Search
Generic filters

: Olympus M. Zuiko 25 mm f/1.2 PRO

Unormalt god normaloptik

Professionelle, der ønsker bedre normaloptik til Olympus- eller Panasonic-kameraer, har fået deres ønske opfyldt.

Lyd & Billede mener

Høj og ensartet skarphed på næsten alle blænder, fortegningsfrit, silkebløde baggrunde, vejrtætnet samt hurtig manuel fokusring.
Høj pris og meget vignettering ved fuld blænde.
 • Type: 25 mm normal (tilsv. 50 mm)
 • Lysstyrke: f/1.2
 • Korteste fokusafstand: 30 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: 19 i alt
 • Vægt: 410 g
 • Andet: Modlysblænde, manuel fokus, vejrtætnet
 • Til: Olympus og Panasonic Micro Four Thirds
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6995 kr

For mange falder en 50 mm mellem to stole. Det er ikke en vidvinkel og heller ikke en tele. Landskaber eller portrætter får ikke samme udtryk som med en 24 eller 85 mm. Alligevel er der mange fotografer, der sværger til 50 mm brændvidde. Ikke til alt muligt, men til motiver, hvor man vil lidt – men ikke for – tæt på og samtidig få lidt mere med af omgivelserne på billederne.

Med den kan portrætter også blive rigtig fine. Sæt en 50 mm på og træd tre skridt tilbage. Så får du hele personen med, og hvad vedkommende gør. Prøv det samme med en 85 mm, og du må endnu længere tilbage i rummet, og så mister du lidt af dybden i billederne.

For med 50 mm er balancen mellem billedvinkel, udsnit og naturligt perspektiv (svarende til, hvad øjet opfatter) bedre end med vidvinkel og tele.

Derfor vil der altid være et marked for objektiver som Olympus’ nye 25 mm med lysstyrke f/1.4. Et relativt stort, vejrtætnet og tillidsvækkende bygget normalobjektiv. I et højt prisleje, må jeg tilføje. For almindeligvis koster selv lysstærke normalobjektiver ikke alverden. Olympus’ egen 25 mm f/1.8 og Panasonics 25 mm f/1.7 koster kun en brøkdel af den lysstærke 25 mm, vi tester her.

 

Vignettering og skarphed

Men så hører den også til Olympus’ professionelle serie af objektiver til deres og Panasonics Micro Four Thirds-kameraer (MFT). Som giver en beskæringsfaktor på 2x sammenlignet med traditionel 35 mm full-frame. Ergo 50 mm eller tilsvarende billedvinkel.

Det betyder også, at dybdeskarpheden svarer til f/2.4. Det må ikke misforstås som at objektivet lukker mindre lys ind end f/1.2 på full-frame. Det er kun dybdeskarpheden, der bliver berørt. Men selv med tilsvarende blænde f/2.4 giver Olympus-objektivet edderdunsbløde baggrunde på fuld åbning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ni blændelameller giver blødtegnende uskarphed i baggrunden, og skarpheden i forgrunden er fantastisk. Mellem blænde f/2.0 og f/8.0, vel at mærke, hvor objektivet er allerskarpest. Også i hjørnerne. Men selv fra f/1.2 til f/1.8 er skarpheden rigtig god for en optisk 25 mm konstruktion med hele 19 linseelementer.

Forvent at se synlig vignettering i hjørnerne op til blænde f/2.0 og gradvis stigende diffraktion fra blænde f/11, men ellers er objektivet godt korrigeret på alle væsentlige områder. Selv den smule kromatisk aberration, der kan opstå, er moderat nok til at man kan leve med det.

 

Konklusion

Objektivet er bedre end Olympus’ mere overkommelige 25 mm, som heller ikke har manuel fokus bare ved at trække fokusringen ned og mangler vejrtætning og frostsikring samt den programmérbare funktionsknap på siden. Egenskaber, som det måske kun er professionelle, der efterspørger – og er villige til at betale for. I så fald er denne 25 mm alle pengene værd, den hidtil bedste til MFT-kameraer.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!