Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Rega RP3

Perfektioneret pladespiller

Den legendariske Rega-grammofon findes i mange udgaver. Her er den version, som bekræfter dens legendestatus.

Skrevet af / 01/07/2012 - 11:32
Rega RP3
Lasse Svendsen

Salget af pladespillere holder stand i et ellers nedadgående marked. Årsagen er, at flere og flere køber vinylplader regelmæssigt, og enkelte foretrækker sågar lp’er frem for cd’er. Den samme trend har Rega registreret i hjemlandet England, hvor kun produktionskapaciteten bremser den ellers eventyrlige vækst i antal solgte Rega-spillere. Den velkendte P3 og den mere enkle RP1 (2.300 kroner) går som varmt brød, til trods for at de ikke er blandt de billigste pladespillere på markedet.

Årsagen er, ifølge Regas Roy Gandy, at mange kan lide kvaliteten og lyden fra Regas pladespillere. Ingen overraskelse måske, men pointen er, at mange nok er villige til at betale for lidt bedre kvalitet i alle led. Derfor sælger Regas spillere som aldrig før. De kunne have flyttet produktionen til Kina, men foretrækker at lade være på grund af faren for, at kvaliteten falder.

Alle pladespillere er lavet næsten udelukkende i hånden. Det gælder også den nye RP3, arvtageren til P3. Ved første øjekast ser de to spillere ens ud, men alt på RP3 er nyt. Fra inderst til yderst. Og i god Rega-ånd er der fokuseret på lydkvaliteten, som er årsagen til forandringerne. Ikke omkostninger eller kosmetiske hensyn.

Nyt chassis
Pladespilleren er baseret på et lettere, stivere og mere resonansfattigt chassis, der hviler på fire solide gummifødder og er afstivet med beslag på over- og undersiden, som strækker sig fra armbasen til tallerkenlageret. Tallerkenen er for resten i glas, som før, med filtmåtte på toppen. En simpel og billig måde at få massen på tallerkenen op på, så rotationerne er vibrationsfrie og stabile. Desuden har RP3 fået en ny 24 volts elektromotor, som driver en indertallerken via gummirem.

Spilleren kan også opgraderes med Regas TT PSU strømforsyning, som har maksimalt 0,05 procent hastighedsafvigelse og findes i en opgradering til RP3. Den koster 1.595 kroner. Der følger i øvrigt et støvlåg med til pladespilleren.

Ny tonearm
Og en ny tonearm. RB303 kaldes den. Den kan købes separat for 3.800 kroner, skulle man ønske at opgradere sin gamle pladespiller – Rega eller andre – for at få bedre lyd. RB303 har fået et helstøbt armrør og bedre fordeling af massen i armrøret. Øget stivhed i ophængspunkterne og ekstremt lav friktion skal gøre 303 mere velspillende end den udgående RB301-arm, som sad på forgængeren P3.

Spilleren kan leveres med Rega Elys 2 pickup (MM) færdigmonteret mod 400 kroner i tillæg. Så behøver man bare at pakke pladespilleren ud, sætte remmen på, lægge tallerkenen og filtmåtten på og sætte armvægten efter den anvisning, som følger med. Tilslut strømforsyningen, pak en lp ud, og så er det bare at tage en dyb indånding og nyde det i fulde drag.

Mærkbart bedre
Efter bare nogle timers spillen er det temmelig klart, at forbedringerne er mange og hørbare. Den udgående P3-spiller – med samme pickup – er en fabelagtig engagerende musikformidler. Med udsøgt klanglig varme, god dynamik og næsten perfekt pitch, uanset musik. Den nye RP3 har alt dette og endnu mere. Der er større dybde i lydbilledet og bedre detaljeopløsning. Og så opfatter jeg bassen som strammere og dybere. Alt er bedre fokuseret, og der er mere markeret forskel mellem dybde- og sidelæns placering af udøvere i lydbilledet.

Hver for sig udgør de ikke de store forbedringer, men summen af alt dette gør RP3 til en mere moderne musikafspiller. På en diæt med blandt andre Chet Atkins, Peter Green, Keith Jarrett, Radiohead og Rachmaninov (med Arturo Benedetti Michelangeli) blev alt en fest. Spillerens nydelige varme klang og gode opløsning skabte en fin nærhed i musikken. Det er fristende at sige, at den leverer mere musikalsk klang og mindre hi-fi-lyd. Man sidder ikke og lytter efter fejl med RP3, man bare nyder musikken.

Maya Viks album Château Faux-Coupe fik en ganske sprælsk præsentation, når det snurrede på Rega-spilleren. Som vartede op med potent fysisk bas, der føltes godt i mellemgulvet. Hvis jeg skulle ønske mig nogle forbedringer, måtte det være lidt bedre opløsning i diskanten og endnu større kontrol over den dybe bas.

Det er to ting, som kan afhjælpes med en endnu bedre pickup og gennemtænkt placering af spilleren. Med lav masse og gummifødder er der ikke så meget, som kan absorbere energi og flytte den væk fra chassiset. Regas vægbeslag til en tusindlap kan være rigtig medicin i tilfælde, hvor man ikke finder en optimal resonansfri placering af spilleren.

Konklusion
Med sin tillidsvækkende kvalitet i alle led, enkle betjening og gnistrende gode lydkvalitet er Rega RP3 et oplagt valg i prisklassen. At den kan opgraderes, er heller ingen ulempe, da kan den nemlig lyde endnu bedre. Det eneste, den mangler, er højdejustering af armen. En nødvendighed på mange andre end Regas egne pickup’er. Ellers er det vanskeligt at finde noget væsentligt at trække ned for. Alle, som er på jagt efter en velspillende kvalitetspladespiller til omkring 5.000 kroner behøver ikke at lede længere. Rega RP3 er svaret på deres bønner.

Lyd & Billede mener

Engagerende og vital lyd Varm klangkarakter Kontant og præcis bas Kvalitetsprodukt Ingen højdejustering af armen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas!

Dåseåbneren

Prisbillig indgangsbillet

Klassens bedste køb

Spiller med glødende engagement

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Scroll to Top