Search
Generic filters

: Gaming laptops

LAN-partyets kongerække

Hvilken spilcomputer kan få dig levende ud af kampen på lørdag? Vi har testet seks af de vildeste maskiner netop nu.

Glem alt om spilkonsoller, som du sætter til fjernsynet. Deres indmad er slet ikke kraftig nok til at trække tunge spil i en tilpas høj opløsning og hastighed. Rigtige gamere spiller på pc!

Desværre betyder pc-gaming også oftest, at du er bundet til et stort, tungt og larmende kabinet, der kan huse den kraftigere hardware. Selvsamme hardware fylder og larmer grundet heftig varmeudvikling, hvilket man i stationære maskiner kan komme til livs med vandkøling og store blæsere.

Men hvad nu hvis man ikke gider have en stor, strømslugende kasse stående, allerede er glad for at kunne have tingene med sig og egentlig bare gerne vil kunne spille og arbejde på én og samme maskine? Så bør man overveje en gaming-laptop.

Flere firmaer bejler til de bærbare spilleres gunst, og udvalget er større end nogensinde før. Desværre kommer man her til at gå på kompromis på nogle områder.

Kompakt er dyrt: Maskinen kommer pga. sin størrelse til at koste betydelig mere end en stationær i samme klasse.

Læs: Lav og lækker luksus

Det mindre kabinet gør også, at det er sværere for processoren og især grafikprocessoren at komme af med varmen. Det betyder masser af blæserkøling – fra små, hurtige, støjende blæsere.

Og sidst, men ikke mindst er de fleste bærbare alt-i-én-løsninger, hvor alt er integreret i bundkortet, og der er ingen eller ringe mulighed for opgradering af komponenterne, særlig grafikkortet.

Kan du leve med disse begrænsninger, er der alligevel meget godt at komme efter. Vi har testet seks forskellige bærbare, der alle har det tilfælles, at de både kan bruges som arbejdshest og gaming-laptop. Alle er de udstyret med nyere Core i7-processorer fra Intel, masser af ram samt grafikkort fra Nvidias seneste GeForce GTX 10-serie. Priserne er derefter.

Men lad os vende tilbage til indledningen. Hvorfor overhovedet bruge pc’en til spil? Det er der et par rigtig gode grunde til:

Billedhastigheden

En særdeles vigtig faktor, når vi taler gaming, er billedhastigheden, kaldet fps (frames per second). Hvis grafikken hakker, ser det ikke alene dårligt ud. I 3D-skydespil er det den visse død. De fleste nye pc’er har rigeligt med processorkraft og ram. Flaskehalsen i dag er det indbyggede grafikkort, også kaldet GPU (Graphics Processing Unit). Har man et kraftigt grafikkort, er man allerede langt og kan i mange tilfælde kun hente lidt ved at smide ekstra ram ind.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Opløsning

Hvor den nyeste konsolgeneration endnu ikke har sat sig stabilt på Full HD, fordi indmaden simpelthen ikke er kraftig nok, medmindre man nøjes med 30 fps, er pc-spillerne bedre vant med Full HD og 60 fps. Faktisk er vi allerede godt i gang med højere opløsninger og på vej mod 4K. Men der er stadig et stykke vej til netop 4K, og det kræver mere end et enkelt GeForce GTX 1080-grafikkort (den nuværende topmodel fra Nvidia) at trække de nyeste spil i UHD.

Af samme årsag undrer det os lidt, at flere af testens bærbare er udstyret med paneler, der har langt højere opløsning end 1080p, men med grafikkort, der ikke kan levere en tilfredsstillende frame-rate i disse opløsninger. Vil man game i 4K, anbefaler vi som minimum et GeForce GTX 1080 Ti eller evt. to styk GTX 1080. Med disse løsninger er laptops p.t. udelukket – i hvert fald hvis man ser bort fra de helt ekstreme maskiner, der er lige så svære at bære, som de er at betale.

Spillene har ændret sig

Heldigvis er der andre måder at opnå en tilfredsstillende hastighed på den bærbare på, nemlig ved at justere spillenes grafiske indstillinger. Her er der sket meget de sidste ti år. Hvor der engang var en verden til forskel på de laveste og de højeste grafiske indstillinger i et spil, er forskellene i dag langt mere subtile og skal ses i detaljerne.

Den primære årsag til dette skal findes i den kraftigere hardware. Når du skruer op på Very High og Ultra, får du højere opløsning på teksturer, blødere og flottere skygger, afrundede kanter (anti-aliasing) osv. Normalt skruer vi alt op på max, når vi tester en gaming-pc, men her har vi igen måttet gå lidt på kompromis. Heldigvis forringes billedkvaliteten ikke synderligt, og kun for de allermest krævende vil dette være afgørende.

Bærbar vs. slæbbar

Vi kalder dem bærbare, men et par af testens maskiner både vejer og fylder mere, end hvad man vil forbinde med en moderne bærbar. Læg dertil, at flere af dem slet ikke yder optimalt, hvis de ikke har konstant strømtilførsel, og det er mere rimeligt at bruge betegnelsen flytbar.

Årsagen hertil er grafikkortet, der enten slet ikke kan få nok kraft ud af det indbyggede batteri eller også simpelthen ville dræne det på ingen tid, hvis det fik lov til at prøve. Igen et kompromis, man skal tage med, når vi befinder os i denne sværvægtskategori.

Jamen hvad nu hvis jeg ikke spiller?

Hvis du slet ikke er interesseret i spil, men alligevel har læst med helt hertil, kan monstermaskinerne heldigvis også bruges til andet. De er for det første moderne pc’er i den absolutte spitzenklasse, der klarer selv de tungeste regneopgaver uden at få sved på chipsættet. Det gør de i kraft af top-processorer og gavmilde mængder af ram. Men da grafikkortet stort set ikke udnyttes til almindelig Windows-grafik, svarer det til at anskaffe en Ferrari alene for at køre ned til bageren på hjørnet.

Der, hvor de til gengæld kommer til deres ret, er med grafik- og videoprogrammer, der er lavet til at udnytte råstyrken i GPU’en. Det gælder f.eks. Adobe Creative Suite-programmerne. Hvis det er grunden til (eller undskyldningen for) at anskaffe en gaming-pc, bør du kigge efter en, der samtidig har QHD- eller 4K-opløsning på skærmen.

Luksusflyder til spil

Lækker skærm og slankt design gør MSi’en til en lækker, men kostbar fornøjelse.

Lyd & Billede mener

Kraftig hardware i superslank indpakning. Processor, drev, tastatur og lyd er alt sammen hentet fra øverste hylde.
Kun GeForce GTX 1060-kort. Du kan godt finde hurtigere maskiner til samme pris, men så bliver de større og tungere.
Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ quad-core (8 tråde)
Skærm: 17,3” Ultra HD, 3840 x 2160 @ 60 Hz
Hukommelse: 16 GB ram / 512 GB SSD, 2 TB HDD
Grafik: Nvidia GeForce GTX 1060 m. 6 GB ram
Styresystem: Windows 10
Mål og vægt: 41,2 x 2 x 28,5 cm / 2,3 kg
Integreret HD-webcam, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.1,
Gigabit Ethernet, USB-C (Thunderbolt), 3 x USB 3.0,
Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ud, mikrofonindgang,
lyd ind/ud, kortlæser
Pris: 19.690 kroner
Web: msi.com

Benchmarks
Geekbench 3: 13.514 (multi-core),
3.203 (single-core)
Basemark 3.0: 562,88
3DMark 15: 9.714
3DMark Time Spy: 3.761
Cinebench R15: 94,55 fps / 726 cb
HDTach: 1.393 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 1:25 timer

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19690 kr

Af ydre svarer MSi GS73VR fint til Stealth-navnet. Den sorte, slanke aluminiummaskine er næsten diskret nok til at kunne tages med til et forretningsmøde. Hvis man ser bort fra det lysende røde dragelogo og det RGB-belyste tastatur.

GS73VR er udstyret med et Nvidia GeForce GTX 1060 grafikkort med 6 gigabyte video-ram. Skærmen har 4K Ultra HD-opløsning (3840 x 2160 pixel). Processoren er nyeste version af Intels Core i7-processor på 2,8 GHz. Der er 16 gigabyte ram og både en fysisk harddisk på 2 terabyte og en hurtig SSD på 512 gigabyte. Af andre hardware-lækkerier kan nævnes tastatur fra SteelSeries og lydkort med ESS Sabre DAC.

Skarp skærm

4K-skærmen er en ubetinget fordel til grafik og video. Nyere 3D-spil kan i princippet også blive ekstra realistiske. Men 4K-billedet kræver fire gange så meget datakraft at animere som et HD-billede.

Tastaturet er hurtigt og følsomt, og RGB-belysningen kan programmeres til alt fra en diskret glød til et blinkende disko-farveorgie. Og selv om grafikkortet er i den næsten betalelige ende af skalaen, er der kræfter nok til at spille de fleste spil i superskarp kvalitet. Det er dog en fordel at løfte bagenden af computeren lidt, så der er fri adgang til luftindtaget på undersiden. For maskinen bliver varm, når den kommer på 3D-arbejde!

Benchmarks

MSi GS73VR er udstyret med Nvidias GeForce GTX 1060 grafikprocessor. Det er nyeste generation, men ikke topmodellen. Med en 3DMark Time Spy-score på 3.761 viser MSi’en, at den kan klare selv nye spil. Men den ligger stadig et godt stykke under Asus og Acer.

De mere generelle tests Basemark 3.0 (score 562,88) og Cinebench R15 (94,55 fps/726 cb) vidner om, at vi har at gøre med en maskine, der klarer henholdsvis web-browsing og grafikrendering udmærket, men ikke specielt meget bedre end andre i7-maskiner. Det samme gælder Geekbench, hvor GS73VR’s resultat er 3.203 og 13.514 i hhv. single- og multi-core. Det indbyggede SSD-drev er til gengæld virkelig hurtigt.

Endelig viser batteritesten Futuremark Peacekeeper, at en hurtig processor og en stor, lysstærk skærm på en letvægtsmaskine ikke er opskriften på lang brugstid væk fra stikkontakten. En time og 25 minutter tog det at dræne batteriet. Det er i den korte ende, selv for spilcomputere.

Konklusion

At lave en bærbar, der kan bruges til både gaming og civil brug, er en balancegang. Men MSi GS73VR klarer den, selv om prof-gamere vil rynke på næsen over at skulle nøjes med det tredjehurtigste grafikkort på markedet. Man kan godt få endnu større grafikmuskler til samme pris. Men det koster på vægten.

I realiteten svarer ydelsen stadig til, hvad man for et år siden fandt i de absolut kraftigste bærbare. Det betyder, at alt undtagen de allernyeste spil bør køre glat. Tilhører man til gengæld den lille elite af virkelig seriøse spillere, vil man vælge en maskine, hvor en større del af ressourcerne er brugt på grafikken.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Pantersort rovdyr

Acers bud på en dræbermaskine oser af luksus og æder dine spil til morgenmad.

Lyd & Billede mener

Gennemført lækkert bygget monstermaskine med den hurtigste grafikprocessor, penge kan købe i dag.
Den er stor, den er dyr, den er tung. Og trods et gigantisk strømforbrug er den kun næsthurtigst i testen.
Processor: 2,9 GHz Intel Core i7-7820HQ quad-core (8 tråde)
Skærm: 17,3” HD, 1920 x 1080 @ 60 Hz
Hukommelse: 32 GB ram / 512 GB SSD, 1 TB HDD
Grafik: Nvidia GeForce GTX 1080 m. 8 GB ram
Styresystem: Windows 10
Mål og vægt: 42,3 x 4,5 x 32,2 cm / 4,5 kg
Integreret 720p webcam, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.1,
Gigabit Ethernet, USB-C (Thunderbolt), 4 x USB 3.0, USB 3.1, HDMI, lyd ind/ud, kortlæser
Pris: 23.995 kroner
Web: acer.dk

Benchmarks
Geekbench 3: 14.352 (multi-core), 3.496 (single-core)
Basemark 3.0: 1.352,68
3DMark 15: 14.307
3DMark Time Spy: 6.599
Cinebench R15: 108,44 fps / 764 cb
HDTach: 605 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 1:04 timer

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 23995 kr

Vi har flere gange skrevet om Acers Predator-serie, der skal tage konkurrencen op med de mere etablerede i gaming-verdenen. Ikke mindst skærmene med eye-tracking har fået opmærksomhed, men der er også kommet en række veludrustede pc’er ud af det.

Acer Predator 17X er den nuværende topmodel, fraset den gigantiske Predator 21X, der kræver stort pc-kørekort – og koster som en økonomibil! Den udgave, som vi har testet, er udstyret med Intel Core i7-processor, 32 gigabyte ram og ikke mindst GeForce GTX 1080 grafikprocessor. Der er både SSD og en konventionel harddisk om bord. Men ingen optiske drev. Det modulære dvd-drev, som vi så på tidligere Predator-modeller, er væk. Alle maskinerne i testen er drevfrie.

Predator 17X er som de allerfleste gaming-pc’er kulsort. Låg, tastatur og bund er lavet i matsort plast med en nærmest silkeagtig overflade. Eneste undtagelse er metalgitrene på køletunnellerne bagpå, der er knaldrøde.

Ligesom vi har set det på Asus’ tungeste modeller, er hængslet til skærmen rykket lidt fremad på kabinettet. Det får maskinen til at synes lidt mindre. Uanset hvad, så virker den dog aldrig lille. Der går tre-fire normale laptops på en Predator 17X, både i vægt og rumfang. Og faktisk også i pris. Til gengæld er den gennemført lækker. Låget åbner sig med den helt rigtige kombination af fasthed og velsmurthed, og tasterne er uden slinger i valsen. Det er detaljer, men detaljer, der viser forskellen.

Benchmarks

GeForce GTX 1080 er Nvidias bedste grafikprocessor til hjemmebrug. Og 17X skærer gennem de fleste spil som en glohed kniv gennem smør. Det demonstrerer vores grafiktests også. Den tunge 3DMark Type Spy-test kommer ud med en score på 6.599, og 3DMark 15 ender på 14.352.

Til gengæld er der ingen særlig grund til at købe en monstermaskine til andre formål end grafik. De generelle tests Geekbench, Basemark og Cinebench viser alle udmærkede resultater, men ikke specielt over, hvad en i7-maskine uden supergrafik kan klare.

Acer Predator 17X har indbygget batteri, men man gør klogt i at slæbe den solide strømforsyning med. Batterilevetiden er den næstekorteste, vi nogensinde har målt: En time og fire minutter var, hvad den klarede i vores batteritest. Kun undergået af kæmpen MSi GT80 Titan. Og kun med ét minut. SSD-drevet er udmærket og giver en kvik opstart. Men nogen fartfest er det ikke. MSi og Omen er mere end dobbelt så hurtige.

Konklusion

Med Predator-serien arbejder Acer hårdt på at bide sig fast på gaming-markedet, og Predator 17X er en glimrende og velkonstrueret maskine, der kan tilfredsstille selv de mest krævende spillere. Ydelsen er i top, og det kræver nærmest et målfoto at afgøre forskellen mellem Acer og ærkerivalen Asus.

Ydelse af den kaliber i en laptop har sin pris. Både målt i kroner og bærbarhed. Predator 17X kræver en solid pc-taske, og batteriet er mest til pynt. Og den koster en formue – men ikke mere end en seriøs racercykel eller andet topklasse-hobbyudstyr.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Grotesk luksusgamer

Asus satser benhårdt på ydelsen, hvilket presser pris og vægt i vejret.

Lyd & Billede mener

Imponerende ydelse fra en bærbar computer, der fint kan bruge som alternativ til en ægte stationær gamer-pc.
Maskinen larmer en del, de indbyggede højttalere er for dårlige, og den er alt for tung. Hertil koster den spidsen af en jetjager.
Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7820HK quad-core
Skærm: 17,3” Full HD, 1920 x 1080 pixel @ 120 Hz, G-Sync
Hukommelse: 16 GB ram / 2 x 256 GB SSD
Grafik: Nvidia GeForce GTX 1080 m. 8 GB ram
Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit
Mål og vægt: 42,9 x 3,85 x 30,9 cm / 3,6 kg
HD-webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, Gigabit
Ethernet, 3 x USB 3.0, USB-C, Gen2/Thunderbolt,
Mini DisplayPort, HDMI, LAN, hovedtelefonudgang,
mikrofonindgang
Pris: 27.999 kroner
Web: asus.com

Benchmarks
Geekbench 3: 16.047 (multi-core), 3.976 (single-core)
Basemark 3.0: 1.320,21
3DMark 15: 16.262
3DMark Time Spy: 6.644
Cinebench R15: 117,02 fps / 883 cb
HDTach: 3.528,6 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 1:45 timer

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 27999 kr

Asus har tydeligvis ikke ønsket at gå på kompromis med ydelsen i ROG 701 og har derfor kreeret en maskine, der fuldt ud kan konkurrere med en stor stationær pc.

Inde i maskinen sidder en kraftig Core i7-processor fra Intel, to lynende hurtige SSD-harddiske, rigeligt med ram og – vigtigst af alt – Nvidias GeForce GTX 1080, der er maskinens sande “claim to fame”. Hertil får du en 17,3 tommers skærm med en opdateringshastighed på 120 Hz og Nvidias G-sync-teknologi.

Tastatur og trackpad har også fået ekstra opmærksomhed. Tasterne er store, behagelige at trykke på og placeret, så der stadig er luft imellem dem. Størrelsen betyder, at der også er blevet plads til numerisk tastatur og dedikerede programmérbare gamer-knapper. Overfladen omkring trackpad’en er beklædt med blødt gummi, så den er behagelig at hvile hænderne på.

Som en støvsuger

Desværre betyder det kraftige grafikkort ret forventeligt, at maskinen larmer mere end de fleste, og den store bagende med kølergrillerne kommer hurtigt på overarbejde. Larmen kan overdøves med lyd, men desværre spiller de indbyggede højttalere hverken særlig højt eller godt. Vi anbefaler i stedet, at man investerer i et par gode hovedtelefoner.

Kraftig hardware har det samtidig med at sluge meget strøm, hvilket går ud over batterilevetiden, hvilket igen kan ses på den tilsvarende store og tunge strømforsyning. Maskinen vejer i sig selv 3,6 kg. Tilføjer vi strømforsyningen på 1,5 kg, er det svært at bruge betegnelsen bærbar længere. Det skal også bemærkes, at grafikkortet slet ikke kan give fuld effekt, når strømforsyningen ikke er sat til.

Benchmarks

Heldigvis kan vi tilgive Asus de groteske dimensioner, de støjende blæsere, de dårlige højttalere og den høje vægt. Maskinen fejer uden problemer konkurrenterne af banen, og de færreste spil har problemer med at holde en stabil frame-rate på minimum 60 fps. Ja, faktisk havde helt nye spil ingen problemer med at suse derudad med 120 fps, f.eks. Rise of the Tomb Raider, der så blændende smukt ud på den store skærm.

Lidt tungere var det at danse med Dishonored 2, der dog stadig holdt sig pænt over 60 fps hele tiden. Disse resultater afhænger naturligvis af indstillingerne i de enkelte spil, men du kan roligt skrue godt op for grafikliret – maskinen kan trække det.

Konklusion

Asus ROG G701 er en maskine for de få, hvor prisen ikke betyder noget, og hvor der ikke gås på kompromis med ydelsen. Den er grotesk stor og larmer som en støvsuger. Men der er mening med galskaben. Den trækker alle nyere spil rundt ved næsen og spytter imponerende flot grafik ud på sin 17,3 tommers skærm.

Har du pengene, og vil du død og pine have en maskine, som du – i princippet – kan tage med rundt, er den derfor værd at overveje. Vil du have mest muligt for pengene, er du alligevel langt bedre tjent med en stationær med to 1080-kort i. Den løsning vil være mere fremtidssikret og sågar billigere end monsteret fra Asus.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
The New Razer Blade 2016
Er du glad for MacBooks, vil du med garanti sætte pris på Razer Blade.
Alienware 13 R3
Man kan godt blive lun på Alienware, selv om designet er lidt skævt.
HP Omen 17 w203no
Fornuftige, gennemtænkte kompromiser giver en maskine, der leverer meget for færre penge.

Mikael Hansen og John Alex Hvidlykke


Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  MSi MAG272CQR

  Vejl.pris 3390 kr Biografoplevelse til dine spil

  Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

  Vejl.pris 21601 kr Overjordisk smuk Alienware

  Sennheiser GSP 670

  Vejl.pris 2600 kr Sci-fi-stil og hi-fi-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.