Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 11Deltag

TEST: GoPro Hero8 Black

Et endnu bedre GoPro

Mens selve billedkvaliteten allerede var toptunet på ­forgængeren, har Hero8 Black nogle vigtige opgraderinger oppe i ærmet.

Skrevet af / 13/12/2019 - 11:45
GoPro Hero8 Black
Geir Gråbein Nordby

Actionkameraer er mere end legetøj til ekstremsportsudøvere. Det er de selvfølgelig også, men også fotointeresserede bør have mindst ét actionkamera i værktøjskassen.

Det kan fæstnes hvor som helst, også steder, hvor almindelige kameraer ikke har en chance for at sidde. Og på grund af den brede vidvinkel og den kompakte billedsensor har et actionkamera næsten uendelig dybdeskarphed, så du har ikke brug for autofokus for at få det objekt, du sigter på, skarpt.

Det betyder, at når du har sat kameraet fast et eller andet sted, så behøver du ikke at holde øje med det konstant for at sikre dig, at det objekt, der følges, ikke ryger ind og ud af fokus hele tiden. Af samme grund er actionkameraer uegnet til bokeh-effekt, så det er vigtigt at vælge det rigtige kamera.

Vi elskede GoPro Hero6 Black, og Hero7 Black var endnu bedre. Men det nye Hero8 Black har endnu flere tricks oppe i ærmet.

Det første, vi bemærker ved udseendet, er universalfæstet, der er foldet ind i bunden af kameraet. Det betyder, at man ikke længere skal montere kameraet i et eksternt hus for at bruge det med forskellige typer fæster. Man skal bare vippe fæstet i bunden ud, og det er klar til montering. Kameraet er også helt vandtæt ned til ti meters dybde uden brug af sportshus. Ligesom forgængeren.

Universalfæstet er nu foldet ind under kameraet, så GoPro Hero8 ikke kræver et ekstra hus for at kunne bruges med fæster og stativer. (Foto: GoPro)

Mods

Micro HDMI-udgangen er væk, men ikke glemt. Man kan nemlig bruge USB-C-porten til at koble forskellige slags tillægsudstyr – Mods – til kameraet. F.eks. mikrofon, kameralys eller ekstern selfie-skærm. Media Mod giver både mikrofon af bedre kvalitet og Micro HDMI-udgang.

Væk med 720p opløsning

Visse ting, som man tidligere kun kunne lave i 720p opløsning, f.eks. live-sendt video, kan man nu gøre i 1080p. Derfor har man også helt droppet muligheden for lavere opløsning end dette.

App’en er forbedret til Hero8 Black. Bl.a. giver WarpTime 2.0 til meget mere jævne bevægelser i timelapse-film. (Foto: GoPro)

Videostabilisering

Den fantastiske digitale videostabilisering er blevet endnu bedre med HyperSmooth 2.0. TimeWarp 2.0 giver også meget mere jævne bevægelser i timelapse-film, og det er blevet let at markere steder i den hurtige film, hvor du vil sætte farten ned. Meget praktisk, hvis du f.eks. vil vise en cykeltur langs en skovsti i timelapse, men vil sænke hastigheden på videoen, når du passerer et flot vandfald. Den slags ting.

Lineært synsfelt i Ultra HD

Hero6 Black var det første kamera, der kunne optage i 4K med 50 billeder i sekundet, og Hero7 Black var det første, der gav digital videostabilisering i denne opløsning. Men hvis man ikke ville have den ekstreme vidvinkelforvrængning i sine optagelser, måtte man ned i 2,7K for at få et lineært synsfelt. Det kan du nu få i 4K med 8’eren, bare lidt beskåret.

Touch-skærmen er god og intuitiv. (Foto: GoPro)

Brugervenligt

Formen er som før, vægten er kun øget med 10 gram, og menusystemet i mobil-app’en er mere intuitivt for de kameravante. Muligheden for at slå ProTune fra, som giver manuelle indstillinger, er fjernet. I stedet kan man sætte hver enkelt funktion, såsom lukkerhastighed, hvidbalance og ISO, til auto eller manuel.

Hvis du sætter kameraet til High Bitrate, får du desuden en videostrøm på 100 Mbit/s, som giver færre artefakter, når du skal redigere videoerne bagefter (på de uredigerede optagelse er det derimod svært at se forskel).

Begrænset batteri

Batterikapaciteten er som før: Omkring tre kvarters optagelse i 4K 50/60 fps, mens 1080p 50 fps giver 80-90 minutter. Reservebatterier, der er de samme som til Hero5 Black og nyere, er dog billige, og med USB-C kan du tilslutte en nødoplader og filme i mange timer (afhængigt af kapaciteten på SD-kortet).

Kongen af tilbehør

Den tid, hvor GoPro havde mange konkurrenter, er forbi, og det skyldes først og fremmest tilbehøret. Uanset hvilke behov du har, og hvor du skal fæstne kameraet, så findes der GoPro-tilbehør, som gør det muligt. Brystfæste, håndfæste, hjelmfæste, selfie-stang, ja, endda GoPro hundesele – listen bliver bare ved.

Tredjeparter laver også fæster, og når vi regner Mods-mulighederne med, er der nok ingen, som kommer til at slå GoPro foreløbig. De fleste har givet op, og det er GoPro, der står tilbage som den eneste seriøse actionkamera-producent.

Når man til og med kan få et hundefæste til GoPro, er det ikke så underligt, at andre actionkamera-producenter har kastet håndklædet i ringen. (Foto: GoPro)

Endnu mere stabil video

Hero7 Black var det første GoPro-kamera med digital videostabilisering i 4K 50-60 fps. Og med så høj kvalitet, at den kunne sammenlignes med optiske alternativer. Hero8 Black tager det en tand længere. Bevægelser hen ad en ujævn vej bliver endnu mere jævne. Men kun lidt, for Hero7 Black følger stadig godt med.

Det er, når man sender videoen gennem TimeWarp 2.0 og øger hastigheden, at det nye kamera trækker fra. Du kan cykle ad en nok så stenet vej, og det vil stadig se ud, som om du svæver lige over jorden. Ligesom Marty McFlys hover board i Tilbage til fremtiden 2.

Man skal vide, at den digitale videostabilisering beskærer billedet med 10 procent, for stabiliseringen sker ved, at billedprocessoren i kameraet flytter hele billedet modsat rystelserne. Så er der brug for ekstra pixels at arbejde med.

Samme billedkvalitet på bunden

Med Hero7 Black og Hero8 Black sat til samme opløsning er den største forskel, vi kan se, at 8’eren har lidt varmere billeder. Hudtoner er lidt mere orange, og farverne mere mættede. Om det er mere naturligt, er vi ikke så sikre på, men subjektivt ser det bedre ud. Detaljeniveau, skarphed og kontrast er derimod meget ens.

Det er i GoPro-farveindstillingen. Man kan også vælge Flat, der skal være helt lineære farver. Men farverne er stadig lidt varmere på Hero8.

Det gælder både i 4K 50p med vidvinkel og 2,7K 50p med lineær synsvinkel. Hero8 Black kan som nævnt give lineær synsvinkel i 4K, men så kan vi ikke sammenligne med Hero7.

Ligesom en mobiltelefon registrerer Hero8 automatisk, når du holder kameraet i portrætstilling. (Foto: GoPro)

Højeste videokvalitet

Hvis man sætter Hero8 Black til højeste kvalitet, får man endnu skarpere billeder. Men hvis vi øger videokvaliteten til 100 Mbit/s, sker der tilsyneladende ikke så meget. Man skal glo ret hårdt på skærmen for at se det øgede detaljeniveau. Der er dog ikke nogen bagatel, for hvis du skal redigere efterfølgende, kan du trække hårdere i kurverne og manipulere billedet mere, hvis der er flere detaljer og mindre artefakter som udgangspunkt.

Det er med andre ord en funktion for de særligt interesserede, som begyndere kan styre udenom og dermed spare computerkraft og tid.

Fra mørkt til lyst

I scener, hvor man går fra mørkt til lyst, tilpasser kameraet sig hurtigt. Det gjorde Hero7 også, så i praksis er der ingen forskel her. Så snart vi rettede kameraet mod et vindue i dagslys, blev blænden skruet ned lige på det rigtige tidspunkt. Da vi pegede kameraet ind mod rummet igen, blev blænden skruet op igen, og lyset fra rummet slap ind. Lynhurtig! Men altså ingen forbedring i forhold til forgængeren.

Der vil være forskellige mods tilgængelige, bl.a. Media Mod med en bedre mikrofon, og Light Mod, som giver professionelt lys. (Foto: GoPro)

Lydkvalitet

Til sidst lidt om lydkvaliteten. Som er helt okay. Men den var faktisk bedre på forgængeren, der havde mere fylde i mellemtoneområdet. Det er ikke ligefrem et problem på Hero8 Black, men heller ikke imponerende. Så hvis du er seriøs, når det gælder lydkvalitet, bør du overveje at investere i Media Mod, når den kommer.

Konklusion

Allerede Hero7 Black var virkelig sejt. Hero8 Black ligner det meget på billedkvalitet, men det har et par funktioner mere, såsom lineær billedvinkel i 4K og endnu mere jævn videostabilisering. Men forgængeren var også god til dette. Hvis du ikke har et actionkamera og skal have et, så køb endelig Hero8 Black. Men hvis du allerede har et Hero7 Black og overvejer at opgradere, så er det ikke nødvendigt.

Det, Black 8 har, er TimeWarp 2.0, som nok er den vigtigste grund til, at vi ville overveje det. Hero8 Black er så meget bedre til at lave hurtige timelapse-sekvenser, at 7’eren nærmest ser lidt amatøragtigt ud i sammenligning.

Og så er det fedt med de mange Mods. Vi er spændt på at se det udvalg, der kommer efterhånden.

Karakter
GoPro Hero8 Black
Premium

Lyd & Billede mener

Endelig lineært perspektiv i 4K 50/60 fps. Med TimeWarp 2.0 kører hurtige timelapse-videoer mere jævnt. Og endelig kan man montere fæster uden ekstra hus! Begrænset batterikapacitet (men er powerbank-kompatibelt).

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Scroll to Top