Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test HP Spectre Folio

Se, en lædercomputer!

HP Spectre Folio er lige så sexet som George Clooney. Men hvor udseende og design er i top, skorter det lidt på saft og kraft.
Karakter
HP Spectre Folio
Lyd & Billede mener
Modigt og lækkert valg af læder som materiale. Forrygende design, som på én gang er fleksibelt og robust. Lyden er helt i top, og det er batteritiden også.
En vægt på over 1,5 kilo er lidt i overkanten. Irriterende, at maskinen ikke har én eneste almindelig USB-port, og så er ydelsen på de fleste punkter mindre tilfredsstillende.
Specifikationer
  • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8200Y
  • Skærm: 13,3” IPS touch-skærm, FHD (1920 x 1080)
  • Hukommelse: 8 GB RAM
  • Harddisk: 256 GB SSD
  • Grafik: Intel UHD Graphics 615
  • Styresystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
  • Mål og vægt: 320,1 x 234,5 x 15,4 mm / 1.490 g
  • Batteri: 54,28 Wh
  • FHD-webcam, Wi-Fi 802.1b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB-C, 2 x Thunderbolt, 3,5 mm minijack
  • Web: www8.hp.com/dk/da/home.html
Benchmarks

Vejl. pris 10998 Produktside

HP har bygget en fleksibel ultrabook, som passer perfekt til herreværelset ved siden af cigarkassen og den dyre cognac. HP Spectre Folio er nemlig bygget i ægte, kromgarvet læder, og selv om det kan lyde lidt kinky, så er resultatet meget stilfuldt. Ja, ligefrem sexet – på samme måde, som George Clooney er sexet.

I hvert fald er det et frisk pust med et meget anderledes valg af materiale på et marked, som ellers er meget konservativt. Kun Microsoft har også eksperimenteret lidt med alternative materialer med Surface Laptop 2, som på indersiden er beklædt med alcantara.

Udseende og konstruktion

Nuvel, der er et par andre designfinesser, som også fortjener at blive nævnt, men vi kommer ikke uden om, at det er både frækt og modigt af HP at vælge læder som materiale til en bærbar computer. Ikke mindst fordi denne designbeslutning er udført konsekvent og kompromisløst. Der er ikke tale om, at man har bygget en almindelig bærbar computer i magnesium og aluminium – eller for den sags skyld i plastic – og så pyntet med lidt kunstlæder hist og pist. Nej, HP Spectre Folio er virkelig bygget i læder med alle dele, herunder skærm, tastatur og højttaler, integreret i læderkabinettet.

Det er ikke noget, man ser hver dag, og Spectre Folio fremstår da også som et helt unikt og meget eksklusivt produkt. Foldet sammen ligner computeren en dyr lædermappe, og sådan opleves den også i daglig brug. Man har ikke oplevelsen af at have en computer i tasken, men snarere en elegant Time Manager.

Det eneste, som afslører, at man har med en bærbar PC at gøre, er vægten, som sniger sig en smule over 1,5 kilo. Det er ret tungt for en ultrabærbar i denne klasse (13,3 tommers skærm), og det er en streg i regningen for en maskine, der ellers er ekstremt fleksibel og både kan bruges som traditionel bærbar, som tablet-computer og som display til præsentationer osv.

Annonce

HP Spectre Folio formår at fremstå som én enhed og alligevel være ultra-fleksibel. Foto: Hewlett Packard

Ved hjælp af et særligt hængsel og strategisk placerede magneter kan skærmen på HP Spectre Folio nemlig flyttes til forskellige positioner, og uanset hvordan skærmen placeres – i normal laptop-tilstand, i display-tilstand eller i tablet-tilstand – bliver den, hvor man vil have den. Man bliver med andre ord ikke bange for, at det hele skal falde fra hinanden, hvilket kan være et problem med mange andre hybridcomputere. HP Spectre Folio formår at fremstå som én enhed og alligevel være ultra-fleksibel.

Valget af læder som materiale betyder også, at HP Spectre Folio er rar og behagelig at arbejde med. Tastaturet har fuld størrelse og kommer med bagbelysning, men kan virke lidt fladt, da tasternes vandring ikke er den bedste. Men når man skriver, hviler hænderne på en blød og varm overflade, og der er ingen skarpe kanter.

Det skal dog blive interessant at se, hvordan læderet ser ud efter måneders eller års intensiv brug, og HP fortæller heller ikke noget om, hvorvidt man skal pleje sin lædercomputer med diverse cremer for at undgå slid og krakeleringer …

Skærm og lyd

HP Spectre Folio fås også i en særdeles dyr konfiguration med 4K-skærm, men vores testeksemplar var den “billige” model med IPS touch-skærm i Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel).

Annonce

Heldigvis var skærmbilledet alligevel meget skarpt og tydeligt – den forholdsvis lave opløsning til trods – og farvegengivelsen er rig og fuld af kontrast. Skærmen er dog særdeles blank, så Spectre Folio er ikke optimal til udendørs brug.

Lyden leveres af danske Bang & Olufsen, og HP har indbygget fire højttalere i maskinen, så lyden uden hovedtelefoner er ganske hæderlig. Der mangler lidt bas, men højttalerne – som sidder i et langt panel placeret over tastaturet – leverer en bedre oplevelse end de fleste tilsvarende bærbare computere.

Bruger man til gengæld et sæt ordentlige hovedtelefoner, så leverer HP Spectre Folio den bedste lydoplevelse, vi længe har haft med en bærbar PC. Lydbilledet er kraftigt med stærk volumen og markant bas. Langt bedre end forventet.

HP Spectre Folio er virkelig bygget i læder med alle dele, herunder skærm, tastatur og højttaler, integreret i læderkabinettet. Foto: Hewlett Packard

Ydelse og funktioner

Desværre er ydelsen ikke noget at skrive hjem om. Sammenlignet med en af de nærmeste konkurrenter, Microsoft Surface Laptop 2, i samme konfiguration opnår HP Spectre Folio skuffende resultater i vores benchmark-tests. På to punkter klarer HP sig dog ganske fremragende. SSD’en er lynhurtig, og batteritiden er imponerende god. Det er derfor også virkelig en skam, at HP ikke har formået at få resten af komponenterne til at spille.

Annonce

Irriterende er også, at maskinen kommer med 3 x USB-C, men uden medfølgende adapter til almindelig USB-A. Den skal købes ved siden af. Ja, sådan er det også med Apples MacBook Pro, men det er svært at forstå, hvorfor PC-producenterne altid skal kopiere det, der er irriterende ved Apple.

HP’s lædercomputer minder mere om en eksklusiv Time Manager end om en bærbar computer. Foto: Hewlett Packard

Konklusion

HP Spectre Folio skal have stor ros for det spændende design og alternative valg af materiale. Skærmen er godkendt, og lyden er fantastisk. Så meget desto mere skuffende er det, at ydelsen kun lige kan snige sig op på et acceptabelt niveau. Især når man tager den pebrede pris i betragtning.

Men HP er afgjort inde på noget af det rigtige med HP Spectre Folio, og man kan kun håbe på, at der kommer efterfølgere med lidt flere kræfter under tastaturet.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.