Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Osram Lightify Starter Kit

Når lyset går ned for dig

Osram Lightify vil gøre Philips Hue kunsten efter, men fejler på en lang række punkter.
Lyd & Billede mener
Understøtter både iOS og Android, og koster mindre at komme i gang med end Philips Hue.
Omstændeligt, brugeruvenligt og kompliceret. Desuden for mange fejl, såsom at app’en konstant mister kontakten til lyskilden.
Specifikationer
  • Indeholder: Lightify Classic A 60 RGBW E27 + Lightify Gateway Home
  • Elektriske data: 10 W forbrug, 240 V, 50-60 Hz, 60 W effekt
  • Nominel levetid: 20.000 timer
  • Sokkel: E27
  • Energiklasse: A+
  • Energiforbrug: 10 kWh / 1.000 timer
  • Understøttes af: Android, iOS

“Lightify vil ændre dit forhold til lys for altid!” Sådan reklamerer Osram – der har produceret lyspærer og andre lyskilder i en menneskealder – for deres nye Lightify-system, som kobler den traditionelle lyspære til dit hjemmenetværk og din smartphone via en app. Hvis det lyder bekendt, så er det, fordi Philips Hue – som vi testede i forbindelse med vores artikel om det smarte hjem i Lyd & Billede #02 2016 – gør præcis det samme.

Spørgsmålet er så, om Osram gør det bedre end Philips, og det korte svar på dét spørgsmål er: Nej, det gør de ikke. Tværtimod.

På papiret lyder det ellers godt. Lightify kan købes som et starter kit – det, vi tester her – med en gateway og én såkaldt intelligent LED-lyskilde, men du kan koble op til 50 forskellige lyskilder til et netværk, og hver enkelt LED-pære kan lyse i op til 16 millioner forskellige farver – præcis som med Philips Hue.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Osram lover, at det er lige så nemt som “plug and play” at komme i gang, men her kommer løfterne for første gang på tværs af realiteterne. For hvis vi sammenligner med, hvor nemt det er at opsætte Philips Hue første gang, så tåler det ingen sammenligning med den hovedpine, man stensikkert har fået, når man efter et par timer har fået Osram Lightify til at spille.

Annonce

Det vil sige, når man har downloadet Lightify-app’en, forbundet den til sin gateway, forbundet sin gateway til sit lokale Wi-Fi, monteret sin lyskilde og tændt den, og slukket den og tændt den igen, og derefter søgt efter og tilføjet hver enkelt individuelle lyskilde i app’en, og derefter opdateret firmware i både lyskilde og gateway – og genstartet opdateringen tre-fire gange, fordi den bare kører i ring – og, og, og …

Okay, til sidst spiller det hele, og så kan man ellers bruge app’en til f.eks. at oprette eller aktivere forprogrammerede scener. Eller til at justere farven på pæren. Præcis som med Philips Hue.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Eller … nej, nok nærmere som Philips Hue, hvis Philips havde ladet den mest Aspergers-ramte ingeniør i firmaet designe deres app! Thi Osram Lightify-app’en er håbløst kompliceret, og hvad værre er, så mister mobilen kontakten til lyskilden i tide og utide – formentlig på grund af problemer med den gateway, der skal koble det hele sammen – så man er nødt til at genstarte hele herligheden for at få det til at virke.

Kort og godt er Osram Lightify cirka så langt fra plug and play, som man stort set kan forestille sig. Og derfor har vi kun ét inderligt ment råd til dig, der gerne vil “ændre dit forhold til lys for altid”: Køb Philips Hue og hold dig langt, langt væk fra Osram Lightify.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

1 Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.