Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR

Få det hele med

Dette kompakte vidvinkel-objektiv realiserer billeder, du kun har drømt om.

Skrevet af / 23/07/2023 - 10:00
Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR
Lasse Svendsen

Når du har brug for en bredere billedvinkel, er løsningen at købe et dedikeret vidvinkel-objektiv. Det giver dig endnu mere på billederne end med en normalzoom – ja, faktisk mere end de fleste objektiver – men der er et par faldgruber, du på forhånd skal være opmærksom på.

Er du vant til at tænke på et vidvinkel-objektiv som havende en 24 eller 28 mm brændvidde, bliver du temmelig overrasket, når du ser, hvor meget bredere billedvinklen i praksis er med 20 mm.

Forestil dig så, hvor meget bredere den bliver med 12 mm. For det er, hvad Fujifilms nye vidvinkel svarer til, når man sammenligner med 35 mm filmformat. Den giver dig en 112 graders horisontal billedvinkel. Til sammenligning har et 20 mm objektiv en 94 graders billedvinkel.

XF 8mm på et Fujifilm X-S20. Foto: Lasse Svendsen

Det nye XF 8 mm f3.5 R WR er Fujifilms bredeste vidvinkel med fast brændvidde. Alternativet er enten en XF 14 mm f2.8 eller vidvinkelzoomen XF 10-24 mm f4. Der findes også en XF 8-16 mm f2.8, men den er meget dyr, stor og tung.

Det kompakte og 215 gram lette objektiv er kun 5,3 cm langt, og er udstyret med både fokusring, blændering med lås, og er vejrbestandigt. Dermed er det et effektivt objektiv til naturfotografering, f.eks. landskabsfotografering, men også til arkitektur og video. Den brede billedvinkel giver dig mulighed for at få utroligt meget med på billederne, men det byder også på nogle udfordringer.

Foto: Lasse Svendsen


Optisk ydeevne

En af dem er linjeforskydning, som er almindelig med ultravidvinkel-objektiver. Vignettering og ujævn skarphed er ikke usædvanligt, især ved største blændeåbning. Og selvfølgelig er der perspektivet, som er så bredt, at det giver udfordringer med forvrængning af motiver, især når du kommer meget tæt på motivet. Og det kan man, for nærmeste fokusafstand er 18 cm, hvilket er meget tæt på for et vidvinkel-objektiv. På den anden side åbner det for billeder, du ikke kan tage med en 24-70 mm linse.

Jeg har ikke prøvet objektivet til astrofotografering, men til landskabs- og naturfotografering er det en drøm at bruge. De ni afrundede blændelameller giver en behagelig bokeh-effekt (uskarpe områder), men selv med solblænden på kan der forekomme lidt refleksioner. Generelt set er objektivet dog ikke særlig følsomt over for strølys.

Foto: Lasse Svendsen

Overraskende nok er objektivet rigtig godt korrigeret af en 8 mm linse at være. Der er selvfølgelig pudeformet linjeforskydning, men meget mindre end jeg frygtede, og let at korrigere om nødvendigt. Der er også lidt vignettering ved f3.5, som forsvinder ved f5.6, og skarpheden er generelt meget god. Den falder lidt i hjørnerne ved største blændeåbning, men er forbløffende høj over alle blænder, især fra f5.6.

 

DSCF0010 DSCF0006 DSCF0005
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Objektivet er ikke særlig tilbøjeligt til kromatisk aberration, uanset blændeværdi, og det har kun en lille mængde fokuspust, når man ændrer fokus. Hvis man tager højde for den ekstreme billedvinkel, kan objektivet fint bruges til video. Autofokus er ikke lige så hurtig som på Fujifilms bedste objektiver med lineær motor, men den er relativt støjsvag og hurtig nok.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Fujifilm XF 8 mm f3.5 er en opsigtsvækkende velkonstrueret linse, der vil give Fuji-fotografer, der har behov for en ultravid vidvinkel, et kompakt, let og ikke mindst billigere alternativ til XF 8-16 mm f2.8. Objektivet er perfekt til landskabs- og arkitekturfotografering, da linjeforskydningen ikke er for stor. Skarpheden er mere end tilstrækkelig til at fange den detaljerigdom, som Fujis 40 Mp X-Trans billedchip kan levere.

Læs også Fantastisk vidvinkel til Fuji-kameraer Denne fikse vidvinkel er latterligt lille – og latterligt god.
Karakter
Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR
Basic

Lyd & Billede mener

Billig, kompakt og skarp vidvinkel med vejrbestandighed og ekstrem billedvinkel. Linjeforskydning og vignettering ved blænde 3.5.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top