TEST: DJI Mavic Mini Combo

Flyvende videokamera

Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.
Karakter
DJI Mavic Mini Combo
Lyd & Billede mener
Supernem at flyve, fin videokvalitet, god batterilevetid og mange indstillingsmuligheder for både amatører og viderekomne. Masser af sjov for pengene.
Har ikke 4K-video. Billedstøj på optagelser i svagt lys.
Specifikationer
 • Type: Kameradrone
 • Optik: 24 mm f/2.8, 83°
 • Stillbilleder: 12 Mp, 1/2,3″ CMOS
 • Video: 2,7K, 40 Mbit/s MP4
 • Rækkevidde: Op til 2 km
 • Flyvetid: Op til 30 min.
 • Maks. vind: 8 m/s
 • Tilslutning: USB-C
 • Lagring: microSD
 • Trådløst: Wi-Fi 2,4/5,8 GHz
 • Mål og vægt: 140 x 82 x 57/160 x 202 x 55 mm / 249 g
 • Andet: 3 trins billedstabilisering, GPS, GLONASS, oplader, ladekabel, reservepropeller, propelbeskyttelse, bæretaske, tre batterier, fjernbetjening
 • Web: dji.com/dk
Annonce
Annonce
forfatter

Selv om de er sjove at flyve, er det ikke alle droner, der er legetøj. Men DJI Mavic Mini er så sjov at flyve med, at den grænser til at være legetøj, selv om kameradronen egentlig slet ikke er det.

Den lille drone kan også let forveksles med et stykke legetøj, men den er langt mere potent, end den ser ud til, selv om den er så lille, at den sniger sig under den magiske 250 grams grænse med et enkelt gram.

Det er nemlig sådan, at operatører, der flyver droner over 250 gram, skal registreres hos luftfartsmyndighederne, og der er strenge regler for, hvor man må flyve en drone. Mere om det om lidt.

DJI’s lille Mavic Mini er en af de mindste kameradroner, der både kan filme og tage stillbilleder. Den kan flyves af alle og er så let at flyve, at de fleste kan finde ud af det med bare en smule øvelse.

Mavic Mini findes kun i én udgave, men der er også en Combo-version, som indeholder en del ekstraudstyr. Såsom reservepropeller (der er rare at have), propelbeskyttelse (for bedre sikkerhed indendørs), i alt tre batterier, en oplader med plads til alle tre og en bæretaske til at have det hele i.

Annonce

Selve dronen er sammenklappelig og så kompakt, at den kan være i en jakkelomme. Den medfølgende fjernbetjening er lille nok til at være i den anden lomme, og den sidste vitale komponent har alle med sig hele tiden: Mobiltelefonen.

For selv om man styrer dronen med to joysticks på fjernbetjeningen, er man nødt til at bruge mobilen som videoskærm, og her laver man også alle indstillinger i DJI Fly-app’en, såsom valg af eksponeringsprogram, automatisk takeoff og landing og ikke mindst return to home – RTH – som sender dronen tilbage til takeoff-positionen.

RTH sender også dronen retur, når batteriet er ved at være tomt, så man behøver ikke at bekymre sig for, at den styrter ned, når det løber tør. Desuden har dronen to sensorer på undersiden, der scanner underlaget og advarer, hvis den mener, at det ikke er sikkert at lande.

249 gram sjov og ballade. (Foto: DJI)

GPS

Den kan flyves indendørs, da den både er lille og let nok at styre til, at der er lav risiko forbundet med det. Men det er udendørs, den kommer til sin ret. Her bruger den GPS til at orientere sig og finde frem til udgangspunktet, når man vælger RTH.

Man kan dog ikke bare lade batterierne op og begynde at flyve, hvor man vil. F.eks. er der en sikkerhedszone på 5 km omkring lufthavne, og man må heller ikke flyve på andre folks ejendom uden tilladelse. DJI Fly-app’en har et kort, der viser områder markeret med rødt, dvs. flyveforbudszoner, som man er forpligtet til at respektere.

Annonce

Sikkerhedsregler:

 • Hav altid øjenkontakt med dronen.
 • Flyv ikke over sportsarrangementer, koncerter og militære områder.
 • Flyv ikke over ulykkessteder.
 • Flyv ikke højere end 50 m (120 m, hvis du er registreret operatør).
 • Flyv ikke tættere på lufthavne end 5 km.
 • Hold en sikkerhedsafstand på 150 m til mennesker og bygninger.
 • Respektér folks privatliv.
 • Du skal have godkendelse for at flyve i mørke.
 • Overhold gældende sikkerhedsafstande.
 • Al flyvning skal foregå hensynsfuldt.
Mavic Mini Combo har to ekstra batterier og masser af tilbehør. (Foto: DJI)

Kamera

Dronen har en vidvinkelobjektiv med fast fokus og god lysstyrke. Den kan tage stillbilleder med 12 megapixel opløsning og video i 2,7K. Altså et sted mellem HD og 4K. Kameraet sidder på en treaksers gimbal med mekanisk billedstabilisering.

Billedsensoren er ikke større end ½ tomme. Jeg havde foretrukket en 1 tommes CMOS-sensor med 4K-video, men man kan ikke få alt her i verden. DJI laver også droner med større billedsensor og 4K-opløsning, men så er vægten, størrelsen og ikke mindst prisen en helt anden.

Dronen kan streame video-feedet til mobilen – op til 4 km fra operatøren – og flyve op til 30 minutter på en opladning. Jeg fik omkring 25 minutter i koldt vejr, men da Combo-versionen kommer med tre batterier, får man masser af flyvetid til hobbybrug.

Fire propeller og GPS sørger for stabil flyvning og positionering. (Foto: DJI)

Brugervenlighed

DJI Mavic Mini er legende let at flyve. Når man har foldet rotorakslerne ud og tændt for dronen og controlleren, kan man starte flyvningen fra mobilen. Tryk på Take Off, indtil hele cirklen er grøn; så letter dronen stille og roligt til godt en meter over jorden og står og svæver. Og så er det bare at føre joystickene forsigtigt fremad for at stige til vejrs og styre dronen hvorhen, man vil.

Annonce

Hvis man slipper begge joysticks, stopper dronen øjeblikkelig og står og svæver, indtil man flytter på joystickene igen. DJI-app’en har tutorial-videoer, der er nyttige for begyndere, og den har også forprogrammerede skabeloner, som kan bruges, hvis man f.eks. vil have et præprogrammeret flyvemønster.

Der er også en CineSmooth-indstilling, som giver dronen blødere bevægelser og lidt mindre fart, og som er god at bruge, når man skal lave video med et professionelt look.

Controlleren har en knap til start og stop af video og en knap til stillbilleder. Som man med det samme kan dele på sociale medier direkte fra mobilen eller til DJI’s medieplatform, Skypixel.

DJI oplyser, at dronen kan tåle op til 8 sekundmeter (m/s) vind, og det kan den i hvert fald. Jeg sendte Mavic Mini højt op i luften med vind på mellem 6 og 8 m/s, lidt mere i vindstød, og selv om jeg kunne høre dronen arbejde for stabiliteten, var det ikke til at se på videoen, at det blæste.

Takeoff. (Foto: Lasse Svendsen)

Billed- og videokvalitet

Selv om jeg altså havde foretrukket 4K-opløsning, må jeg indrømme, at videokvaliteten er over al forventning. Stillbillederne er skarpe og relativt støjfrie, når billederne tages i dagslys. Aftenbilleder er ikke lige så støjfrie, og det samme gælder video. I dagslys er skarpheden rigtig god, og der er ikke meget billedstøj, men i skumringen bliver billedstøjen mere synlig, når man filmer, mens man flyver. Man kan se det på den moskitostøj, der opstår i terrænet, når man flyver/filmer i svagt lys.

Annonce

Hvis man holder sig til at flyve om dagen som hobbybruger, ligger kvaliteten fint inden for det godkendte. Og lidt til. Kameraet er lidt følsomt over for strølys, og man bør ikke filme direkte mod solen. Så får det problemer med eksponeringen, og man får en del strølys og ghosting på optagelserne.

Konklusion

Den lille DJI Mavic Mini-drone er så nem at bruge og let at flyve, at alle kan finde ud af det. Ikke alene er dronen sjov at flyve og filme med; den kan også bruges til nyttige ting.

Controlleren er enkel at forholde sig til, og DJI-app’en er gennemtænkt og overskuelig. Selv flyvetiden er god, og hvis man vælger Combo-versionen, får man over en times flyvetid. Stillbilled- og videokvaliteten er meget bedre, end man kunne frygte, og man kan lave rigtig fine dronevideoer med lidt øvelse.

For hobbybrugere er Mavic Mini et glimrende valg, men jeg tror også, at professionelle vil kunne se nytten af en lille drone på under 250 gram som et supplement til en stor og mere kompleks model.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Pentax giver ikke slip på spejlrefleks.
Canon opdaterer tre kameraer – og du kan gøre det selv.
Der findes ikke et mindre full-frame-kamera end det nye Sigma fp L.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Samsung Galaxy SmartTag er en lille Bluetooth-brik, som holder styr på dine ejendele.