Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Skarpere billeder til folket

Med 4K-video og skarp billedkvalitet kombineret med 16x zoom får man i både pose og sæk.

Skrevet af / 13/10/2014 - 06:00
Panasonic Lumix DMC-FZ1000
Lasse Svendsen

Kameraer som dette dækker de flestes behov. Man behøver knap nok købe ekstra objektiver for at dække de fleste motivtyper. For superzoomkameraer som Panasonic Lumix FZ1000 har zoom fra bred vidvinkel til smal tele. Dermed har man et kamera, der kan tage billeder af dyr, børn eller objekter på afstand, og et øjeblik efter bruges til at forevige solnedgangen i et smukt vidvinkellandskab.

På FZ1000 dækker zoomobjektivet et så stort område – 25-400 mm – at man ville have brug for mindst to objektiver til et spejlreflekskamera for at dække det samme område.

Normalt er superzoomkameraer så fuld af kompromiser, at man ikke kan forvente en billedkvalitet, der når et spejlrefleks til sokkeholderne. For den optiske ydelse kombineret med en lille billedsensor giver store begrænsninger.

Men ligesom Sony RX10, der er den nærmeste konkurrent, har Panasonic Lumix FZ1000 avanceret optik og en meget større sensor end de fleste superzoomkameraer. En 20 megapixel billedsensor på 1 tomme og en stor 16x Leica-zoom kombineret med 4K-video lyder fristende. Med testen af RX10 i frisk erindring ved vi, at det er lig med meget høj billedkvalitet, men Panasonic-kameraets 4K-video på 8 megapixel jorder fuldstændig Sony-kameraets HD-video på 2 megapixel.

Lysstærk zoom
Det Leica-mærkede zoomobjektiv på FZ1000 dækker altså 25-400 mm med f/2.8 som bedste lysstyrke. Til sammenligning har RX10 en 24-200 mm zoom, men her er det muligt at bruge blænde f/2.8 på alle brændvidder. På FZ1000 ryger den maksimale blænde op på f/3.5, når man passerer 50 mm brændvidde, og fra 170 til 400 mm er maksimal blænde f/4.0.

Objektivet har motoriseret zoom- og fokusring, men ikke manuel blændering, som RX10 har. For at indstille blænden skal man bruge det klikbare indstillingshjul på bagsiden. Men det er muligt at zoome i trin – 28 mm, 50 mm osv.

Hele fem knapper kan programmeres efter eget ønske, så man får hurtig adgang til de mest almindelige indstillinger med et knaptryk.

Kvalitetsfølelsen er ikke på højde med RX10. Faktisk er vi lidt skuffet over plastfølelsen på kameraet, der trods alt koster 7.000 kroner. Men det ligger godt i hånden og har en stor, lysstærk elektronisk søger med bedre opløsning end RX10, vipbar skærm og lynhurtig autofokus, hurtigere end på RX10.

Kameraet har også trådløs tilslutning med NFC (Near Field Technology) og overførsel via Wi-Fi, men ikke touch-skærm eller GPS.

FZ1000-Lifestyle-9
16x zoom med god lysstyrke og 4K-video er enestående på markedet i dag.

4K-video
Panasonic-kameraet har ellers meget de samme specifikationer som Sony RX10, bortset fra på ét væsentligt område: Video. Med FZ1000 kan man selvfølgelig skyde video i fuld 1080 HD – præcis ligesom med Sony-kameraet – men også 4K-video med hele 100 Mbit/s datastrøm. Det giver videofiler af en helt anden kvalitet end noget, man har set fra HD med et kompaktkamera.

4K-videostrømmen kan streames ukomprimeret fra kameraets HDMI-udgang, så man kan nyde mere end fire gange så høj opløsning på skærmen eller lærredet. 8 megapixel video-opløsning sikrer overlegen detaljeskarphed. Det er også muligt at bruge fokusmarkering for at angive skarpstillede områder, når man fokuserer manuelt, og zebramønster for at markere overeksponerede områder.

To indbyggede mikrofoner sørger for stereolyd med god lydkvalitet, og det er muligt at tilslutte ekstern mikrofon via et 3,5 mm stik på siden.

Billed- og videokvalitet
Det er et hurtigt kamera. 12 billeder i sekundet er rigtig godt, men bufferen er lidt i underkanten, hvis man vælger at fotografere råfiler i stedet for jpeg. Da falder buffer-grænsen (før kameraet har fyldt hukommelseskortet) fra omkring 40-45 eksponeringer til 10-12 stykker. Men autofokussen med 49 punkter og Panasonics dybdebaserede fasefokus er så hurtig, at det ikke er noget problem at få skarpe actionbilleder. Bare husk at vælge jpeg-lagring af billederne.

Der er flere små finesser i FZ1000, som det ville tage for meget plads til at nævne her, men det er klart, at 4K i et videokamera til 7.000 kroner er det mest sensationelle ved Panasonic-kameraet.

highres-Panasonic-EVF_Image_FZ1000_1402405365
Knivskarp elektronisk søger og mange indstillingsmuligheder.

Med fire gange så høj opløsning som HD-video (1920 x 1080 pixel) bliver skarpheden og detaljegengivelsen fremragende. Zoomobjektivet har ingen problemer med den høje opløsning – heller ikke på stillbilleder – og farvegengivelsen er noget af det bedste, vi har set på video-optagelser. Muligheden for at hente stillbilleder ud af 4K-videoen (på 8 megapixel) er en velkommen bonus.

Stillbillederne står og falder ofte med den optiske kvalitet og mængden af billedstøj. Her klarer FZ1000 sig også rigtig godt, med jævnt god skarphed på alle brændvidder fra 50 til 200 mm og med lidt mere diffraktion og tab af hjørneskarphed på 400 mm og 25 mm vidvinkel. Når maksimal blænde er valgt.

Billedstøj dukker op ved ISO 1600, men billederne er fuldt brugbare op til A4-udskrifter. Ved ISO 3200 dukker der også farvestøj op, men kameraet visker ikke detaljer ud ved høj ISO, som Sony RX10 gør. Mere end ISO 6400 er der ikke meget ræson i, medmindre man har ikke noget valg. For da er billedstøjen massiv.

Konklusion
Panasonic Lumix FZ1000 er et glimrende allround-kamera. Her får vi fremragende billedkvalitet i de fleste situationer og skarp videokvalitet med 4K-opløsning. På mange måder får man mere for pengene her end med den nærmeste konkurrent, Sony RX10. Sony-kameraet er bedre bygget, men mangler bl.a. noget zoom, 4K-video og en lige så godt opløst søger.

Hvis man foretrækker maksimal blænde f/2.8 over hele zoomområdet og ikke har brug for 4K-video, er RX10 værd at overveje. Ellers er det nok FZ1000, man skal have.

Lyd & Billede mener

Meget høj billedkvalitet pga. god optisk kvalitet og stor billedsensor. Videokvaliteten i 4K er den bedste på noget kompaktkamera, og med 16x zoom og mange indstillingsmuligheder er det lynhurtige kamera egnet til de allerfleste. Skuffende byggekvalitet for et så dyrt kamera, som også mangler touch-skærm og er stort og tungt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Lyd & Billede
Scroll to Top