Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony ZV-1F

Rammer ikke plet

Sony ZV-1F er en god idé, som ikke holder i praksis.

Skrevet af / 17/12/2022 - 10:00
Sony ZV-1F
Lasse Svendsen

Sonys lille ZV-1F ligner til forveksling den successrige RX100-serie, som længe har været blandt de bedste kompaktkameraer. Men denne udgave er baseret på det mere video-orienterede ZV-1, et kamera som først og fremmest er skabt til videooptagelse. 

Man kan tage stillbilleder også, men kun i jpeg-kvalitet, ikke i RAW-kvalitet som på ZV-1.  

Som det mere avancerede ZV-1 er kameraet målrettet videobloggere (vloggere), og kan optage video i rigtig fin 4K-kvalitet fra den 1-tommers CMOS-sensor på indersiden af det lillebitte kamerahus. I modsætning til den lysstærke 24-70 mm zoom, vi kender fra ZV-1, har den en fast 20 mm f2 vidvinkel-brændvidde. Zooming er kun digital her, det samme gælder billedstabilisering.  

Sony har åbenbart forsøgt at gøre kameraet så enkelt at bruge som muligt, og det er de lykkedes godt med. Knapperne er meget små, men man reddes af en fin drejbar touchskærm, som faktisk giver kameraet god brugervenlighed. 

I lighed med ZV-1 har kameraet en trehoveders mikrofon på toppen, og ved siden af den et multistik, som kan bruges til blitz, videolys eller en ekstern mikrofon. Kameraet har mikrofonindgang på siden, men ingen tilslutning for hovedtelefoner. 

På et RX100VII er der en programmerbar funktionsring rundt om objektivet. Den mangler her, og kameraet har heller ingen søger. Så ZV-1F er ikke bare en enklere udgave af RX100-serien, det er også en enklere udgave af ZV-1. Bl.a. mangler kameraet ND-filteret, som er fint at have, når man f.eks. har brug for længere lukkertider. 

Foto: Lasse Svendsen

Forenklet funktionsniveau 

Skudhastigheden er reduceret fra 24 til 16 fps, og den lynhurtige 315-punkters autofokus, som imponerede os på ZV-1, er erstattet af en konventionel kontrastbaseret autofokus, som ikke er i nærheden at være lige så hurtig og præcis. Den døjer med at følge ansigter, når personerne bevæger sig hurtigt eller drejer sig væk fra kameraet et splitsekund. 

Men kameraet har Sonys tretrins sminkefunktion, hvor man kan vælge, hvor meget digital sminke, man vil have. Den fungerer efter hensigten og fjerner rynker og glatter huden, uden at øjnene bliver uskarpe – og den kan slås fra, når man ikke har brug for den. En anden funktion, som for mange er langt nyttigere, er den digitale bokeh-effekt, som giver blødere baggrunde og aktiveres med en knap på toppen af kameraet. 

Bokeh-knappen øverst til højre. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet har også objektfokusering, som aktiveres med Fn-knappen. Den skifter fokus mellem influencerens ansigt og det objekt, vedkommende viser frem, med hovedfokus på objektet. 

Sony er desuden leveringsdygtig i et optagegreb med trådløs Bluetooth fjernbetjening – GP-VPT2BT – som gør kameraet langt mere anvendeligt som videokamera.  

Videofunktioner

Som på de fleste kameraer med touchskærm betjener man også her autofokus med lette berøringer på skærmen. I godt lys fungerer det fint, og autofokus følger objektets bevægelser, men som nævnt er sporingen af ansigter og øjne ikke altid lige præcis.  

Kameraets digitale billedstabilisering beskærer billedfladen med en faktor, som giver lidt smallere brændvidde på cirka 25 mm. Den digitale stabilisator slider i det med at dæmpe bevægelser, og hvis man er vant til videostabiliseringen i en iPhone 13 eller 14 Pro, er stabiliseringen i ZV-1F rent ud sagt elendig. 

Den fine touchskærm giver kameraet god brugervenlighed. (Foto: Lasse Svendsen)

Videokvalitet

Billed- og videokvaliteten er heldigvis god. Selv om man ikke optage RAW-stillbilleder, er billederne skarpe, fri for støj og med vældig god billeddynamik. I hvert fald for et kompaktkamera.  

Men det er som videokamera, at ZV-1F er bedst. Det leverer rigtig god 4K-kvalitet med 30 fps og understøtter S-Log2, S-Log3-gradering af optagelser i efterbehandling samt hybrid log gamma, som giver bedre dynamikområde (HLG 1, 2 og 3). Det optager kun video i 4:2:0 8-bit op til 100 Mbps, men med samme XAVC S-profil som Sonys professionelle videokameraer. 

Vloggere vil utvivlsomt sætte pris på muligheden for vertikale videooptagelser, som kan overføres til mobilen og bruges som Reels på sociale medier. Optagelserne kan også redigeres i Sonys Imaging Edge- og Movie Edit-apps. 

Sony GP-VPT2BT. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Sony ZV-1F har for mange begrænsninger til, at vi synes, det er værd at anbefale kameraet. Der er ikke noget i vejen med billed- eller videokvaliteten, selv om vi ikke forstår, hvorfor Sony fjernet muligheden for RAW-optagelser fra kameraet. Der findes flere argumenter for ZV-1F, såsom at det er lille og let, og at batteritiden er forbedret sammenlignet med ZV-1. Men det er ikke til at komme uden om, at mange mobiler gør et bedre stykke arbejde med video, end dette kamera kan klare, og når prisen på et Sony ZV-1 er faldet til samme niveau som prisen på et ZV-1F, ser vi ikke helt pointen med at købe et Sony ZV-1F. 

  1. Sony ZV-1

    Vloggerens bedste ven

    Sony ZV-1 er mere et videokamera end et stillbilledkamera. Det er ikke så dumt.

    Lynhurtig og præcis autofokus, høj skudtakt, rigtig god videokvalitet på 4K-optagelse.
    Kort batterilevetid, ingen søger, meget små knapper.
    Læs hele testen
Karakter
Sony ZV-1F
Basic

Lyd & Billede mener

God videokvalitet på 4K-optagelser. Kompakt og let. Kun jpeg-stillbilleder, ingen søger, meget små knapper. 20 mm brændvidde begrænser brugsområdet. Ubeslutsom autofokus. Koster det samme som det mere avancerede ZV-1.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Billede
Scroll to Top