TEST: DJI Phantom 3 Professional

Velkommen i dronehimlen

DJI Phantom 3 Pro flyver højere, længere og hurtigere end nogen anden drone, vi har testet.
08 2015DJI Phantom 3 Professional
Lyd & Billede mener
Meget nem at styre, selv om den er væsentlig mere avanceret end de fleste andre droner på markedet. Fastmonteret 4K-kamera, som leverer fantastisk video og ditto stillbilleder.
Koster spidsen af en jetjager.
Specifikationer
  • Vægt: 1280 g
  • Mål: Diagonal størrelse inkl. rotorer 590 mm
  • Batteri: 4480 mAh litiumpolymer, 23 minutters batteritid
  • Motor: 4 rotorer, tophastighed 16 m/s
  • Kamera: Sony EXMOR 12,4 MP kamera (UHD 30 fps video + 4000 x 3000 pixel stillbilleder)
  • Lager: microSD-kort op til 64 GB
  • Sensorer: Gyroskop, kompas, accelerometer, barometer, visuelle og ultralydssensorer, GPS/GLONASS
  • Fjernbetjening: 2,400-2,483 GHz, 2 km rækkevidde
  • Understøtter: iOS 8, Android 4.1.2
Annonce
Annonce
forfatter

Det er ikke ligefrem nemt at styre en drone, når det blæser en halv pelikan, men sådan var vilkårene desværre, da vi skulle teste DJI Phantom 3 Professional. Den avancerede drone produceres i Kina og vil koste dig dit førstefødte barn og det halve kongerige (okay, måske ikke helt, men knap 12.000 kroner er trods alt mere end et greb i lommen for de fleste). Men så er der også tale om den bedste drone til menigmand, vi har testet til dato.

 

Bare rolig, der er styr på det!

I modsætning til Parrot Bebop, som betjenes via touch-skærmen på din tablet eller smartphone, kommer DJI Phantom 3 Pro med en avanceret fjernbetjening, der både bruges til at styre dronen (med en rækkevidde på op til 2 km) og til at tage billeder eller starte og stoppe video-optagelser med dronens indbyggede 4K-kamera.

Man har dog stadig behov for en smartphone eller tablet – som fæstnes til fjernbetjeningen i en dertil indrettet holder – for at køre den medfølgende app, DJI Pilot, der dels viser et live-feed fra dronens kamera på mobil- eller tablet-skærmen (i 720p HD-kvalitet) og dels bruges til at holde styr på dronens mange indstillingsmuligheder.

Men selve styringen foregår via to små joysticks på fjernbetjeningen, hvilket er langt mere præcist end styring via touch-skærm, og det var vi virkelig taknemmelige over, den dag vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro på Kløvermarken i dansk møgvejr. For det blæste så kraftigt, at vinden tog fat i dronen, da den kom for højt op i luften, og pludselig kunne vi nærmest ikke se den med det blotte øje.

Annonce

DJI_Phantom_3-PR1

Var det sket med Parrot Bebop, havde vi enten aldrig set dronen igen, eller også var den styrtet ned. Men sådan gik det ikke med Phantom 3.

Den har indbygget GPS, og når den stiger til vejrs, så husker den, hvor den startede. Mistes kontakten til fjernbetjeningen eller app’en – hvilket skete for os, fordi app’en på min tablet gik i sort undervejs – så vender dronen automatisk tilbage til sit udgangspunkt.

Det tog lidt tid, og undervejs var vi ikke engang helt sikre på, om dronen overhovedet bevægede sig, og i givet fald i hvilken retning – det er nemlig næsten umuligt at se på lang afstand – men Phantom 3 måtte også kæmpe en brav kamp mod en vindhastighed på ca. 50 km/t, og da den kan flyve 16 m/s og havde modvind hele vejen, kan farten ikke have været mere end 1,5 m/s.

Men tilbage kom den og demonstrerede dermed, hvorfor det måske er en god idé bare at betale, hvad det koster, hvis man mener det alvorligt med sin dronehobby.

Annonce

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

4K-kameraet kan også tage stillbilleder med en opløsning på 4000 x 3000 pixel. Billederne bliver både skarpe og klare. Den grå himmel kan kameraet ikke gøre for!

 

Det flyvende kamera

Køber man en drone som DJI Phantom 3 Pro, er det typisk, fordi man mener det alvorligt, men for de fleste handler det om andet og mere end lysten til at fjernstyre et objekt gennem luften.

I virkeligheden køber man med Phantom 3 Pro et flyvende kamera, og det er muligheden for at tage billeder og optage video fra luften, der driver de fleste kunder til at investere i et produkt som DJI’s dyre drone. Og hvis man ved, hvor mange penge fotoentusiaster hellere end gerne bruger på kameraudstyr, så er de 12.000 kroner for Phantom 3 Pro lige pludselig et fund til prisen.

Annonce

Et robust produkt, der kan tåle mosten og flyve stabilt, er også en nødvendig forudsætning for at producere gode billeder og video-optagelser fra luften, hvilket lige præcis er Phantom 3’s største fortrin. Under dronens krop finder vi nemlig et fastmonteret 4K-kamera, som er på 12,4 megapixel og kan optage video i UHD-format med op til 30 fps.

Kameraet minder en del om de bedre actionkameraer på markedet, og linsen (f/2.8) kommer med en 1/2,3 tommers EXMOR-billedsensor fra Sony og tilbyder en billedvinkel på 94 grader, hvilket eliminerer den fiskeøje-effekt, som bredere linser forårsager. Stillbilleder kan gemmes i både jpg- og råformat.

Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser. Sådan beskrives teknologien på DJI’s hjemmeside, og sådan var resultatet også i virkeligheden. Både video-optagelser og stillbilleder fra kameraet er helt rene og uden rystelser, hvilket også var tilfældet, hvad angår de optagelser, som dronen lavede under førnævnte meget blæsende flyvetur.

Selv om Phantom 3 på denne tur virkelig må være blevet revet rundt, så var video-optagelserne lige så rolige, som havde kameraet stået helt stille på et stativ, og dertil kommer, at både farver, fokus og skarphed var helt i top. Det kan du få bekræftet ved selvsyn. Bare se videoen med udsnit fra vores testflyvning – YouTube-adressen finder du andetsteds her på siden.

Kameraet kan styres med stor nøjagtighed via førnævnte app, DJI Pilot, som lader brugeren indstille f.eks. kameravinkel og belysning. For at det ikke skal være løgn, kan man via app’en også streame kameraets live-feed til YouTube i realtid og på den måde invitere alle vennerne med på en flyvetur.

Annonce

Phantom-3-Remote-2
Dronen styres med den medfølgende avancerede fjernbetjening, der har en rækkevidde på 2 km. Hvis man sætter en tablet eller mobil i holderen, kan man se et live-feed fra dronens kamera i app’en DJI Pilot.

 

There’s an app for that!

DJI Phantom 3 Professional kommer med et såkaldt intelligent batteri, som holder til 23 minutters flyvning. Det intelligente består i, at dronen hele tiden holder øje med, hvor meget batteri den har tilbage, og da den samtidig ved, hvor langt væk den er fra sit udgangspunkt, kan den beregne, om der er strøm nok tilbage på batteriet til at flyve hele vejen tilbage.

Er du ikke selv skarp nok til at holde øje med batteriniveauet, så vil dronen automatisk flyve hjem til start, inden den når the point of no return. Præcis på samme måde, som den gjorde under vores prøveflyvning, da den mistede forbindelsen til app’en.

Hvis man er helt grøn som dronepilot, tilbyder app’en såmænd også en simulatorfunktion, så man kan lære fjernbetjeningen og dronens styreegenskaber at kende uden at udsætte sit 12.000 kroner dyre legetøj for unødig fare.

Annonce

DJI_Phantom_3-PR0
Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser.

 

Konklusion

Vores testdrone lånte vi af dronebutikken.dk, som kunne fortælle os, at de næsten allerede havde udsolgt af DJI Phantom 3 Professional. Og det selv om det ikke er mere end et par måneder siden, produktet blev lanceret på det europæiske marked. Men efter selv at have prøvet dronen i praksis er vi ikke overraskede. Der findes næppe nogen bedre drone til entusiaster og avancerede brugere i øjeblikket.

Phantom 3 er velbygget og kraftfuld. Den er nem at styre og byder på en masse intelligens, som hjælper piloten, men samtidig er den spækket med avancerede funktioner. Som flyvende kamera er den helt uovertruffen, og det fastmonterede 4K-kamera producerer resultater, som tangerer professionelle produktioner, hvad enten vi snakker om video eller stillbilleder.

Hvis du er typen, som går op i droneflyvning med liv og sjæl, er der kun ét valg, og det er DJI Phantom 3 Professional.

Annonce

Se testvideo optaget med DJI Phantom 3 Pro:

Vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro sammen med en uddannet og erfaren dronepilot fra dronebutikken.dk. Prøveflyvningen fandt sted på SKM’s modelflyveplads ved Kløvermarken i København. Afprøvningen af dronens Return to Home-egenskaber i den omtalte FailSafe-situation var en planlagt del af testen.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Nu kan du også lede efter ting, der ikke er lavet af Apple.
Den nye Nokia X-serie af smartphones er udviklet til at opfordre brugerne til at beholde deres smartphone i længere tid med tre års garanti, sikkerhedsopdateringer og Android-versioner.
I dag løfter Lenovo sløret for den nye version af gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byder blandt andet på en Snapdragon 888-processor, 5G og otte virtuelle taster.
Kommer i hele seks forskellige farver.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.