op og indlemmet i husets netværk. For at få adgang til disken via internettet skal der oprettes en brugerkonto på disken og installeres et program på computeren. Det er ikke super intuitivt, men lettere end at gøre det samme med en almindelig netværks-harddisk. Med en app kan man også få adgang til disken fra smartphone og tablet.

Herefter er det bare at tage disken i brug og begynde at kopiere filer ind på dens rummelige lager. Da filerne skal kopieres over netværket, kan overførslen være noget langsommelig, hvis du ikke har gigabit-netværk overalt.

Som NAS-disk betragtet er der ikke meget at bemærke til My Cloud. Disken virker, og den modtager og serverer filer forholdsvis stabilt og pålideligt. Hvis der opstår problemer, sender den en mail, der f.eks. fortæller, at strømmen har været afbrudt. Den sender også besked, når firmwaren er blevet opdateret, hvilket skete automatisk adskillige gange i testperioden. Disken gik på intet tidspunkt ned, men den var til tider svær at komme i kontakt med og krævede genstart, før filerne atter var tilgængelige.

My Clouds evne til at stille filer til rådighed via internettet var det dog så som så med. Det virkede kun i omkring halvdelen af tilfældene, og især adgang via smartphone gav problemer og meget lang svartid. Det kan dog hænge sammen med, at det var et temmelig stort antal filer, der blev delt over nettet.

Cloud-storage eller varm luft?
Men er My Cloud så en rigtig cloud-disk, eller er det bare en ekstern harddisk, som har været i nærkontakt med en markedsføringsafdeling?

I lighed med “ægte” cloud-storage er filerne tilgængelige, uden at du er fysisk forbundet med netværket. Og overførslen er langt hurtigere end f.eks. Dropbox.

Hvad der til gengæld mangler fuldstændig, er sikkerhed. I et cloud-computing center findes der normalt en stab af medarbejdere, der sørger for at holde alting kørende i døgndrift og jævnligt tage sikkerhedskopier, hvis noget skulle gå galt. Den slags muligheder er ikke med i pakken. Hvis My Cloud-disken bliver stjålet, crasher, eller huset brænder, er dine data forvundet for altid.

Det er et skridt i den rigtige retning, at der er et hul til en såkaldt Kensington-lås, dvs. en wirelås af den type, der bruges til at tøjre bærbare computere til bordet. Hvor lang tid den kan modstå en beslutsom tyv, er dog tvivlsomt.

Konklusion
Løfterne om cloud-storage til hjemmebrug skal tages med et gran salt. Dine filer er – i et vist omfang – tilgængelige via internettet. Men når det gælder beskyttelse mod uheld og alverdens ondskab, er disken lige så udsat som enhver anden harddisk.

Til gengæld er Western Digital My Cloud en ganske udmærket og veldesignet lille NAS-disk, som i sig selv er pengene værd. Faktisk koster den ikke meget mere end en almindelig ekstern USB-harddisk på samme størrelse. Og så gør det kun sagen bedre, at du får en række features “gratis” med.

Home mener

Kan man have cloud storage derhjemme? Det mener Western Digital, som vil give dig adgang til dine filer overalt. Der er ingen trådløs forbindelse, så disken skal altid være kabelforbundet til netværket. “Cloud”-forbindelsen via internettet er ikke altid stabil.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Lyd & Billede
Scroll to Top