Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Nikon Z5

Overkommelig indgangsbillet til full-frame

Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.

Skrevet af / 12/09/2020 - 13:13
Nikon Z5
Lasse Svendsen

Lad os sige, at du overvejer et nyt og bedre kamera, men du går ikke så meget op i video. Heller ikke i så mange funktioner som muligt. Du vil hellere have et bedre stillbilledkamera, der kan bruges til at udvikle sig som fotograf.

Så kan Nikons billigste spejlfri full-frame-kamera være noget for dig. For med Z5 har Nikon hverken overdrevet funktionsniveauet eller prisen, ud over hvad der er relativt rimeligt for et kompakt full-frame systemkamera.

Vipbar touch-skærm, joystick-knap samt store knapper og hjul. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet er det tredje og billigste blandt Nikons nye generation af full-frame-kameraer i Z-serien og kan på mange måder ses som et nedskaleret Z6 med et ydre layout stærkt inspireret af Nikon Z50 med APS-C-format.

Prisen og funktionsniveauet betyder, at kameraets nærmeste konkurrenter er Canon EOS RP og Sony a7 III, men det får også stærk konkurrence fra egne rækker i form af Z 6.

Det har, som vi skal se, visse begrænsninger. Vi taler trods alt om et trin under Z6, hvad funktioner angår. Med én undtagelse: Nikon Z5 har to kortpladser. Ikke til XQD- eller CFexpress-kort, men to hurtige UHS-II-kompatible SD-kort.

Kompakt, let og vejrbestandigt kamerahus. (Foto: Lasse Svendsen)

Strippet ned til det mest nødvendige

Kameraet er nedstrippet, men ikke skåret helt ind til benet. Det har alt, hvad de fleste har brug for. En full-frame 24 megapixel billedsensor, hybrid autofokus med 273 fokuspunkter, som dækker ca. 90 procent af billedfladen, touch-skærm og højopløst OLED-søger samt indbygget billedstabilisering.

Der er specifikationer, der antyder et brugervenligt kamera til allround-brug, men måske ikke til landskaber, der gerne kræver endnu mere opløsning, og afgjort ikke til sport.

Ikke fordi autofokus ikke kan følge med. Den er faktisk både hurtig og præcis med et godt tag i øjne og ansigter, men skudtakten på 4,5 fps begrænser mulighederne for at fange hurtige sportsgrene og dyreliv i bevægelse. Til sammenligning klarer Nikon Z6 12 fps og Sony a7 III 10 fps, mens EOS RP er lidt langsommere med 4 fps.

Til rejser, portrætfoto, familie, børn, bryllupper og det meste andet er Nikon Z5 et meget velegnet kamera. Men vi skal også tale om videodelen.

Nikon har forsynet kameraet med både mikrofonindgang og hovedtelefonudgang. Det har også HDMI-udgang og USB til opladning, og det kan optage video i 4K UHD med 30 progressive billeder i sekundet. Men med en beskæringsfaktor på 1,7, ligesom Canon EOS RP. Det betyder, at den medfølgende 24-50 mm zoom bliver en 34-85 mm zoom, og så mister man noget vidvinkel, men vinder lidt tele.

Hvis man synes, at det bare er en fordel, så værsgo.

Bortset fra det er videokvaliteten god, meget bedre på 4K end på 1080p HD, som ikke giver beskæring. Men hvis video er vigtigt, er Z6 et bedre valg.

To kortpladser til SD-kort. (Foto: Lasse Svendsen)

Ergonomiske betragtninger

Det, kameraet har, som gør det interessant for især stillbilledfotografer, er et meget intuitivt og overskueligt ydre med glimrende ergonomi. Håndgrebet er stort, og kameraet er vejrbestandigt og solidt bygget.

Den 8 cm store touch-skærm kan vippes 45 grader ned og 90 grader op, den store søger har hele 3,7 megapixel opløsning – hvilket er bedst i klassen – og batterilevetiden er god (470 billeder).

Indvendig har det femaksers billedstabilisering med op til fem trins kompensation og en hurtig lukker med 1/8000 sekund som korteste lukkertid, og der er elektronisk lukker til de tidspunkter, hvor man vil tage billeder, uden at der kommer en lyd.

Ligesom på Z6 kan man programmere flere af knapperne. F.eks. de to foran, men også funktionsringen på Z-objektiverne. Som kan være blændering eller fokusring eller noget helt tredje.

Man kan flytte fokus med en finger på touch-skærmen eller med joystick-knappen bagpå, og man kan vælge imellem fem forskellige fokusfelter: Et lillebitte knappenålsfelt eller et valgt fokusområde i tre størrelser. Kameraets autofokus har ansigts- og øjengenkendelse – og dyregenkendelse – men de fungerer kun på stillbilleder.

Ellers er kameraet meget let at betjene. Det er kompakt og let med den medfølgende 24-50 mm zoom. Hurtig responstid, lynhurtig autofokus, en fortræffelig OLED-søger og sikkerheden ved et ekstra kort til backup gør Z5 til et fremragende rejsekamera.

OLED-skærmen fra Z6 er erstattet af et stort programhjul på Z5. (Foto: Lasse Svendsen)

Nikkor Z 25-50 mm f/4-6.3

Den kompakte zoom, der følger med i et af de tilgængelige kits – de andre er enten med FTZ-objektivadapter oveni eller med Z 24-200 mm f/4-6.3 – er af den type, som man trækker sammen ved at dreje zoomringen forbi 24 mm mærket. Så bliver kameraet endnu mere kompakt, og når man skal bruge det, skal man bare dreje den til venstre mod 24 mm mærket igen.

Med 2x zoom og moderat lysstyrke virker det ikke som det vildeste objektiv, men skarpheden er faktisk rigtig god, selv på fuld blænde. På jpeg-filerne ser man ikke noget forvrængning eller vignettering af betydning, og selv raw-filerne viser ikke noget særligt lystab i hjørnerne på fuld blænde og kun moderat fald af skarphed i hjørnerne.

Den kompakte 24-50 mm kitzoom er et meget prisgunstigt objektiv til Z5. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Bortset fra skudtakten og beskæringen af 4K-video er der ikke noget ved Nikon Z5, der ikke minder om et premiumprodukt. Forbilledlig ergonomi og et solidt kamerahus, der virker, som om det er bygget til at holde, taler for sig selv, og billedkvaliteten står heller ikke tilbage for nogen i prisklassen.

Kameraet har ikke præcis samme billedsensor som Z6, men det har samme processor og ser ud til at være justeret magen til, hvad angår farver, kontrast og tonalitet på jpeg-filer. Hvilket vil sige, at billedkvaliteten er på højde med Canon EOS RP og Sony a7 III, men bedre på enkelte områder.

Sammenlignet med Sony a7 III er farvegengivelsen på jpeg fra Z5 at foretrække. Hudtoner ser mere naturlige ud, og komplementærfarverne er bedre og mere realistisk dæmpet. Hvidbalancen er mere præcis på Z6, som også viser sig at have næsten et trin bedre billeddynamik.

Ligesom på Z6 er billedstøjen fornemt under kontrol op til ISO 6400, og ISO 12.800 kan faktisk også bruges, mens højere ISO giver markant mere billedstøj. På video går grænsen ved ISO 3200; højere end det, og moskitostøjen bliver for generende.

Bortset fra den nævnte beskæring er videokvaliteten på 4K upåklagelig. Skarp og ren med god dynamik og få artefakter, men man må regne med lidt rullende lukker ved hurtige panoreringer.

Mikrofon- og hovedtelefonstik. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Man kan mistænke Nikon for at komme på 4K-video til Z5 alt for sent, og vi vil gerne vide, hvem der syntes, at det var en god idé at reducere skudtakten til kun 4,5 fps. Måske var de bange for, at kameraet i for høj grad skulle ligne Z6. Som vi snarere vil anbefale til dem, der synes, at video er vigtigt. Eller sport.

Men hvis man lægger mest vægt på stillbilleder og på et så enkelt kamera som muligt, der kan vokse med fotografens færdigheder, så kan Nikon Z5 være det perfekte valg.

Nikon Z5 er et nedstrippet Z6, men ikke blottet for funktioner. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Nikon Z5
Premium

Lyd & Billede mener

Tillidsvækkende, vejrbestandig konstruktion, upåklagelig ergonomi med skarp søger, lynhurtig autofokus i de fleste tilfælde og klassens bedste stillbilledkvalitet. Kraftig beskæring på 4K-video, lav skudtakt, og prisen er næsten den samme som for Nikon Z6.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Lyd & Billede
Scroll to Top