Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: MacBook Pro 13’’ 2018

Apples sejeste 13-tommer

Den kompakte MacBook Pro 13” er maskinen til krævende opgaver.

Skrevet af / 27/10/2018 - 13:21
MacBook Pro 13’’ 2018
Lasse Svendsen

Den er dyr som bare pokker, men så sej, at de mest krævende brugere antagelig vil sluge den høje pris alligevel.

For Apples nye generation af bærbare computere er behørigt opgraderet, hvor det er mest nødvendigt: Ydelse, tilslutninger og skærmkvalitet. Den relativt kompakte 13 tommers version af MacBook Pro har en af de bedste skærme, vi har set på nogen laptop.

Den har også fået dobbelt så mange USB-C-porte – fire i alt – og kan endelig fås med firekerners processor. Hvilket gør den bedre egnet til krævende arbejdsopgaver. Og nej, her mener vi ikke Excel og Powerpoint, men snarere Adobe Creative Collection, Capture One og Final Cut Pro X. Avanceret software til grafik, AI samt foto- og videoredigering.

De, der ikke har de samme behov for kraft og ydelse, bør snarere se på en MacBook Air eller den endnu mindre og supertynde MacBook 12”. Alternativt en af de mere overkommelige muligheder uden Touch Bar (touch-felt og fingeraftrykslæser) med 13 tommers skærm, hvor priserne starter omkring det halve af, hvad vores testmaskine koster.

Alternativerne

Den er nemlig makset ud på alle ledder og kanter med den kraftigst mulige processor, fuld hukommelse og 2 terabyte SSD-lager. Hvilket er det maksimale, man kan få i en 13 tommers MacBook Pro nu om dage.

Hvis man har brug for endnu mere ydelse, lagerplads og hukommelse, og en endnu større skærm, er 15 tommers udgaven af MacBook Pro et alternativ.

MacBook Pro 13”

Mens basisversionen uden Touch Bar er udstyret med en firekerners 2,3 GHz Intel Core i5-processor, 8 gigabyte hukommelse og 128 gigabyte SSD-lager, er denne udgave – med Touch Bar – udstyret med en ny firekerners 2,7 GHz Intel Core i7-processor (Coffee Lake), 16 gigabyte ram og hele 2 terabyte SSD-lager.

Dette flagskib blandt Apples 13-tommere er altså den sejeste bærbare computer, de laver, kun slået af en topkonfigureret 15 tommers MacBook Pro. Som den, vi testede i efteråret.

13 tommers udgaven med Touch Bar og fingeraftrykslæser anvender Intels ottendegenerations processor med Intel Iris Plus 655 grafikprocessering. Det er et fremskridt i forhold til den tidligere generation af processorarkitektur på Pro-udgaverne.

Det samme kan siges om quad-core-processoren, der kan køre tungere multikerneopgaver bedre end en dual-core.

En vigtig detalje er, at maskinen ikke kan opgraderes. Inden man bestiller, må man vælge processor, hukommelse og lagerkapacitet på maskinen. Den kan nemlig ikke åbnes og opgraderes af brugeren selv.

True Tone-skærm

Ikke uventet er skærmkvaliteten fantastisk, og den er næsten endnu bedre end på 15-tommeren. Den virker lidt skarpere, men har samme type IPS-panel med P3-farverum, der kan vise flere farver end RGB-farverum. Den understøtter også Apples True Tone-teknologi, som justerer lysstyrken og hvidbalancen efter omgivelserne.

Sikkerhed

Maskinen er udstyret med 65 taster i fuld størrelse, en konfigurérbar trackpad og den karakteristiske Touch Bar med fingeraftrykslæser, som nogle elsker og andre hader.

Touch Bar’en erstatter de sædvanlige F-taster og kan også konfigureres af brugeren. Desuden kan den vise genveje i programmer, der understøtter det i Mac OS, og viser f.eks. faner i browseren, afspilningstaster til musik eller film og meget andet.

Fingeraftrykslæseren til højre er genial, ikke kun fordi den kan låse maskinen op fra standby, men også fordi den gør den mere sikker. F.eks. kan man bekræfte betalinger med fingerspidsen, som man er vant til fra iPhone.

Lyn og torden

En lille, men vigtig detalje ved Pro-maskinerne med Touch Bar er, at de har fire – ikke kun to – USB-C-porte. Alle med Thunderbolt 3, som understøtter overførselshastigheder på op til 40 gigabit i sekundet. Det er otte gange hurtigere end USB 3.0 med 5 Gbit/s.

USB-C-portene er tovejs og bruges til alt fra tilslutninger over opladning til tilkobling af ekstra skærm via HDMI. Maskinen understøtter én tilkoblet 5K-skærm eller to 4K-skærme samtidig. Praktisk til f.eks. billed- og videoredigering. Så kan man have værktøjslinjer, arbejdsområde og billedbibliotek på hver sin skærm.

Hvis man ikke vil bruge de indbyggede højttalere, kan man tilslutte hovedtelefoner til en standard 3,5 mm lydudgang på højre side. De indbyggede højttalere lyder godt nok på tale, men et par tilsluttede højttalere er afgjort at foretrække.

Især hvis man beskæftiger sig med musikproduktion eller skal sætte lyd til en video-optagelse.

Kompakt ydelse

Overraskende nok scorer 13-tommeren næsten det samme som den 15-tommer, vi har testet. I vores målinger opnår den 5.314 point i Geekbench 4 single-core-testen. Det er en tand bedre end 15-tommerens 5.205, mens denne scorer lidt bedre i multi-core-testen: 21.120 mod 19.146 til 13-tommeren.

Ser vi på grafikydelsen, så ender vi på samme score: 3.351 frames on-screen i T-Rex-testen i GFXBench. Det sidste kan virke overraskende, for 15-tommeren har en meget sejere grafikprocessor.

Svaret ligger i den praktiske test, hvor den 15-tommer, vi har testet, er hurtigere til stort set alt – rendering i Photoshop, eksport fra Final Cut Pro X og batch-processering af 50 megabyte med billeder i Photoshop CC.

Men forskellen er ikke altid så stor. For en ordens skyld: Denne udgave af 13 tommers modellen er både i målinger og praktiske tests væsentlig hurtigere end 2017-modellen af MacBook Pro 13, der har en 3,1 GHz Intel Core i5 dual-core-processor.

Hvis man har brug for en bærbar computer til krævende opgaver, video- og billedredigering eller krævende software som Wolfram Mathematica, kan det afgjort betale sig at vælge den heftigste udgave af 15-tommeren med Radeon Pro grafikprocessor.

Det er nemlig i grafiktesten, at forskellene er størst. Her må 13-tommeren se sig slået – på nogle punkter eftertrykkeligt – af 15-tommeren. FPS-scoren, eller frames per second, ligger langt bagefter, og på rendering med OpenCL i LuxMark er den ikke i nærheden.

For dem, der har brug for heftig processorydelse i Capture One, Photoshop Lightroom eller Final Cut Pro X, er 13 tommers modellen en mere kompakt valg, hvor ydelsen ikke ligger langt bagefter den sejeste 15 tommers model.

Konklusion

Årets generation af Apples MacBook Pro 13” er endelig blevet den arbejdsmaskine, vi har efterlyst. Ny quad-core processorarkitektur har givet 2018-modellerne med Touch Bar og fingeraftrykslæser et velkomment løft i ydelse. Den jorder 2017-modellen og har fået en bedre skærm, ligesom den findes i mange tilpasningsbare konfigurationer.

Et fortræffeligt valg for brugere, der har behov for en kraftig bærbar, men ikke vil have eller har brug for en 15 tommers skærm.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
MacBook Pro scorer rigtig godt i vores benchmark-tests, men ligger efter de bedste på grafikydelse.
Karakter
MacBook Pro 13’’ 2018

Home mener

Markedets måske bedste skærm og superb oplevet kvalitet i alle led. Rigtig god ydelse i denne udgave, god batterilevetid. Fås kun med USB-C-porte, kan ikke opgraderes, og mere hukommelse og SSD-lager koster. Moderat grafikydelse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Lyd & Billede
Scroll to Top