Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: HP Spectre Folio

Se, en lædercomputer!

HP Spectre Folio er lige så sexet som George Clooney. Men hvor udseende og design er i top, skorter det lidt på saft og kraft.

Skrevet af / 28/06/2019 - 13:20
HP Spectre Folio
Peter Gotschalk

HP har bygget en fleksibel ultrabook, som passer perfekt til herreværelset ved siden af cigarkassen og den dyre cognac. HP Spectre Folio er nemlig bygget i ægte, kromgarvet læder, og selv om det kan lyde lidt kinky, så er resultatet meget stilfuldt. Ja, ligefrem sexet – på samme måde, som George Clooney er sexet.

I hvert fald er det et frisk pust med et meget anderledes valg af materiale på et marked, som ellers er meget konservativt. Kun Microsoft har også eksperimenteret lidt med alternative materialer med Surface Laptop 2, som på indersiden er beklædt med alcantara.

Udseende og konstruktion

Nuvel, der er et par andre designfinesser, som også fortjener at blive nævnt, men vi kommer ikke uden om, at det er både frækt og modigt af HP at vælge læder som materiale til en bærbar computer. Ikke mindst fordi denne designbeslutning er udført konsekvent og kompromisløst. Der er ikke tale om, at man har bygget en almindelig bærbar computer i magnesium og aluminium – eller for den sags skyld i plastic – og så pyntet med lidt kunstlæder hist og pist. Nej, HP Spectre Folio er virkelig bygget i læder med alle dele, herunder skærm, tastatur og højttaler, integreret i læderkabinettet.

Det er ikke noget, man ser hver dag, og Spectre Folio fremstår da også som et helt unikt og meget eksklusivt produkt. Foldet sammen ligner computeren en dyr lædermappe, og sådan opleves den også i daglig brug. Man har ikke oplevelsen af at have en computer i tasken, men snarere en elegant Time Manager.

Det eneste, som afslører, at man har med en bærbar PC at gøre, er vægten, som sniger sig en smule over 1,5 kilo. Det er ret tungt for en ultrabærbar i denne klasse (13,3 tommers skærm), og det er en streg i regningen for en maskine, der ellers er ekstremt fleksibel og både kan bruges som traditionel bærbar, som tablet-computer og som display til præsentationer osv.

HP Spectre Folio formår at fremstå som én enhed og alligevel være ultra-fleksibel. Foto: Hewlett Packard

Ved hjælp af et særligt hængsel og strategisk placerede magneter kan skærmen på HP Spectre Folio nemlig flyttes til forskellige positioner, og uanset hvordan skærmen placeres – i normal laptop-tilstand, i display-tilstand eller i tablet-tilstand – bliver den, hvor man vil have den. Man bliver med andre ord ikke bange for, at det hele skal falde fra hinanden, hvilket kan være et problem med mange andre hybridcomputere. HP Spectre Folio formår at fremstå som én enhed og alligevel være ultra-fleksibel.

Valget af læder som materiale betyder også, at HP Spectre Folio er rar og behagelig at arbejde med. Tastaturet har fuld størrelse og kommer med bagbelysning, men kan virke lidt fladt, da tasternes vandring ikke er den bedste. Men når man skriver, hviler hænderne på en blød og varm overflade, og der er ingen skarpe kanter.

Det skal dog blive interessant at se, hvordan læderet ser ud efter måneders eller års intensiv brug, og HP fortæller heller ikke noget om, hvorvidt man skal pleje sin lædercomputer med diverse cremer for at undgå slid og krakeleringer …

Skærm og lyd

HP Spectre Folio fås også i en særdeles dyr konfiguration med 4K-skærm, men vores testeksemplar var den “billige” model med IPS touch-skærm i Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel).

Heldigvis var skærmbilledet alligevel meget skarpt og tydeligt – den forholdsvis lave opløsning til trods – og farvegengivelsen er rig og fuld af kontrast. Skærmen er dog særdeles blank, så Spectre Folio er ikke optimal til udendørs brug.

Lyden leveres af danske Bang & Olufsen, og HP har indbygget fire højttalere i maskinen, så lyden uden hovedtelefoner er ganske hæderlig. Der mangler lidt bas, men højttalerne – som sidder i et langt panel placeret over tastaturet – leverer en bedre oplevelse end de fleste tilsvarende bærbare computere.

Bruger man til gengæld et sæt ordentlige hovedtelefoner, så leverer HP Spectre Folio den bedste lydoplevelse, vi længe har haft med en bærbar PC. Lydbilledet er kraftigt med stærk volumen og markant bas. Langt bedre end forventet.

HP Spectre Folio er virkelig bygget i læder med alle dele, herunder skærm, tastatur og højttaler, integreret i læderkabinettet. Foto: Hewlett Packard

Ydelse og funktioner

Desværre er ydelsen ikke noget at skrive hjem om. Sammenlignet med en af de nærmeste konkurrenter, Microsoft Surface Laptop 2, i samme konfiguration opnår HP Spectre Folio skuffende resultater i vores benchmark-tests. På to punkter klarer HP sig dog ganske fremragende. SSD’en er lynhurtig, og batteritiden er imponerende god. Det er derfor også virkelig en skam, at HP ikke har formået at få resten af komponenterne til at spille.

Irriterende er også, at maskinen kommer med 3 x USB-C, men uden medfølgende adapter til almindelig USB-A. Den skal købes ved siden af. Ja, sådan er det også med Apples MacBook Pro, men det er svært at forstå, hvorfor PC-producenterne altid skal kopiere det, der er irriterende ved Apple.

HP’s lædercomputer minder mere om en eksklusiv Time Manager end om en bærbar computer. Foto: Hewlett Packard

Konklusion

HP Spectre Folio skal have stor ros for det spændende design og alternative valg af materiale. Skærmen er godkendt, og lyden er fantastisk. Så meget desto mere skuffende er det, at ydelsen kun lige kan snige sig op på et acceptabelt niveau. Især når man tager den pebrede pris i betragtning.

Men HP er afgjort inde på noget af det rigtige med HP Spectre Folio, og man kan kun håbe på, at der kommer efterfølgere med lidt flere kræfter under tastaturet.

Karakter
HP Spectre Folio

Home mener

Modigt og lækkert valg af læder som materiale. Forrygende design, som på én gang er fleksibelt og robust. Lyden er helt i top, og det er batteritiden også. En vægt på over 1,5 kilo er lidt i overkanten. Irriterende, at maskinen ikke har én eneste almindelig USB-port, og så er ydelsen på de fleste punkter mindre tilfredsstillende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top