Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

test: Sony Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA

Skarp Zeiss til Sony

Sonys lysstærke normalobjektiv er næsten perfekt, men det koster.

Skrevet af / 02/12/2017 - 22:44
Sony Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA
Lasse Svendsen

Hvis man ser det blå Zeiss-mærke på et Sony-objektiv, kan man forvente kvalitet. Det er vores erfaring efter at have testet mange Zeiss-objektiver, også dem, der står Sony på. Såsom dette.

Det massive Planar T* FE 50 mm er med lysstyrke f/1.4 et interessant normalobjektiv til Sonys spejlløse full-frame-kameraer. Med vejrbeskyttelse og god lysstyrke er det lige velegnet udendørs i dårligt vejr og i buldrende mørke.

Eller i studiet. For objektivet er faktisk så godt, at det passer fortrinligt til krævende studieopgaver. Det kan være mode, portrætter eller for den sags skyld mad, produkter og meget andet. For ikke at nævne bryllupsfotografering, hvor billedvinklens normale perspektiv i kombination med lysstyrken gør det perfekt til både tætte udsnit og afstandsbilleder.

Zeiss-objektivet er meget solidt bygget. Ud over vejrbeskyttelsen er det bygget op af 12 linseelementer, det har 11 blændelameller, som giver blødere konturer ved fuld blænde, samt Sonys stillegående Super Sonic Wave autofokusmotor. Praktisk nok har det blændering i tredjedelstrin til f/16 og en knap til at skifte mellem automatisk og manuel fokus.

Den optiske skarphed er fremragende ved blænde f/1.4 og endnu mere jævn over større dele af billedfladen fra f/2.8, hvor store dele af centrum er knivskarpe. Herfra og til blænde f/11 er objektivet blandt de skarpeste, vi har testet.

Kromatisk aberration er godt dæmpet, og det er heller ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting. Der er lidt diffraktion på f/16, men det er også alt.

Planar T* FE 50 mm F1.4 ZA er et fremragende normalobjektiv til mange opgaver. Men især til krævende jobs, hvor skarpheden skal kontrolleres nøje. Såsom mode- og bryllupsfotografering, men også portrætter og fotografering i svagt lys, hvor objektivet er i sit es. Desværre er prisen også på højde med kvaliteten (og lidt til), og objektivet er både stort og tungt.

Lyd & Billede mener

Rigtig god skarphed, ingen fortegning og perfekt bokeh. Høj pris, stort og tungt objektiv.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top