Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Sony VAIO T

80'erne ringede, de vil have deres design tilbage

Sony VAIO T er første bud på en ultrabook fra den japanske elektronikgigant. Den vil ikke gå tabt i glemslen, men vi husker den mest for at larme og være grim!
Lyd & Billede mener
God ydelse Ekstra program dock Genvejsknapper
Kantet og upraktisk design Meget larmende blæser Halvdårlig skærm
Specifikationer
  • Microsoft Windows 7 Home Premium
  • Intel Core i5 1,7 GHz Ivy Bridge, Intel HD Graphics 4000, 4 GB ram, 32 GB SSD + 320 GB HDD, HDMI, Wi-Fi, USB (1 x 2.0, 1 x 3.0), HD webcam
  • 13,3" LED-skærm, 1366 x 768 pixel
  • Op til 7 timers batterilevetid
  • 17,8 x 323 x 226 mm, 1,5 kg

Når man hører ordet ultrabook, så forestiller man sig en superlet og lækker computer, som kan tages med overalt og har kræfter nok til at løse også lidt tungere arbejdsopgaver. Det er sjældent, en ultrabook har optisk drev, og de bedre af slagsen er også udstyret med flash-lager (SSD) i stedet for harddisk, og derfor venter man af en ultrabook, at den er musestille og lynhurtig. Sonys første bud på en ultrabook er bestemt ikke langsom, men stille… det er den absolut heller ikke!

Ingen forbrændte lår
Tværtimod, så larmer Sony VAIO T omtrent lige så meget som en støvsuger på overarbejde. Blæseren sidder på maskinens venstre side, og der kommer så meget luft ud af de huller, at man vel sagtens kan bruge denne ultrabook som føntørrer. Vel at mærke ikke kun når maskinen virkelig skal udføre hårdt regnearbejde, men såmænd så snart man har tændt for den. Selvom den stort ingen ressourcer bruger. Man kan overveje, om det skyldes den særlige hybrid-løsning med en lille, skjult SSD, som bruges til opstart af programmer, kombineret med en almindelig, mekanisk harddisk på 320 GB som lager, men vi har testet andre ultrabooks med præcis den samme opsætning, uden at det af den grund omdannede disse computere til meget dyre blæsebælge. Hvorom alting er, det er ekstremt irriterende. Eneste fordel er, at man bestemt ikke får brændte lår af at sidde med Sony VAIO T på skødet. Det må være den bedst afkølede ultrabook, vi nogensinde har testet!

Er retro et bandeord?
Men ellers så fyldes vi med undren over computerens design. Der er bestemt tænkt over tingene, og umiddelbart fremstår Sony VAIO T eksklusiv og strømlinet. Den er fremstillet af metal og børstet aluminium, så det er først ved nærmere eftersyn, at man bemærker, at for eksempel en metallignende liste på bagkanten er lavet af billig plastic og bestemt ikke sidder for godt fast, og med sine skarpe vinkler ligner den mest af alt en smart, japansk sportsvogn fra 80’erne. Det firkantede design giver sig også udslag i meget spidse hjørner, som irriterer, hvis man flytter rundt på maskinen. Og det gør man jo indimellem med en ultrabook. Og hvad sker der for det der firkantede webcam? Jovist, Sony VAIO T er nærmest retro. Det er nok den mest diplomatiske måde at sige det på!

Slappe taster
På ét punkt har Sony forsøgt sig med et moderne design. Tastaturet ligner noget fra en Macbook med god afstand mellem tasterne, der har afrundede hjørner, men når man skriver, så yder tasterne for ringe modstand, og vandringen – det vil sige den afstand tasten bevæger sig fra sin udgangsposition, når man trykker på den – er for kort, hvilket ikke giver den bedste skriveoplevelse. Vores testmaskine manglede i øvrigt en tast, som må være faldet ud, da kollegerne fra PC World testede maskinen før os. Vi skal ikke kunne sige, hvad de gør ved deres testprodukter ovre hos IDG, men det gjorde da os en smule nervøse for at hamre for hårdt i tastaturet.

Trætte øjne
Skærmen er selvfølgelig endnu vigtigere end tastaturet, men her klarer Sony sig ikke meget bedre. Der er tale om en blank skærm på 13” og en opløsning på 1366 x 768 pixels, hvilket for så vidt er godkendt, men farverne virker ”forvaskede” og både grafik og tekst fremstår en smule uskarpt. Det er ikke slemt, og ikke alle vil umiddelbart lægge mærke til det, men husk at man kigger på sådan en skærm i mange timer, og hvis billedet ikke er i top, så skal man anstrenge øjnene mere, hvilket selvfølgelig er trættende i længden.

Annonce

Sagsanlæg?
Sony VAIO T leveres med Windows 7 Home Premium, men Sony har lavet en række tilpasninger af systemet, som faktisk er ret gode. Over tastaturet er der tre genvejsknapper, som henholdsvis aktiverer VAIO care og et par andre, VAIO-specifikke funktioner. Øverst på skrivebordet har Sony valgt at supplere den sædvanlige Windows startmenu med en slags dock, som virkelig, VIRKELIG minder om dock’en i Mac OS X inklusive store ikoner og zoom-effekt. Mon der her er grundlag for et sagsanlæg fra Apple? Vi ville ikke blive overraskede…

De indre værdier
Ydelsen kan Sony til gengæld godt være bekendt. Med en score på 6610 i vores testprogram Geekbench ligger den midt imellem Dell XPS 13 (score på 6038) og den nye Samsung Series 9 (score på 7276), som vi testede begge to for få måneder siden. Både Samsung og Sony bygger deres maskiner på en Intel Core i5 processor på 1,7 GHz, men Samsungs maskine har ingen mekanisk harddisk, kun flash-lager, og med den mekaniske harddisk i mente, kan Sony godt være tilfreds med resultatet. Det er bare alt det udenom, som kunne trænge til et par skønhedsoperationer!

Konklusion
Sony VAIO T er den første ultrabook fra Sony. Den tilfredsstiller med en god ydelse, men skuffer både hvad angår design og vigtige parametre som skærm, tastatur og brugervenlighed. Maskinen er kantet og 80’er-agtig, tastaturet virker lidt skrøbeligt med taster, der ikke yder nok modstand og ikke vandrer langt nok; og skærmen gør brugeren træt i øjnene. Værst er dog blæseren, der larmer lige så meget som en føntørrer!

forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.