: Olympus Tough TG-5

Det bedste robustkamera

Hvis du vil have et godt kamera, som kan tåle nogle tæsk, er Olympus TG-5 en oplagt mulighed.

Juli 2017Olympus Tough TG-5

Lyd & Billede mener

Fremragende billedkvalitet, god brugervenlighed og mange nyttige funktioner. Hurtig autofokus og 4K-video giver skarpe billeder og flotte video-optagelser.
Begrænset blændekontrol og lavopløst skærm. Andre kameraer kan tåle endnu mere.
Olympus Tough TG-5
Type: 12 MP kompaktkamera med 1/2,3” billedsensor
Optik: 25-100 mm f/2.0-4.9
Skærm: 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
Søger: Nej
Højdepunkter: Vandtæt ned til 15 m, Wi-Fi, GPS, kompas, manometer,
termometer, 4K-video, 20 fps, vipbar skærm, 340 skud/opladning

 

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3799 kr

Ingen andre kameraer er så praktiske til aktive mennesker som et robustkamera. De kan tåle næsten alt. Hvis du taber det på fortovet, i vandet eller i en snedrive, er det ikke noget problem. Robustkameraer er bygget til at tåle en hård behandling. De kan klare mere end almindelige kameraer – og afgjort mere end din mobiltelefon.

Billederne bliver også meget bedre med robustkameraer, i hvert fald hvis man køber et godt et af slagsen. Nikon, Ricoh og ikke mindst Olympus har robuste alternativer til kompaktkameraerne. Olympus er måske bedst kendt. Deres Tough-kameraer har som regel sat standarden for, hvad et robustkamera skal kunne tåle, og på de senere udgaver har de også gjort store fremskridt mht. billedkvaliteten.

Såsom det, vi tester her: Tough TG-5. Det er efterfølgeren til testvinderen TG-4, som det ligner til forveksling, men det eneste, der faktisk er bevaret, er 25-100 mm zoomen og batteriet. Resten er forbedret.

Blandt højdepunkterne er 4K-video, 20 fps (billeder i sekundet) i serier, integreret billedstabilisering og en ny 12 megapixel billedsensor. Den har færre pixels end forgængeren, men Olympus har forbedret billedkvaliteten med en ny billedprocessor. Især ved høj ISO, hvor billederne fra forgængeren blev temmelig grumsede allerede fra ISO 1600.

Du kan også dykke med kameraet, ned til 15 meter. Hvis du vil dykke dybere, skal du bruge et undervandshus, kaldet PT-058. Med det kan du tage kameraet med ned til 45 meters dybde.

TG-5 kan tåle fald fra 2,1 meters højde og ned til 10 graders frost, og der findes et bredt udvalg af tilbehør til kameraet til aktive fotografer. Såsom en telekonverter, der giver 7x zoom. Der er også en vidvinkelkonverter for bredere billedvinkel, en blitz-diffuser til makrobilleder samt bæreremme, tasker, en flyderem, der kan holder kameraet oven vande (!), og et silikonehylster, der giver bedre greb og beskyttelse.

GPS

Med den indbyggede GPS kan du logge, hvor du har været. TG-5 registrerer også temperatur, højde over eller dybde under havet samt kompasretning, som så kan aflæses senere.

Det har ikke Bluetooth, men Wi-Fi til overførsel af billeder plus nogle temmelig smarte makrofunktioner. Nærgrænsen er 1 cm, men det sejeste er nok muligheden for focus stacking – for at få så stor skarphedsdybde som muligt – eller bracketing, der tager flere eksponeringer med fokus forskellige steder i motivet. Det er også muligt at zoome endnu mere, hvis du virkelig vil forstørre dit makromotiv.

TG-5 har desuden en høj skudtakt på 20 fps, som kan give dig korte billedserier, så du lettere kan fryse motiver i bevægelse.

Video

Du kan også optage video med høj billedfrekvens. Mens 4K-video giver den bedste kvalitet op til 30 fps, kan 1080p Full HD give dig 120 fps, det dobbelte i 720p HD og maksimalt 470 fps, hvis du kan acceptere 480p SD-kvalitet. Men så kan du også lave rimelig seje slowmotion-videoer.

Kameraet har ikke alene nogle seje egenskaber og sej 4K-video – bl.a. med time lapse-sekvenser – du kan også tage billeder i råformat og få flere kreative muligheder i efterbehandlingen.

Billedkvalitet

Kreativ kan du i øvrigt også være på jpeg-billederne. TG-5 har flere valgbare filtereffekter og fire undervandsindstillinger. Bl.a. HDR, som kan tilføre lidt mere farve og kontrast til blege undervandsmiljøer. Du kan gemme to sæt kameraindstillinger, så du f.eks. kan have en opsætning til naturbilleder over vand på C1 og en opsætning til undervandsbilleder på C2. Lettilgængelige på programhjulet.

Ellers kan du selv vælge blænde – til et vist punkt – med indstillingshjulet på toppen. Desværre får man ikke fuld kontrol. På 25 mm brændvidde kan man vælge blænde f/2.0, f/2.8 og f/8.0. På 100 mm kun blænde f/4.8, f/6.3 og f/18.

Trods færre pixels er billedkvaliteten synligt bedre end på forgængeren. Olympus har formået at få en endnu bedre farvebalance, bedre kontrast og fremragende skarphed. Detaljerigdommen er faktisk også bedre trods de færre pixels, og der er mærkbart mindre billedstøj.

Hvor billederne fra TG-4 blev grumsede allerede ved ISO 3200, er støjen bedre dæmpet her – uden at detaljerne drukner – hele vejen op til ISO 3200. Jeg ville være forsigtig med ISO 12.800, men billeder ved ISO 6400 kan som regel sagtens bruges.

Konklusion

Olympus Tough TG-5 er det bedste robustkamera, vi har testet til dato. Nikon Coolpix AW130 og AW300 (p.t. ikke testet) kan dykke dybere og tåle mere, men Olympus-kameraet giver dig mere kontrol, zoomen har bedre lysstyrke på vidvinkel, og billedkvaliteten er soleklart bedre end det meste andet i robustklassen.

Skal du have et kamera, der kan tåle nogle tæsk, og som giver dig bedre billeder end mobiltelefonen, så bør det være dette.

quote

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Klik ringen foran af og montér en vidvinkel- eller telekonverter eller en blitzdiffuser til makro – mulighederne er mange.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.