Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 08Deltag

Test: Olympus PEN E-PL9

Systemkamera for de stilbevidste

Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

Skrevet af / 15/03/2018 - 19:41
Olympus PEN E-PL9
Lasse Svendsen

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke bliver brugt særlig meget. Men de små systemkameraer kan komme til undsætning. De minder meget om spejlreflekskameraer, bare i en mindre indpakning.

F.eks. Olympus’ lille PEN E-PL9. Et virkelig kompakt systemkamera, der let kan være i en taske eller rygsæk. Med en vægt på små 400 gram mærker man nærmest ikke, at man har det med.

Kameraet passer godt til dem, der har brug for et hurtigt og kompakt kamera med udskiftelig optik og god billedkvalitet. Helst meget bedre end den kvalitet, man kan få fra mobilkameraet.

Det lille PEN-kamera opfylder alle disse krav. Det er baseret på det lidt større Olympus OM-D E-M10 Mark III og har de samme tekniske egenskaber, bare uden den elektroniske søger, der rager op på toppen af OM-D-kameraet.

Dermed er det blandt de mindste systemkameraer på markedet og betydelig mindre end et spejlreflekskamera. PL9 er kun lidt større end Canon EOS M100, men er et mere avanceret alternativ og minder mere om det større EOS M6.

Olympus har trods størrelsen ikke sparet på meget i PL9. Her får man både 4K video-optagelse, serieoptagelser med op til 8,6 billeder i sekundet, en velprøvet 16 megapixel billedsensor og vipbar touch-skærm. Som kan vippes 90 grader, hvis man vil sænke kameraet for at få et andet perspektiv, eller vendes 180 grader rundt til selfies.

Små knapper, men touch-skærmen vejer i høj grad op for det. (Foto: Olympus)

Flere farver

Det har også integreret billedstabilisering. Ikke femaksers som i OM-D-kameraet, men med kompensation i tre akser ned til 3,5 eksponeringstrin. PEN-kameraet leveres med en kompakt 14-42 mm zoom, som svarer til 28-84 mm, og fås i sort, hvid og beige.

Kameraet har ikke mange knapper at holde rede på. Et programhjul og et indstillingshjul på toppen samt en håndfuld knapper på bagsiden er alt. De er lidt små til store fingre, men de fleste indstillingsvalg kan også foretages på touch-skærmen.

Som sædvanlig har kameraet Olympus’ fine udvalg af såkaldte kunstfiltre; ikke ulig Instagram-filtre, men der er flere – over 30 – og de er mere anvendelige.

Videoklip

Der er både blitzsko og en indbygget blitz. Som er lidt kraftigere end den i OM-D-kameraet og kan vippes opad for at få blødere blitzlys. En anden praktisk detalje er muligheden for at bruge den som trigger og fjernstyre andre blitz.

Ellers er der de sædvanlige indstillingsvalg for eksponering, lysmåling, blænde, lukkertid og ISO, og PL9 har også Olympus’ Advanced Photo Mode. Her kan man vælge flere specialiserede funktioner såsom multieksponering, Live Composite, HDR, fokusstabling (bracketing) for større fokusdybde på makrobilleder, linjekorrektion og meget andet.

Det har også video-optagelse i 4K og mulighed for at vælge videoklip i 1, 2, 4 eller 8 sekunders sekvenser, som man efterfølgende “klistrer sammen” til en kontinuerlig video.

I modsætning til tidligere PEN-modeller har PL9 både Wi-Fi- og Bluetooth-billedoverførsel. Med Bluetooth kan kameraet være kontinuerligt forbundet med mobilen, så man kan se billederne bare ved at åbne Olympus-app’en og vælge overførsel af billeder.

Hurtigt og håndtérbart

Det lille kamera ligger godt i hånden og er et glimrende rejsekamera, men også perfekt til gadefotografering.

Med Olympus’ store udvalg af objektiver er der altid et, der passer til opgaven. F.eks. det kompakte og lette M.Zuiko 12 mm f/2.0 til landskaber, M.Zuiko 17 mm f/1.8 til gade- og rejsefotografering, og det superbe M.Zuiko 45 mm f/1.8 til portrætter. Brug faktor 2x for billedvinkel svarende til 24 x 36 mm småbilledformat: 24, 34 og 90 mm.

Det har samme fokussystem som OM-D E-M10 III med 121 fokuspunkter og en skudhastighed på op til 8,6 fps med fokus på første billede. Med kontinuerlig autofokus falder skudtakten til 4,8 fps.

Enkelt og elegant. Godt overblik over de vigtigste funktioner. Blitzen sidder til venstre for blitzskoen. (Foto: Olympus)

Billedkvalitet

Med den samme billedsensor, som vi har testet i andre Olympus-kameraer, forventer vi meget fin billedkvalitet med god skarphed samt den tiltalende farvebalance, som Olympus er kendt for.

Og PL9 skuffer ikke. Det eneste væsentlige, vi har at udsætte på kameraet, er at billedstøjen dukker tidligere op end på nyere billedsensorer.

Fra ISO 800 ses svag kornstøj i mørke dele af billederne. Den øges ved ISO 1600, og fra ISO 3200 er kornstøjen temmelig grov og meget synlig. Jeg vil sige, at grænsen går ved ISO 1600, hvis man ikke skyder raw-filer, så man kan fjerne støjen i efterbehandlingen. Men op til 1600 er det altså ikke noget problem at fotografere, uanset lysforhold.

Ligesom på OM-D E-M10 III er der også her nogle begrænsninger i billeddynamikken. Det ses på billederne i form af udvaskede højlys i motiver med meget kontrast, men mellemtoner og skygger ser rigtig godt ud her.

PEN E-PL9 leverer fremragende skarphed og nydelig farvegengivelse, der egner sig lige så godt til landskaber som til portrætter. Kameraets billedprocessering gør et fremragende stykke arbejde med alle motiver, og det står ikke tilbage for andre kompakte systemkameraer i klassen.

E-PL9 fås i sort, hvid og en lækker beige variant. (Foto: Olympus)

Konklusion

Olympus PEN E-PL9 er et af de stiligste og samtidig og mest anvendelige systemkameraer til under 10.000 kroner. Det leverer varen på billedkvalitet, skudtakt og autofokus, og kombinerer attraktive billedindstillinger som kunstfiltre, Live Composite og filmklip med 4K-video og nem betjening.

Et kamera, der egner sig til både begyndere og viderekomne, skal være let at bruge, men ikke ribbet for funktioner. De krav opfylder Olympus til fulde.

Lyd & Billede mener

Strålende skarphed og nydelig farvegengivelse. 4K-video og vipbar touch-skærm. Kompakt og let. Synlig støj ved høj ISO og lidt begrænset billeddynamik. Små knapper.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top