Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung ATIV Book 9 Plus

Windows-bærbar til hipstere

Samsung ATIV Book 9 Plus er den fedeste ultrabook, vi har prøvet. Og den beviser, at Windows-bærbare også kan være sexede.

Skrevet af / 09/01/2014 - 10:24
Samsung ATIV Book 9 Plus
Peter Gotschalk

Du kommer ind på en tilfældig, men trendy café på Østerbro. Eller i Londons Soho-kvarter. Eller på Prenzlauer Berg i Berlin. Straks ser du, at du er havnet i hipster-mekka. Der er Caffe latte og MacBook Pro’er så langt øjet rækker rundt omkring på café-bordene. Det er lige før, lokalet ikke behøver sin egen belysning, så mange lysende æbler gør brug af stedets gratis, trådløse netværk, mens den kreative klasse surfer, skriver indsigtsfulde opdateringer på de sociale medier og i det hele taget er… kreative.

Østerbro, Soho, Prenzlauer Berg... eller som her, Brooklyn. Hvor hipsterne samler sig, oplyses lokalet af hvide æbler fra de kreative menneskers MacBooks.
Østerbro, Soho, Prenzlauer Berg… eller som her, Brooklyn. Hvor hipsterne samler sig, oplyses lokalet af hvide æbler fra de kreative menneskers MacBooks.

Og skulle der endelig være en Windows-bruger et sted i rummet, så er han nok gået forkert, og i hvert fald gemmer han sig i et hjørne med sin ikke-MacBook og sit ikke-lysende æble på den bærbares låg.

Eller sådan plejede det i hvert fald at være, men én ting er sikkert. Er du også kommet på kvarterets mest trendy hipster-café, og er det så en Samsung ATIV Book 9 Plus, du trækker op ad Wood Wood-tasken, så behøver du ikke gemme dig i hjørnet, og du behøver ikke at skamme dig over din Windows 8-bærbare, for den nyeste top-ultrabook er ikke bare hurtig, strømlinet og let, den er rålækker og har ægte hipster factor. Vi ved det jo godt allesammen… Mac er blevet mainstream!

Samsung-ATIV-Book-9-Plus-2

Der er kommet en ny bedste skærm på markedet
Samsung er det nye sort. Om ikke andet denne ultrabook, der er en videreudvikling af den Series 9, som Samsung kom med for et par år siden, og som vi i vores første test under overskriften “Sådan ser ‘ultra’ ud” kaldte Macbook Airs dæmoniske fætter (på grund af det sorte design og tastaturets grønne bagbelysning, som ATIV Book 9 Plus har arvet). Samsung Series 9 roste vi for at være et virkelig gennemtænkt produkt, og især skærmen begejstrede os med sine krystalklare og alligevel naturlige farver.

Præcis det samme kan vi uden at tøve sige om den nye ATIV Book 9 Plus, der kommer med Intels nyeste Haswell-arkitektur (vores testeksemplar havde en 2,6 GHz Intel Core i5 under motorhjelmen) og med den nok bedste skærm på en bærbar computer, vi nogensinde har set.

Det prædikat har vi tidligere brugt om Apples MacBook Pro med Retina-skærm, senest for få måneder siden, da vi testede 2013-modellen også med Haswell-arkitektur og med 13,3” skærm. Men hvor Retina-skærmen må “nøjes” med en maksimal opløsning på 2560 x 1600 pixel (hvilket man må snyde på vægten med en ekstern app for at få maskinen til at vise, da Apple kun tillader, at man sætter opløsningen op til 1680 x 1050 pixel via systemindstillingerne), så klarer den ligeledes 13,3” store skærm på ATIV Book 9 Plus hele 3200 x 1800 pixel. En opløsning Samsung kalder for QHD.

Men hvem vinder så Retina vs. QHD-krigen? Tja, svaret er nok, at der ikke rigtig er nogen vinder. Der er en grund til, at Apple ikke synes, brugerne skal skrue helt op for skærmopløsningen. Og selvom Windows ikke kræver tredjepart-apps for at smide billedet op i 3200 x 1800 pixel, så bliver man retfærdigvis spurgt flere gange, om man nu er helt, helt sikker. For skærmbilledet bliver meget stort og detaljerne meget små. Præcis som på Retina-skærmen, omend Windows 8 i 3200 x 1800 pixel opløsning er endnu sværere at betjene uden en lup end Mac OS X er ved 2560 x 1600 pixel. Men skærmbilledet står knivskarpt på ATIV Book 9 Plus, også ved den højeste opløsning, og på grund af den høje skærmkvalitet bliver der også plads til flere fliser end normalt i den Windows 8-brugerflade, tidligere kendte som Metro, som alligevel ingen bruger. Også selvom det kun er i desktop-mode, at den maksimale opløsning kan opnås.

en-INTL_L_Samsung_ATIV_Book_9_Plus_Black_CWF-01364_RM3_mnco

Dyrere end Apple
Men hvor den nyeste Apple-topmodel altså trækker det korteste strå i direkte nævekamp mod Samsung ATIV Book 9 Plus om skærmopløsningen, så er det Apple, som kommer ud som sejrherre, hvis vi fortsætter i samme spor og sammenligner den nyeste MacBook Pro med Retina-skærm op mod Samsungs ultrabook-flagskib. Selvom vores testeksemplar af ATIV Book 9 Plus på papiret har præcis samme processor under tasterne som det eksemplar af MacBook Pro, vi testede for få måneder siden, så klarer Apple sig en smule bedre i de benchmark-test, vi bruger for at danne os et billede af maskinens rå ydelse. Således scorer ATIV Book 9 Plus 2577 (single-core) og 4860 (multi-core) i vores Geekbench 3-måling, mens MacBook Pro med samme 2,6 GHz Intel Core i5 Haswell-processor scorer 3118 (single-core) og 6609 (multi-core) i samme benchmark-program. Også Browsermark 2.0-testen falder ud til Apples fordel. I begge tilfælde har vi målt på den nyeste udgave af Googles Chrome-browser, og ATIV Book 9 Plus scorer 5191, mens MacBook Pro når en score på 5631.

Går vi endnu videre med vores direkte sammenligning af MacBook Pro og ATIV Book 9 Plus, så er bonuspoint til Samsung for at have sat touch-skærm i deres nyeste ultrabook, mens Apple til gengæld har forsynet MacBook Pro med Retina-skærm med den nyeste 801.11ac Wi-Fi teknologi (understøtter dataoverførsler på op til én gigabit per sekund), mens ATIV Book 9 Plus må nøjes med sidste års 801.11n-teknologi.

MacBook’en er et par tusinde kroner dyrere end ATIV Book 9 Plus, som så til gengæld kun er forsynet med 128 gigabyte SSD-lager, hvor vores Apple-testeksemplar var udstyret med hele 512 gigabyte. Så stort et SSD-lager kan Samsung ikke klare i skrivende stund, og investerer man i samme model som vores testeksemplar, men med den bedste konfiguration ensbetydende med 256 gigabyte SSD-lager og 8 gigabyte ram, så rammer prisen 14.999 kroner. Så af de to maskiner er det faktisk Apples, der er den billigste, når man sammenligner én til én, hvilken konfiguration man får for pengene.

Samsung-ATIV-Book-9-Plus-back

Konklusion
Nuvel, vi er ude i de små forskelle. Samsung ATIV Book 9 Plus er et mulehår bedre end MacBook Pro med Retina-skærm, netop når det gælder skærmen, mens Apples slanke topmodel yder en smule hurtigere og er en lille smule længere fremme i bussen, hvad angår lagerpladsen og netværksteknologien. Men summa summarum, så er Samsung ATIV Book 9 Plus helt på niveau med Apples mesterværk – både hvad angår kvalitet og pris. Og det kan ses med det blotte øje. Samsungs nyeste ultrabook er klart den mest lækre, designer-smarte og hipster-agtige Windows-bærbare, vi nogensinde har set. Og så må det vist være op til læseren at vurdere, om det skal betragtes som ros eller ris.

PS: Kære Samsung, vi hader det nye navn. ATIV Book 9 Plus skal man kun prøve at udtale i ædru tilstand. Hvad var der nu galt med at kalde ultrabook-topmodellen for Series 9?

Home mener

Absolut den mest lækre, slanke og strømlinede Windows-ultrabook nogensinde. Høj ydelse og den absolut bedste skærm, vi har set på en bærbar. 128 gigabyte SSD-lager er ikke helt nok, og skal man bare op på 256 gigabyte, bliver maskinen dyrere end en tilsvarende MacBook Pro (Retina) med 512 gigabyte SSD. Dermed har vi også fået understreget, at ATIV Book 9 Plus er lidt for dyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top