De små systemkameraer fra Olympus er bedre end mobilkameraet og egner sig godt til ambitiøse amatører, der elsker at fotografere. Hvis du vil have et lille og let kamera, der giver god billedkvalitet og samtidig er nemt at bruge, er de et attraktivt valg.
Det kompakte OM-D E-M10 Mark III passer fint til dem, der gerne vil have et spejlreflekskamera, bare ikke så stort og tungt. Kameraet er meget mindre og lettere end f.eks. Canon EOS 77D og byder på flere funktioner og nem betjening.
Olympus-kameraet har 4K video-optagelse, 8,6 billeder i sekundet (fps) på serieoptagelser, integreret femaksers billedstabilisering, touch-skærm samt elektronisk søger, der viser alle justeringer live, og det leveres med en kompakt 14-42 mm zoom. Som svarer til 28-84 mm sammenlignet med full-frame på 24 x 36 mm.
Det er veludstyret og har praktiske funktioner som indbygget blitz og to indstillingshjul, og flere indstillingsmuligheder for mere kreativ fotografering.
Olympus udstyrer deres kameraer med Art Filters, som er en række kunstfiltre ikke ulig Instagrams, der kan lægges på billederne enten før eller efter optagelse. F.eks. kan man lægge kornet sort-hvid-effekt på, flere nøglehulsvarianter (pin hole), diorama-effekt eller selvkomponerede effekter. For bare at nævne nogle få.
Unikke funktioner og 4K-video
OM-D E-M10 Mark III har normale indstillinger for eksponering, lysmåling, blænde, lukkertid og ISO samt en Advanced Photo Mode, der giver mulighed for at vælge imellem mere specialiserede funktioner. Såsom multieksponering med flere billeder oven på hinanden; Live Composite, så man kan tage lange eksponeringer af f.eks. fyrværkeri, uden at de bliver overbelyst; fokusstabling (bracketing) for større fokusdybde på makrobilleder; og HDR. Blandt meget andet.
Læg hertil muligheden for video-optagelse i 4K, og kameraet fremstår som et af de bedst udstyrede systemkameraer til under 10.000 kroner.
4K-video med 30 fps giver meget skarpere video end 1080p HD, og man kan også lave slowmotion med 120 fps. Dog kun i 720 HD og uden lyd. Små klip kan tages i sekvenser på et, to, fire eller otte sekunder og udvides til 16 sekunder med et ekstra tryk på optageknappen undervejs.
Rigtig god brugervenlighed
Olympus har givet Mark III-udgaven et bedre håndgreb og et større programhjul. Det har gjort kameraet mere gribe- og brugervenligt end forgængeren. Den praktiske touch-skærm kan bruges som styreflade for fokuspunkterne, mens kameraet holdes op til øjet, men skærmen kan ikke slås fra for at spare strøm. Med en batterilevetid på kun 330 billeder pr. opladning ville det ellers være praktisk.
Tænd/sluk-knappen er placeret til venstre for søgeren som et nik til de gamle, analoge Olympus-kameraer. Placeringen til højre er mere praktisk, men man kan ikke få i både pose og sæk.
Kameraets 121 fokuspunkter følger letbevægelige motiver i godt lys, og med en skudhastighed på op til 8,6 fps kan man få skarpe billeder af sport, action og børn i leg, men kun med fokus på første billede. Fokus mellem alle billederne reducerer skudtakten til 4,8 fps.
Billedkvalitet
Olympus-kameraet er ikke noget actionkamera. Det egner sig bedre som allround-kamera, især som rejsekamera eller til hverdagsbilleder.
Billedsensoren er den samme 16 megapixel udgave, som vi har set før. Det betyder meget fin billedkvalitet, omend med enkelte begrænsninger. Billedstøj dukker lidt tidligere op end med nyere sensorer, og allerede ved ISO 800 kan man se svag kornstøj. Dog ikke af den plagsomme slags, heller ikke ved ISO 1600, hvor støjen kan være mere fremtrædende. ISO 3200 eller over er kun til brug i nødstilfælde, eller hvis man vil have en cool kornet effekt på sort-hvid-billeder.
Den anden begrænsning ligger i billeddynamikken: Kameraet har en tendens til, at højlys brænder ud i motiver med meget kontrast. Erfarne fotografer kan følge med på histogrammet, men jeg tvivler på, at det vil blive betragtet som et problem af almindelige amatørfotografer.
Styrken ligger i kontrast, skarphed og farvegengivelse. Det ser man ikke kun på raw-filerne, men også på kameraets processerede jpeg-filer. Olympus er blandt de bedste til billedprocessering, og farvegengivelsen er rigtig godt balanceret. Sammen med god kontrol over kontrasten og fin skarphed giver det billederne langt mere dybde, flere detaljer og et mere naturligt udtryk, end et mobilkamera formår.
Fremragende amatørkamera
Olympus’ mindste OM-D-model er et anvendeligt og kompakt systemkamera, som er en fornøjelse at bruge. Billedstabiliseringen er effektiv, og billedkvaliteten er rigtig god. Især farvegengivelsen skal fremhæves, men det er også et af de mere brugervenlige kameraer.
For amatører, der kan lide at fotografere og har brug for noget bedre og mere fleksibelt end mobilen, er det et godt valg. Funktionsniveauet er højt nok til, at det kan vokse med fotografen, og det har mange unikke funktioner, der gør det sjovere at fotografere og udvikle sig som fotograf.
Lyd & Billede mener
Rigtig god filkvalitet, fremragende billedstabilisering, 4K-video, touch-skærm og god ergonomi. Lille, let og nemt at håndtere. Meget kornstøj ved høj ISO, moderat skudtakt med fuld autofokus, lidt begrænset billeddynamik og ingen vejrtætning.
Vejl. pris 6990 kr
Specifikationer
Type: 16 MP systemkamera med MFT CMOS-billedsensor
Optik: 14-42 mm f/3.5-5.6
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Elektronisk, 2,36 MP
Højdepunkter: 5-aksers billedstabilisering, Wi-Fi, 1/16000 s. elektronisk lukker, termometer, Live Capture, 8,6 fps, vipbar touch-skærm, 330 skud/opladning
Web: olympus.dk
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer