BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Det smarte hjem

Gør hytten klogere

Det intelligente hjem har efterhånden været på vej i mange år. Nu er det her.

Indtil for få år siden var begrebet smart-home forbeholdt dyre totalløsninger med kilometervis af kabler og avanceret udstyr, der kun kunne installeres af en certificeret tekniker.

Det har den teknologiske udvikling heldigvis fået vendt godt og grundigt op og ned på, hvilket betyder, at det intelligente hjem i dag også er tilgængeligt for helt almindelige mennesker gennem køb af såkaldte smart-home produkter. Du er ikke længere tvunget til at købe hele pakken, men kan nøjes med at investere i et enkelt eller flere produkter og selv montere og installere dem i dit hjem.

Med den øgede tilgængelighed er der dog også introduceret nogle nye problemer. Hvor teknikeren tidligere sørgede for, at det hele spillede sammen, er du i dag i producenternes vold og derfor afhængig af deres vilje til at lege med hinanden. Et smart-home er først rigtig smart, når alle dimserne taler sammen. På dét punkt er der desværre lang vej igen.

Hvad kan jeg bruge det til?

For bedre at kunne forstå, hvad et intelligent hjem egentlig betyder, er det godt med nogle eksempler. Vil du gerne spare på energien og dermed spare penge, så kan det gøres ved at udstyre dit hjem med en række sammenkoblede sensorer. Tanken er, at når dine faste installationer som el, vand, varme og lys taler sammen, kan deres forbrug også justeres i forhold til hinanden og dermed reguleres til at operere mest energieffektivt.

Hvorfor skal radiatoren køre for fulde gardiner, når du lufter ud? Og hvad med lyset – huskede du at slukke det, inden du gik hjemmefra? Med sensorer på døre og vinduer ved termostaten på radiatoren, om der er grund til at fyre for gråspurvene, og kan tænde og slukke efter behov. De smarte LED-pærer kan via GPS-signalet i din telefon tjekke, om du er hjemme, og slukke af sig selv, hvis du ikke er. Smart!

Hvilken type produkter?

Et smart-home består dog af mere og andet end bare lys og varme. Overordnet set kan de smarte produkter deles op i fire hovedkategorier. Den første dækker over styring af hjemmet, herunder energiforbruget. Intelligente Wi-Fi-termostater justerer selv varmeforbruget, og de netværksforbundne LED-pærer tænder og slukker helt af sig selv. Begge dele styres mestendels via apps på telefonen, men der er nye og endnu smartere tider på vej.

Stemmestyring er det helt store i USA, og selv om vi indtil videre kan lege lidt med via Apples Siri og HomeKit, er vi stadig langt bagefter. Årsagen hertil skal bl.a. findes i sproget samt det faktum, at vores markeder bare er alt for små.

(Foto: Producent)

Overvåg dit hjem

En anden produktkategori, som vokser støt og roligt “over there”, er sikkerhed og overvågning. Via alarmer, kameraer og elektroniske låse kan du hele tiden følge med i, hvad der foregår i og omkring dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Luk postbuddet ind, så han kan aflevere den pakke, du har ventet på hele dagen, eller hold øje med, om børnene kom rettidigt hjem fra skole.

Overvågningskameraerne ved, om du er hjemme eller ej, og sender derfor notifikationer, hvis der registreres bevægelser eller sågar ansigter, som kameraet ikke kender. Det er ren science fiction.

Masser af underholdning

Også underholdningsprodukterne er godt med i det intelligente hjem. Stort set alle produkter med respekt for sig selv kan i dag kobles på det trådløse netværk, og du kan dermed styre både tv, højttalere, medie-streamere og radioer digitalt. Smart-tv har eksisteret i flere år, men først nu begynder vi at se, hvor smarte de egentlig kan være. Billedet fra dørtelefonen kommer op på skærmen, når der ringes på. Er det én, du vil lukke ind, kan du nu gøre det via din fjernbetjening!

Køkkenet er også med

Til sidst har vi de hårde hvidevarer og andre ting, vi typisk finder i køkkenet. Det har længe været en fremtidsvision at lade køleskabet holde styr på varernes udløbsdatoer og selv bestille nye eller informere dig om, at du skal huske at gøre det. Sådan er det ikke længere. Den slags produkter findes rent faktisk, omend det er en produktkategori, vi endnu ikke ser meget til på vores breddegrader.

Taler ikke samme sprog

Desværre er der som nævnt et stort problem, når vi taler om det intelligente hjem. Skønt alle produkter er koblet op til det samme netværk, kan de ikke nødvendigvis tale sammen. Der findes endnu ingen fælles trådløs standard, og hver producent har udviklet sin egen app til at styre sine egne produkter. Dermed ryger hele ideen om det rigtig smarte hjem, og forbrugeren står tilbage med en bøvlet oplevelse.

Heldigvis er der forandring på vej, og flere producenter er netop begyndt at åbne deres proprietære økosystemer op og arbejde sammen. Det gøres f.eks. via Apples HomeKit, Amazons Alexa og Google Home. Også andre spillere som f.eks. danske Bang & Olufsen har indset, at det er tid til at lukke op, og har derfor åbnet døren til deres BeoLink-system, så du nu kan integrere alle dine enheder i én samlet løsning. Det er rart at se.

picture2
<
>
(Foto: Producent)

Hvor er vi på vej hen?

Ideen med det intelligente hjem – om man kan lide det eller ej – er, at alle enheder i husstanden kan tale sammen. Dit ur kan tale med din ovn, og din clockradio i soveværelset kan tale med kaffemaskinen i køkkenet. Har du en højttaler, som understøtter Alexa eller Google Home, kan du tale til det hele – altså sådan rigtig tale.

De teknologiforskrækkede kan godt begynde at ryste i bukserne. Det handler om at give slip og lade teknologien styre. Skrækscenariet er selvfølgelig computeren Hal 9000 fra Rumrejsen år 2001. Så galt kommer det dog næppe til at gå, men det er en interessant tanke. Hvor sårbare bliver vi, hvis hele hjemmet er koblet op på internettet?

Hvad med sikkerheden?

Ligesom med andre internetforbundne enheder kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet med at give smart-home produkter adgang til dit hjemmenetværk. Det giver sig selv hvorfor. En hacker kan have interesse i at få adgang til din elektroniske lås, dit kamera eller din alarm. Ja, selv LED-pærerne kan være interessante, da den mindste sprække i sikkerheden kan give adgang til noget større. Og ja, det er teknisk muligt at hacke sig ind i dit sikkerhedskamera eller sågar din opvaskemaskine.

Husk derfor at beskytte dit netværk med kodeord, og sørg for løbende at opdatere software og firmware på alle netværkstilsluttede enheder. Hvis du er den ekstra paranoide type, kan du med fordel lave en online-søgning for at se, om nogle af dine smarte produkter er på den sorte liste over ting, der kan tilgås udefra. Følg linket herunder. Søgemaskinen benytter sig af den såkaldte Shodan-liste, som er en oversigt over alle verdens internetforbundne enheder.

http://iotscanner.bullguard.com

Lad Tado styre varmen

Det er slut med at skrue op og ned for radiatoren, Tado klarer det selv.

Lyd & Billede mener

Designet af Tado er pænt og enkelt. De vil passe godt ind i ethvert skandinavisk hjem.
Tado understøtter endnu ikke Apple HomeKit og larmer lidt rigeligt.
 • 2 x termostater, 1 x bridge
 • Wi-Fi App til iOS/Android
 • Nem installation, tilpasset til både nye og ældre radiatorer
 • Pris: 1.499 kroner
 • Web: tado.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1499 kr

Med smarte termostater skulle du kunne spare op til 31 procent på varmeregningen om året. Indstil dem til den ønskede temperatur og glem alt om dem. Desværre mangler radiatortermostaterne fra tyske Tado lige det sidste for at være rigtig smarte.

Førstehåndsindtrykket er ellers godt. De hvide termostater med LED-display er ganske nydelige at se på. Du kan både styre dem manuelt og via den medfølgende app. Desværre er der endnu ingen HomeKit-understøttelse, men Tado lover, at det kommer senere på året. Registrér din bridge på nettet, og de sender en ny, når den er klar.

Startvanskeligheder

Monteringen foregår ved, at man monterer en lille plastickrans dér, hvor den gamle termostat sidder. Du kan nu skrue Tado fast, hvorefter den kalibreres via app’en. Alt efter om termostaten er skruet helt tæt eller ej, kan denne proces godt tage noget tid. Vi skulle igennem flere frustrerende forsøg.

Den manglende HomeKit-understøttelse betyder bl.a., at Tado ikke ved, hvornår døre og vinduer står åbne, også kaldet “open window detection”. Du er derfor nødt til manuelt at slukke termostaterne, hver gang du lufter ud, for at undgå, at de tænder i et forsøg på at kompensere for varmetabet. Det er noget bøvl.

Her bemærker man samtidig, hvor meget de larmer, hvilket godt kan være lidt irriterende, hvis man sidder tæt på dem.

Konklusion

Ideen med smarte termostater er genial. De ved selv, hvor varmt der er i rummet, og tænder og slukker efter behov. Desværre er den manglende HomeKit-understøttelse og integration med resten af det intelligente hjem et kæmpe minus. Tado er enkle og lækre at se på, men først når de snakker sammen med resten af hjemmet, bliver de rigtig smarte. At de samtidig larmer lidt rigeligt, er dog til at leve med.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Bestil en Uber fra sengekanten

Denne smarte clockradio kan både afspille musik fra Spotify og bestille taxaer.

Lyd & Billede mener

Beddi er nydelig at se på og fungerer fint som basis-clockradio.
Beddi kan intet uden din smartphone, fordi den ikke selv har adgang til internettet.
2 x USB, 3,5 mm stereo Bluetooth App til iOS/Android Pris: 699 kroner Web: wittidesign.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 699 kr

Ideen bag Beddi fra Witti Design er god. Smid en masse smarte funktioner ind i en clockradio og lad den fungere som hovedcentral direkte fra sengekanten. Desværre er slutresultatet ikke helt så vellykket.

Beddi er et Kickstarter-projekt og består af den nydeligt designede clockradio med LED-pærer i bunden, lys og USB-porte på bagsiden samt smarte programmérbare knapper på toppen. Du kan både bruge den som almindelig FM-clockradio og som en lidt smartere Bluetooth- og internet-radio, når den kobles op med din telefon.

Installationen foregår via en app. Her bestemmer du, hvad de forskellige knapper skal styre, og det er også herfra, du starter alle de såkaldte “smarte funktioner”.

Ikke så smart endda

Beddi slår sig stort op på integration med Spotify, Uber, Philips Hue og lignende. Bliv vækket af din yndlingsmusik, tænd og sluk lyset eller bestil en taxa, kun med et tryk på en knap.

Sandheden er dog, at Beddi ikke kan ret meget selv, men i stedet er hamrende afhængig af Bluetooth-forbindelsen til din smartphone. Det er den, der er det sande smart-produkt, og Beddi fungerer kun, når app’en kører i baggrunden på telefonen.

Det er ærlig talt ret ærgerligt, og man føler sig en anelse snydt, når man finder ud af det. At smart-home funktionerne så samtidig har det med kun at virke sporadisk, gør ikke sagen bedre.

Konklusion

Vi kan utrolig godt lide ideen bag Beddi, og den er bestemt mere vellykket, end man først kunne få indtryk af. Som clockradio med indbygget lys og strøm til telefonen er den godkendt. Som smart-produkt er vi mere tøvende. Der er stadig for mange bugs og ting, der ikke helt virker, som de skal. Desuden er den tvungne forbindelse til mobilen simpelthen for dum og bøvlet en løsning.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Én remote til det hele

Nogle gange er det bare rart at kunne trykke på en knap.

Lyd & Billede mener

Harmony Elite kan både styre din hjemmebiograf og dine smart-home produkter. Kan også betjenes med app til Android og iOS.
Det tager tid at indstille de forskellige aktiviteter. Prisen er i den høje ende.
 • Programmérbar multifjernbetjening
 • Harmony Hub kontrolenhed
 • 2 x IR-sender Harmony-app til iOS/Android
 • Pris: 1.790 kroner
 • Web: logitech.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1790 kr

Stemmestyring af det smarte hjem er på vej, men vi er alligevel stadig nogle, der foretrækker fysiske knapper. Her kommer en multifjernbetjening ind i billedet. Harmony Elite fra Logitech er en af de mest avancerede af sin art, hvilket prisen også indikerer. Med den i hånden kan du ikke alene styre din hjemmebiograf, men også mange af dine øvrige enheder i hjemmet, f.eks. elpærer, spilkonsol og termostater.

Enheden er udstyret med både touch-skærm og fysiske knapper. Opkoblingen til dit netværk sker via den medfølgende hub. Installér Harmony-app’en på din telefon, og inden længe er du i gang. Fjernbetjeningen lades op via en medfølgende stander, hvor den også kan stå, når du ikke bruger den.

Tidskrævende opsætning

Du vælger husstandens forskellige apparater ud fra en online-database. Når du har fundet frem til dem alle, kan du tildele dem egne knapper eller sætte dem ind i såkaldte aktiviteter. En aktivitet betyder, at fjernbetjeningen ved et tryk på én knap sender flere kommandoer på samme tid og dermed betjener flere enheder på én gang. Hvis du gerne vil have en speciel belysning, når du ser tv, eller at dine persienner lukkes, så der bliver mørkt, kan det lade sig gøre.

Du guides let igennem alle processer, men især denne sidste del tager tid. Heldigvis skal det kun gøres én gang.

Konklusion

Logitech udfylder hullerne mellem de produkter, der endnu ikke er helt smarte nok til at tale sammen. Resultatet er en multifjernbetjening, der ikke bare styrer din hjemmebiograf, men også kan tænde og slukke dine andre smart-home produkter. Vil du have mest mulig kontrol over dit hjem, og er du stadig mere glad for fysiske knapper end stemmekommandoer, så er Logitech Harmony Elite et rigtig godt bud.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Panasonic inviterer til lukket fest

Panasonics sikkerhedsløsning er solid, men teknisk forældet.

Lyd & Billede mener

Panasonic leverer det, de lover. Systemet er enkelt at sætte op og en god startpakke til de teknisk udfordrede.
Panasonics system er helt lukket og kan derfor ikke bruges med andre produkter end deres egne.
 • 2 x sensorer til døre/vinduer 1 x hub, 1 x kamera til indendørsbrug Wi-Fi microSD
 • App til iOS/Android
 • Pris: 2.290 kroner
 • Web: panasonic.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2290 kr

Der er sket meget inden for det intelligente hjem, siden Panasonic sendte deres KX-HN6012 Home Monitoring and Control Kit på gaden i 2015. Sættet kan derfor virke en smule forældet.

Kittet her er beregnet som en introduktion til Panasonics overvågnings- og sikkerhedspakke til hjemmet og består først og fremmest af en hub, der trådløst kobles til dit lokale netværk. Den danner trådløs forbindelse til de medfølgende sensorer – som kan sættes over en dør eller et vindue – det medfølgende kamera og den smarte stikkontakt, der kan programmeres til at tænde apparater på specifikke tidspunkter.

Ideen er, at du kan købe flere enheder og til sidst have en komplet og sammenhængende løsning, hvor det hele spiller sammen i den medfølgende app.

Indbyggede vuggeviser

Installationen er forholdsvis smertefri. Når hub’en har forbindelse, skal de øvrige enheder bare have strøm, før de popper op i app’en. Sidstnævnte er ganske enkelt og overskueligt sat op uden alt for mange indstillingsmuligheder. Jo flere enheder du kobler til, jo mere avanceret kan det dog blive.

Særligt kameraerne er værd at nævne. De fås både til indendørs og udendørs brug. Det, der følger med i pakken, egner sig især til overvågning af børneværelset og kan f.eks. afspille små vuggeviser via en indbygget højttaler.

Konklusion

Panasonics hjemmeovervågningskit er smart til dem, der ikke har den store erfaring eller lyst til at rode for meget med teknikken selv. Du køber dig ind i et lukket system, hvor det hele er lavet til at fungere sammen.

Desværre betyder det også, at du er helt afskåret fra Apple HomeKit eller stemmestyring. Samtidig er du bundet til kun at købe Panasonics egne apparater. Kan du leve med dét, så er det en fin løsning, der f.eks. vil egne sig til et sommerhus.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Siri, hvad er temperaturen i stuen?

Eve Room holder øje med luftkvaliteten, men glemmer at give informationerne videre.

Lyd & Billede mener

Med Elgatos app får du et fint overblik over forandringer i temperatur og luftfugtighed.
Eve Room er ikke smart nok til at give informationerne videre til andre enheder.
 • Bluetooth 4.0
 • App til iOS og Apple TV
 • 3 x AA-batterier
 • Pris: 699 kroner
 • Web: elgato.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 699 kr

Elgato laver en række smarte produkter under Eve-brandet, der alle understøtter Apples HomeKit. Fælles for dem alle er, at de er lidt billige at se på, men utrolig nemme at sætte op takket være IR-koder på bagsiden. I sortimentet findes sensorer til døre og vinduer, termostater, stikkontakter og rumsensorer. Her vil vi fokusere på sidstnævnte, der potentielt vil kunne blive en meget vigtig brik i dit smart-home setup.

Snakker med Siri

Eve Room har indbygget temperaturmåler, luftfugtighedsmåler og partikelmåler. De henter løbende informationer, som du kan se og få et overblik over i app’en, når de er overført via Bluetooth. Rækkevidden er desværre ret kort, så læg din telefon ved siden af sensoren, når du vil overføre data.

HomeKit-integrationen betyder, at du på et hvilket som helst tidspunk kan spørge Siri om temperaturen i rummet, hvorefter hun henter og giver dig svaret direkte fra Eve Home. Det er smart nok, men her slutter festen så også. Eve Room kan nemlig ikke bruge disse informationer til noget fornuftigt, såsom at advare dig, hvis luftfugtigheden pludselig er for høj, eller sætte en blæser eller termostat i gang, hvis der bliver for varmt eller for koldt.

Hvis luftkvaliteten i rummet er dårlig, er det samtidig svært at finde ud af præcis hvorfor, da de indsamlede data ikke er ret meget andet end tal.

Konklusion

Som helt almindeligt stuetermometer er Elgato Eve Room et udmærket produkt. De ekstra funktioner i form af partikelmåler og luftfugtighedsmåler er ligeledes fine. Men hvad skal vi reelt bruge det til, når de ikke anvendes intelligent til at styre andre smart-home produkter? Først når enheden også kan sende kommandoer til andre enheder ud fra de indsamlede data, bliver den rigtig smart.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Sonos Play:5
Sonos er stadig kongen af smart lyd i flere rum.
Philips Hue Starter Kit
Hvis du vil have et intelligent hjem, bør Philips Hue være det første, du investerer i.

Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  TAG Heuer Connected

  Vejl.pris 15990 kr Smart-ur i luksusklassen

  Logitech StreamCam

  Vejl.pris 1599 kr Til hjemmearbejde og videodrømme

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  Acer ConceptD 500

  Vejl.pris 23499 kr En stilfuld dag på kontoret
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.