TEST: Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Velfungerende hybridformat med store udfordringer

Dell XPS 13 2-i-1 kunne være den perfekte hybridcomputer, hvis Dell bare kunne få styr på to væsentlige udfordringer.
Karakter
Dell XPS 13 2-i-1 (7390)
Lyd & Billede mener
Velfungerende hybridformat koblet med byggekvalitet fra øverste hylde og en af de bedste højopløste skærme, vi nogensinde har set på en 2-i-1-computer.
For tung til reelt at kunne fungere som tablet, og den lave batterilevetid gør computeren væsentlig mindre fleksibel, end man bør kunne forvente af en ultrabærbar.
Specifikationer
 • Processor: 10. generations 1,5 GHz Intel Core i7-1065G7
 • Skærm: 13,4″ 16:10 WLED touch-skærm, 3840 x 2400, 338 ppi
 • Kamera: HD 720p
 • Hukommelse: 16 GB RAM
 • Lager: 512 GB SSD (+ microSD)
 • Grafik: Intel Iris Plus
 • Styresystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
 • Mål og vægt: 296 x 207 x 7-13 mm / 1,33 kg
 • Batteri: 51 Wh
 • Tilslutninger: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, 2 x Thunderbolt 3, 3,5 mm minijack-stik
 • Web: dell.dk
Benchmarks

Vejl. pris 14990 Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

Dell har gennem årene eksperimenteret med forskellige typer 2-i-1-computere. En af de første var Dell XPS 12 fra 2013, som kom med en skærm, der sad i en robust aluminiumramme og kunne dreje om sin egen akse. En virkelig smart løsning, som Dell dog forlod igen, bl.a. med Dell XPS 12 fra 2016, som bestod af to helt separate dele, nemlig tastatur og skærm hver for sig. Skærmen kunne så anvendes som tablet eller monteres i en magnetisk dock på tastaturet.

Den løsning var dog mindre elegant, og Dell er da også gået over til den langt mere normale hybridformfaktor, hvor et par hængsler forbinder skærm og tastatur, hvorfor computeren kan foldes 360 grader om sin egen akse. Ligesom vi kender det fra andre hybridmodeller såsom Lenovo ThinkPad X1 Yoga og HP Envy x360.

Et par hængsler forbinder skærm og tastatur, hvorfor computeren kan foldes 360 grader om sin egen akse. (Foto: Dell)

Udseende og konstruktion

Dell XPS 13 2-i-1 kan altså ændres fra at være lukket sammen som en almindelig bærbar til at være foldet sammen, så låg og bund befinder sig ryg mod ryg, hvorved den reelt bliver til en tablet.

Desværre er Dell XPS 13 med sin godt 1,3 kilos kampvægt ikke den letteste computer at håndtere i tablet-tilstand. Det havde måske været mere brugervenligt og medgørligt, hvis tasterne i det mindste var blevet trukket ind i kabinettet, når computeren foldes om sin egen akse – som det er tilfældet med førnævnte Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lille finesse er der ikke blevet plads til. Det havde ellers betydet, at tasterne ville flugte med bagsiden i stedet for at stikke ud, hvilket ville have beskyttet dem bedre mod at blive revet løs eller gå i stykker på andre måder.

Når det så er sagt, så er Dell XPS 13 2-i-1 ellers robustheden selv. Hele herligheden er skåret ud af en enkelt blok aluminium, mens skærmen er fremstillet af Corning Gorilla Glass 5, der er ret svært at smadre.

Annonce

Tastaturet er et baggrundsbelyst MagLev-tastatur i fuld størrelse, mens indersiden er beklædt med kulfibermateriale. Tasterne har en relativt kort vandring på 1,3 mm, men der er god modstand i dem, og derfor er den taktile oplevelse absolut godkendt.

Hele herligheden er skåret ud af en enkelt blok aluminium. (Foto: Dell)

Skærm og lyd

Mere end godkendt er også skærmen, som virkelig er denne hybridcomputers helt store fortrin. Dell har “lånt” det lidt specielle 16:10-format, som vi kender fra Apples MacBook Pro-computere, og det gør XPS 13 bedre egnet til produktivitet end de fleste andre Windows-bærbare, der som regel kommer med skærme i 16:9-format og dermed tilbyder et mindre vertikalt arbejdsområde.

Men det er den høje 4K-opløsning og det lysstærke (500 nit) og knivskarpe skærmbillede, der for alvor stjæler opmærksomheden. Dell XPS 13 2-i-1 kommer med HDR og Dolby Vision, og resultatet er fænomenal kontrast og en præcision i farvegengivelsen, som kommer brugeren til gode, uanset om man ser Netflix eller arbejder med gigantiske Excel-regneark.

Det gør bestemt heller ikke noget, at skærmen er stort set rammeløs, så der er blevet plads til hele 13,4 tommers skærmareal på mindre plads, end f.eks. Apples 13″ MacBook Pro skal bruge til 13,3 tommer.

Lyden er til gengæld ikke noget at skrive lange breve hjem om. Her får man en bedre lydoplevelse ud af en iPad Pro, selv om Dell ellers praler med, at de indbyggede stereohøjttalere i XPS 13 2-i-1 er professionelt tunet med Waves MaxxAudio. Man kan sagtens bruge den indbyggede lyd til Skype-møder og et indslag fra TV-nyhederne, men lydoplevelsen er lidt for tynd og skrattende til mere krævende kilder som film og musik.

Annonce
Tastaturet er et baggrundsbelyst MagLev-tastatur i fuld størrelse, mens indersiden er beklædt med kulfibermateriale. (Foto: Dell)

Ydelse

Dell har leveret et testeksemplar med noget nær den dyrest mulige konfiguration, herunder 10. generations Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM og en 512 gigabyte SSD. Og selv om der selvfølgelig findes endnu dyrere bærbare, der er endnu vildere – såsom Asus ZenBook Pro Duo – så er Dell XPS 13 2-i-1 i den testede konfiguration altså seriøst hurtig!

Det viser de fleste af vores benchmark-tests, selv om fraværet af en dedikeret GPU betyder, at Dells hybridcomputer næppe skal belastes med alt for meget gaming.

Kun på ét punkt skuffer XPS 13 ret så fælt, og det er batterilevetiden. I vores benchmark-test klarer hybridcomputeren således kun to timer og 54 minutter, før batteriet må smide håndklædet i ringen, og det er meget tæt på at være det dårligste resultat i årevis.

Selvfølgelig er den reelle batterilevetid noget længere, eftersom benchmark-testen presser computeren til det yderste, men reelt får du måske omtrent fem timer ud af en opladning ved normal brug, og det er meget, meget langt fra de ti timer, som Dell selv mener, at maskinen kan præstere.

Selvfølgelig er en del af forklaringen på den begrænsede batteriydelse, at den lysstærke 4K-skærm kræver en masse strøm, men så burde Dell have overvejet at forsyne computeren med et større batteri. En hybridcomputer er i sagens natur født til at være ultrabærbar, og så må man også kunne forvente bedre batterilevetid, end Dell XPS 13 2-i-1 kan levere.

Annonce
Dell XPS 13 2-i-1 kan ændres fra at være lukket sammen som en almindelig bærbar til at være foldet sammen, så låg og bund befinder sig ryg mod ryg, hvorved den reelt bliver til en tablet. (Foto: Dell)

Konklusion

Dell XPS 13 2-i-1 er på mange måder en glimrende hybridcomputer. Efter at have eksperimenteret med formfaktoren har den amerikanske computerproducent fundet recepten, og XPS 13 er lækker, solid og kommer med en af de lækreste skærme, vi nogensinde har set på en bærbar.

Derfor er det en skam, at maskinen vejer mere, end godt er, når hele pointen med en hybridcomputer er, at den også skal kunne bruges som tablet. Det største problem er dog batterilevetiden, som langtfra er i nærheden af, hvad man burde kunne forvente.

Den høje kampvægt og den lave batterilevetid trækker i fælleskab væsentligt ned i vores samlede vurdering af Dell XPS 13 2-i-1. Begge dele er nemlig ret kontraproduktive, når man tager i betragtning, hvad det egentlige formål er med en hybridcomputer som produkttype.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

E-bogslæser til farverige illustrationer.
Motorola Moto G30 kommer med 64 Mp kamera og 90 Hz skærm.
Galaxy A52 og Galaxy A72 får 90 Hz, mens skærmen på Galaxy A52 5G kommer helt op på 120 Hz.
Xiaomi Mi 11 var den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888 processor. Nu kan mobilen snart købes herhjemme.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!